Petre Pavel Szel: Unii administratori de fonduri îşi mută operaţiunile în afară

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 ianuarie 2010

Petru Pavel Szel: "Decizia conomică nu se mai ia în România, iar pierderea controlului determină pierderi economice".

Petru Pavel Szel: "Decizia conomică nu se mai ia în România, iar pierderea controlului determină pierderi economice".

Criza economică a modificat strategiile de investiţii pentru majoritatea grupurilor financiare, forţându-le să se reorganizeze în funcţie de resursele financiare disponibile. Această tendinţă a devenit vizibilă la noi în domeniul fondurilor de investiţii, unii administratori de fonduri aparţinând băncilor jucătoare pe piaţa autohtonă cedând tot mai multe prerogative din activitatea lor către companiile-mamă din afară.

Petre Pavel Szel, preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF) şi al societăţii de investiţii financiare "Muntenia" (SIF4), a declarat, pentru ziarul BURSA: "Dacă în urmă cu doi-trei ani, se punea problema diferenţierii între administratorii independenţi şi cei dependenţi de băncile străine active pe piaţa românească, acum principala problemă este că anumiţi administratori de fonduri îşi mută operaţiunile în afara României, lăsând în sarcina celor din Româ-nia activităţile care nu ţin de luarea deciziei".

Unul dintre primii administratori care au urmat această tendinţă a fost "EFG Mutual Funds Romania". Acesta şi-a externalizat, în urmă cu aproape un an, activitatea de management a investiţiilor către divizia de asset management a Grupului, însă doar pentru două dintre fondurile din portofoliu, FDI Bancpost Plus şi FDI Bancpost Active Balanced, restul activităţilor fiind asigurate de administratorul din România.

Preşedintele AAF susţine că şi alţi administratori de fonduri au procedat în mod similar, fără să precizeze, însă, despre cine este vorba: "Un alt mare grup financiar prezent pe piaţa românească şi-a mutat de la Bucureşti la Praga activităţile de administrare şi de luare a deciziilor privind investiţiile în fonduri, aici rămânând doar cele de marketing şi consiliere".

Deşi BCR Asset Management şi-a transferat portofoliul către Erste Asset Management, în primăvara lui 2009, fiind în prezent în procedura de lichidare voluntară, conducerea administratorului susţine că este vorba doar despre o schimbare a acţionariatului şi nicidecum despre o mutare a deciziei din România în Austria.

Dragoş Neacşu, preşedintele Erste Asset Management, ne-a spus: "Acţionarul principal al SAI Erste AM este societatea de profil din cadrul grupului, Erste Asset Management GmbH.

Deciziile de investiţii se iau în continuare în România, nu am externalizat niciuna dintre activităţile ce ţin de administrarea fondurilor. Am sesizat, în schimb, aceste mişcări la alţi administratori din piaţa românească, însă lucrurile nu trebuie privite doar din perspectiva pieţei româneşti.

Unele companii şi-au regândit modelul de business şi au decis să îşi mute integral sau o parte din activităţi acolo unde există mai multe resurse, din cauza crizei financiare"".

Care sunt consecinţele

Potrivit domnului Szel, cea mai importantă consecinţă a faptului că unele bănci încearcă să centralizeze administrarea fondurilor de investiţii se referă la diminuarea rolului unităţilor din România: "Decizia conomică nu se mai ia în România, iar pierderea controlului determină pierderi economice. Rangul unităţii din România scade odată cu mutarea deciziei în afară. Activitatea propriu-zisă de administrare a fondurilor scade, deşi piaţa fondurilor mutuale de la noi este în creştere. Practic, în industria financiară, prezenţa românească devine din ce în ce mai redusă. Apoi, se pierd nişte locuri de muncă. Esenţial este că atât timp cât lucrurile merg bine, toata lumea este mulţumiră, dar când apare o criză, lucrurile se schimbă dramatic".

Daniel Stifter, directorul general al "EFG Mutual Funds Romania", susţine, însă, că externalizarea administrării de fonduri avantajează clienţii fondurilor de investiţii. Domnia sa ne-a spus: "În ceea ce ne priveşte, decizia de externalizare a managementului investiţiilor către divizia specializată a Grupului nostru a fost motivată de expertiza acesteia în domeniu, având în vedere că administrează peste 60 de astfel de fonduri de investiţii şi active totalizând aproape 3 miliarde euro, dar şi de nevoia de eficientizare a costurilor operaţionale la nivelul societăţii noastre prin diminuarea costurilor de logistică şi personal. În ceea ce priveşte impactul asupra industriei autohtone, consider că acesta poate fi doar pozitiv, deoarece investitorii români beneficiază astfel de o administrare profesională a banilor lor şi la costuri mai reduse".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb