PETRESCU, MCSI: "Vom avea dobânzi mai mici după aplicarea OUG 114"

T.T.
Politică / 23 martie 2019

Alexandru Petrescu

Alexandru Petrescu

Românii ar putea avea dobânzi mai mici la credite, în medie cu 1-1,5%, după aplicarea OUG 114/2018, susţine ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Alexandru Petrescu.

"Exista o anumită percepţie că în componentele ce ţin de construcţia dobânzii există un element speculativ, o zonă de transparenţă redusă, de aici a rezultat cuvântul neîncredere. OUG 114, chiar din această aparentă neîncredere a pornit, şi de aceea se gândesc noi metode de calculaţie: să se treacă de la dobânda anticipativă, aşa cum se preconiza de către bănci, către dobânda pe tranzacţii efective. Estimarea mea cel puţin, oarecum din afara laboratorului intern al negocierilor pe acest sector, este că vom avea dobânzi mai mici, poate cu 1-1,5% în medie. Tot demersul în sine şi scopul şi spiritul în care a fost gândită 114 este de a aduce predictibilitate şi de a reduce aceste dobânzi, precum şi o reducere a plafonului ce poate părea speculativ. Şi asta se face doar prin transparenţă", a declarat, astăzi, la un post de televiziune, Alexandru Petrescu.

Ministrul Comunicaţiilor a menţionat că există o tendinţă de a arunca o anatemă asupra băncilor, însă el nu se află în rândul celor care fac acest lucru, deoarece "banca, incluziunea financiară şi creditarea sunt componente esenţiale ale economiei".

"Banca, incluziunea financiară, creditarea sunt componente esenţiale ale economiei. Şi dacă ne dorim o economie care creşte, banca trebuie să ocupe un loc central în viaţa noastră. Banca este în natura ei o societate comercială care trebuie să producă profit, ţine de stat să reglementăm activitatea bancară într-un mod în care putem controla ceea ce se întâmplă în piaţa bancară", a subliniat Petrescu.

Întrebat de unde a apărut această schimbare de filosofie, respectiv de la taxa pe lăcomie, la stimulentul pe hărnicie, şeful MCSI a menţionat că tot ceea ce ţine de OUG 114 este la ora actuală greşit perceput că ar fi o metodă de creştere a veniturilor la buget.

"Din punctul meu de vedere, tot ceea ce ţine de OUG 114, şi nu numai al meu, este greşit perceput că ar fi o metodă de creştere a veniturilor la buget. Vă spun pe zona telecom, care îmi este deosebit de familiară fiindcă lucrez şi negociez cu piaţa de telecom, dar cunoscând şi bancheri şi zona financiară, ţine de o disciplinare foarte mult, ţine de o transparentizare, ţine de a duce undeva într-o matcă de reglementare, mă feresc de cuvântul legal, multe dintre activităţile care astăzi se întâmplă, fie în piaţa de telecom, fie în piaţa bancară", a explicat Petrescu.

El a subliniat că nimeni, niciodată nu a susţinut altceva decât că băncile trebuie să ocupe un loc central în viaţa economică a unei societăţi, a unei ţări, însă a adăugat că "ţine de noi ca Guvern să aducem un grad de reglementare care să ne permită să ştim ce se întâmplă cu românii, clienţii băncilor, cetăţenii acestei ţări".

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat, ieri, că Guvernul va modifica săptămâna viitoare OUG 114/2018 printr-o nouă ordonanţă de urgenţă, iar una din principalele modificări va fi stabilirea ROBOR în funcţie de tranzacţiile interbancare şi zilnice pe trimestrul anterior.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb