Peter Brezinschek: Efectele crizei din Grecia ar trebui să scadă în intensitate

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Internaţional / 1 iulie 2011

Ratele de creştere economică în zona euro vor varia puternic, anul acesta, iar efectele crizei din Grecia ar trebui să se reducă, notează analiştii Raiffeisen Bank International (RBI), într-un raport.

"Efectele dramatice pe care Grecia le-a avut asupra activităţii economice din Europa ar trebui să scadă în intensitate", estimează Peter Brezinschek, analistul şef al RBI.

Deşi umbrite de evoluţia datoriei Greciei, atât zona euro cât şi pieţele emergente au cunoscut o creştere puternică în prima jumătate a lui 2011 - singura dezamăgire reprezentând-o Statele Unite

Analistul şef al RBI a precizat: "Ne aşteptăm la o dezvoltare în oglindă în cea de-a doua jumătate a anului. Cifrele macroeconomice şi rezultatele corporate ar trebui să se bucure din nou de atenţie pe măsură ce drama Greciei se va diminua. Cu toate acestea, posibilitatea înrăutăţirii crizei greceşti continuă să planeze asupra pieţelor financiare, asemenea sabiei lui Damocles".

Helge Rechberger, specialist în pieţele de acţiuni, se aşteaptă ca trecerea Greciei peste perioada de criză şi rezultatele trimestrului doi să încurajeze investiţiile în activele considerate mai ris-cante: "Din moment ce perspectivele pentru profit rămân peste medie iar evaluările sunt favorabile, ratele de actualizare ar trebui să stimuleze activitatea de cumpărare atât pentru acţiunile, cât şi pentru obligaţiunile segmentului corporate".

Domnia sa se aşteaptă ca performanţa mai slabă a pieţelor emergente să se apropie de sfârşit în cursul trimestrului trei.

Creştere economică de 2% în zona euro

După un start bun al zonei euro, la începutul anului, analiştii Raiffeisen Research estimează ca această dinamică să încetinească în cea de-a doua jumătate a anului. Totuşi, zona euro ar trebui să aibă o rată de creştere de 2%, în acest an, potrivit acestora.

Ca şi în anul precedent, această medie este rezultatul unor diferenţe colosale în ratele de creştere ale PIB-urilor diferitelor ţări. Pe de-o parte, motorul zonei euro, format din ţări precum Germania şi Austria, a recuperat deja pierderile din 2009: "Pentru 2011, ne aşteptăm la o rată de creştere de 3,3% pentru Austria şi de 3,6% pentru Germania" a afirmat Peter Brezinschek.

"Pe de altă parte, Portugalia şi Grecia rămân în recesiune, scăderea de peste 3% a PIB-ului Greciei fiind cea mai mare din întreaga zonă euro", a adăugat domnia sa.

Cât despre nivelul la care va ajunge inflaţia în zona euro, analistul a precizat: "Inflaţia nu a atins încă punctul de maxim şi ar putea urca până la 3%, în iulie. Dar această creştere prognozată nu este cauzată de vreo creştere generală a preţurilor pentru toate bunurile şi serviciile; mai degrabă, ea reflectă creşterea preţurilor energiei şi alimentelor. Ne aşteptăm ca ratele inflaţiei să îşi revină în a doua jumătate a anului".

Din moment ce inflaţia nu va atinge punctul de maxim decât în lunile de vară, Peter Brezinschek prognozează că rata dobânzii Băncii Centrale Europene va ajunge în iulie la 1,5%. Ţinta pentru această primă fază a creşterilor pare să fie 2%, se mai arată în raport.

Paritatea EUR/USD, la nivelul de 1,5

Evitarea unui colaps al datoriei publice în Grecia şi atitudinile diferite ale Băncii Centrale Europene şi ale Fed-ului american referitoare la prime rate ar trebui să aducă beneficii euro. "Rata de schimb EUR/USD ar putea să atingă pentru scurt timp un nivel de 1,5" anticipează analistul şef al RBI.

"Analiştii Raiffeisen Reseach au o viziune mai nuanţată referitoare la evoluţia francului elveţian faţă de euro. În timp ce o cădere la 1,1 ar fi evitată odată depăşită criza financiară din Grecia, aşteptările sunt pentru un nivel cuprins între 1,2 şi 1,25 pentru rata de schimb EUR/CHF în cea de-a doua jumătate a anului", se mai arată în raport.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb