PETER GARNRY, SAXO BANK: "Statele Unite şi China încep un război rece al tehnologiei"

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 mai 2019

"Statele Unite şi China încep un război rece al tehnologiei"

Bob Pisani, CNBC: "Piaţa americană e la un tweet distanţă de un nou maximum istoric şi la un tweet distanţă de o corecţie de 10%"

Războiul comercial dintre Statele Unite şi China nu dă semne de atenuare, după ce SUA a impus companiilor americane restricţii pentru vânzarea de produse către gigantul chinez Huawei, este de părere Peter Garnry, director la divizia de strategie acţiuni a Saxo Bank.

Analistul susţine că, în prezent, asis-tăm la o posibilă reconfigurare a comerţului mondial faţă de forma pe care sistemul comercial internaţional a avut-o după încheierea Războiului Rece, cel puţin.

Garnry notează: "Huawei se află în centrul actualelor fricţiuni comerciale dintre Statele Unite şi China prin arestarea din decembrie a directorului financiar al Huawei, Meng Wanzhou, şi prin faptul că administraţia SUA sfătuieşte partenerii strategici să interzică echipamentele 5G dezvoltate de Huawei din cauza unor probleme de securitate".

În data de 17 mai, preşedintele american Donald Trump a semnat un ordin executiv ce are în vedere interzicerea exporturilor de produse logistice, soft-ware sau servicii americane către Huawei (fără o licenţă specială de la Departamentul de Comerţ), dar şi dezvoltarea în 150 de zile a unei proceduri de gestionare a lanţurilor de aprovizionare în domeniul telecomunicaţiilor, pentru a exclude exporturile chineze în SUA. La începutul săptămânii trecute totuşi, Departamentul de Comerţ al SUA a emis un ordin prin care oferă o perioadă de graţie de 90 de zile companiilor americane care fac afaceri cu Huawei. Excluderea Huawei a venit după prăbuşirea discuţiilor de la începutul acestei luni, când China a revizuit semnificativ un tratat comercial despre care partea americană susţine că era ca şi semnat.

De altfel, Peter Garnry mai susţine că interzicerea Huawei este semnalul de început al unui Război Rece al tehnologiei.

Joi, Donald Trump a făcut o afirmaţie pe care a mai repetat-o şi în cazul altui gigant chinez din domeniul telecomunicaţiilor, respectiv ZTE (care a fost exclusă din piaţa americană şi apoi doar amendată anul trecut pentru încălcarea sancţiunilor împotriva Iranului), că Huawei ar putea fi inclusă, cumva, într-un eventual tratat comercial dintre cele două părţi.

Tot joia trecută, China a comunicat public adoptând o poziţie clară că pentru a continua discuţiile comerciale, Statele Unite trebuie să-şi corecteze "acţiunile greşite", deşi partea americană a continuat să promoveze posibilitatea unei înţelegeri la summitul G20 de luna viitoare din Osaka.

De-a lungul discuţiilor cu negociatorii chinezi din ultimul an, mai mulţi oficiali ai administraţiei americane au făcut apariţii televizate pentru a susţine o naraţiune pozitivă despre stadiul discuţiilor în aşa fel încât pieţele financiare să nu intre într-o criză de panică. Joia trecută a venit rândul secretarului de stat Mike Pompeo, care nu s-a păs-trat în tendinţă şi a susţinut la CNBC o atitudine mai dură afirmând că infrastructura 5G globală trebuie să fie dezvoltată cu principii vestice la bază. Pompeo l-a acuzat pe fondatorul Huawei Ren Zhengfei că minte referitor la lipsa legăturilor dintre compania chineză şi administraţia comunistă de la Beijing, din acestă colaborare răsărind de altfel riscurile de securitate, şi a mai spus că se lucrează la Departamentul de Stat pentru a face înţelese (n.r. la nivelul aliaţilor) aceste riscuri.

De-a lungul timpului, atât oficialii chinezi, cât şi cei ai Huawei au respins acuzaţiile că societatea ar fi controlată de statul chinez.

Potrivit mai multor analişti, Washingtonul pare că încearcă oprimarea capacităţilor de dezvoltare ale chinezilor în acest sector strategic al telecomunicaţiilor, asta în contextul noii paradigme a competiţiei între mari puteri ce devine din ce în ce mai predominantă.

De altfel, în urma excluderii Huawei, securitatea naţională a SUA este protejată tocmai prin faptul că Huawei nu va găsi înlocuitori pentru toate tehnologiile cumpărate din SUA şi în cazul în care va găsi, componentele respective nu vor fi la fel de bune ca cele produse în SUA, afirmă chiar Willbur Ross, secretarul american pentru comerţ, într-un interviu dat CNBC după semnarea ordinului executiv.

În ceea ce priveşte posibilele viitoare taxe vamale pe bunuri chineze în valoare de peste trei sute de miliarde de dolari promise de Donald Trump dacă Beijingul nu acceptă cererile americane, Ian Bremmer, preşedinte şi fondator al firmei de consultanţă Eurasia Group şi specialist în relaţii internaţionale spune, într-un interviu pentru MSNBC, că deşi Washingtonul are numeroase pârghii în discuţiile comerciale cu Beijingul, următoarea rundă de tarife cu care ameninţă preşedintele american va fi pe produsele de consum pe care le cumpără americanii de rând.

"Deci dacă vom implementa tarifele, de data asta o vom simţi. Aceştia sunt votanţi şi subiectul va fi peste tot la ştiri", spune Bremmer, presupunând implicit o posibilă reţinere din partea lui Trump.

Negociatorul şef american, Robert Lighthizer, a anunţat săptămâna trecută începerea procesului de consultări publice pentru aplicarea noilor tarife, acesta precizând că procesul este aşteptat să dureze cel puţin câteva luni.

Peter Garnry, analistul Saxo Bank, subliniază la rândul său: "Viitoarea şedinţă G20 din Osaka avea o agendă specifică legată de (o reformă la) Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) şi (a regulilor privind) comerţul global, dar având în vedere amplificarea războiului comercial SUA-China, atenţia este acum îndreptată în totalitate către zvonurile legate de o întâlnire dintre Trump şi preşedintele chinez Xi Jinping. Estimarea CPB (n.r. biroul olandez de planificare) cu privire la volumul comercial mondial este în scădere cu 3,5% faţă de octombrie 2018, astfel marcându-se cea mai mare scădere din 2008 încoace pe măsură ce comerţul global încetineşte atât din cauza înrăutăţirii activităţii economice, cât şi a fricţiunilor din cauza tarifelor".

Garnry mai atrage atenţia că Beijingul nu a ripostat încă faţă de acţiunile împotriva Huawei, aşteptările fiind ca Apple şi alte companii mari americane să fie ţinta unor sancţiuni (circa 20% din veniturile Apple vin din piaţa chineză, cea mai mare expunere din rândul companiilor americane) ori ca Beijingul să restricţioneze din exporturile de minereuri din pământuri rare către SUA, industrie pe care China o domină în proporţie de 85% şi care sunt importante pentru producţia sistemelor electronice şi într-o anumită măsură pentru industria de apărare americană.

Referitor la aşteptările pieţelor financiare şi sentimentul care va prevala în următoarele săptămâni, jurnalistul CNBC Bob Pisani este de părere că piaţa americană se află de ceva timp într-un raliu de negare a situaţiei, dar că începe să ia în cont cel puţin dinamica pe termen scurt.

"Negarea este: «Nu vom avea niciun război comercial, doar ştim cu toţii că vor ajunge la o înţelegere». Realitatea este că nu au loc alte discuţii comerciale în momentul de faţă. Întâlnirea de la G20 e o fantomă în momentul de faţă, iar toţi se uită şi se întreabă «cum vor face o înţelegere în luna iunie când nici nu au pregătit terenul pentru ca dialogul să continue». Piaţa se luptă cu asta în momentul de faţă".

Cu indicii americani la o distanţă de câteva procente de maximele istorice, Pisani a conchis spunând că piaţa americană se află concomitent la un singur tweet distanţă de un nou maximum istoric şi la un singur tweet distanţă de o corecţie de 10%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb