Petrodolarii mutilează sportul!

D.N.
Ziarul BURSA #Sport / 3 februarie 2015

Petrodolarii mutilează sportul!

Petrodolarii sunt gata să răstoarne toate ierarhiile sportului mondial. Un prim pas a fost făcut la Campionatul Mondial de Handbal, desfăşurat în Qatar, acolo unde echipa gazdă a reuşit să obţină medalia de argint, fiind învinsă în finală de echipa Franţei. Dacă a devenit o obişnuinţă ca banii să asigure performanţa la nivelul cluburilor sportive, la nivelul competiţiilor inter-ţări lucrurile stăteau, până de curând, puţin diferit. Cum regulamentele anumitor discipline sunt ceva mai permisive, o ţară cu resurse imense, care îşi doreşte să facă performanţă cu orice preţ, poate cumpăra sportivi, la "bucată" sau la "pachet" . Cel mai bun exemplu în acest sens este oferit de Qatar, o ţară care şi-a propus să îşi facă un nume în sport, chiar dacă resursele umane proprii nu prea îi permit acest lucru. Planul este bine pus la punct, primul pas fiind făcut prin obţinerea dreptului de a găzdui turnee finale ale unor sporturi cu mare audienţă.

Mondialul de handbal, recent încheiat, este un prim exemplu. Pentru ca participarea echipei Qatarului să nu fie una pur decorativă, conducătorii sportului din această ţară au început să investească masiv în ...naturalizarea de jucători, dar şi în crearea unei competiţii interne puternice. Astfel că o ţară fără nicio tradiţie în această disciplină sportivă a devenit peste noapte vicecampioană mondială. Selecţionata internaţională a Qatarului a reuşit să învingă la turneul final adversari mult mai bine cotaţi la începutul competiţiei, baza reprezentând-o cei 10 jucători naturalizaţi, proveniţi din şapte ţări diferite: Zarko Markovic (Muntenegru), Rafael Capote (Cuba), Danijel Saric (Bosnia şi Herţegovina), Eldar Memisevic (Bosnia şi Herţegovina), Goran Stojanovic (Muntenegru), Borja Vidal (Spania), Jovo Damjanovic (Muntenegru), Bertrand Roine (Franţa), Hassan Mabrouk (Egipt), Youssef Benali (Tunisia). Această selecţionată mondială este pregătită de spaniolul Valero Rivera, campion mondial cu Spania în 2013. Cu excepţia portarului Saric, care evoluează în Spania, toţi ceilalţi handbalişti din naţionala Qatarului joacă în campionatul intern al acestei ţări. Conform regulamentelor Federaţiei Internaţionale de Handbal, jucătorii pot evolua de-a lungul carierei pentru mai multe echipe naţionale, dacă îşi schimbă naţionalitatea. Singura condiţie este ca între un meci pentru o selecţionată şi altul pentru următoarea să existe o pauză de 2 ani. Pentru fiecare meci câştigat la turneul final, jucătorii care au apărat culorile Qatarului au primit câte 100.000 de dolari, fiecare handbalist acumulând 700.000 de dolari, cu şapte victorii din nouă meciuri disputate (doar Spania în grupe şi Franţa în finală învingând echipa gazdă). În cazul în care reuşeau să cucerească titlul mondial, aceşti jucători ar mai fi încasat fiecare câte 1.500.000 de dolari, o sumă fabuloasă la nivelul handbalului. Pe această selecţionată se va baza Qatarul şi la Jocurile Olimpice din Brazilia (2016), o medalie de aur urmând să-i facă bogaţi pe handbalişti,- şi se vorbeşte chiar de o dublare a primei faţă de cea promisă pentru titlul mondial.

Următoarea mare provocare pentru Qatar, ca ţară gazdă, o reprezintă Campionatul Mondial de Fotbal din 2022. Încredinţarea turneului final acestei ţări a stârnit un val de proteste, existând numeroase acuzaţii de corupţie, toate infirmate vehement de către conducerea FIFA. Cum în fotbal regulile sunt diferite, (un jucător care a evoluat pentru o echipă naţională nu o mai poate face pentru alta), strategia trebuie modificată. Astfel stând lucrurile, procesul de naturalizare trebuie început din timp, urmând să se mizeze pe jucători tineri, care încă nu au debutat pentru reprezentativele ţărilor lor, astfel încât peste 7 ani să fie la maturitate deplină, pregătiţi pentru Campionatul Mondial. Cum după Campionatul Mondial de handbal mai mulţi sportivi au început să se plângă că nu este corect ca o ţară să se prezinte la turneul final cu o selecţionată mondială, federaţiile internaţionale, în ciuda tuturor tentaţiilor financiare, au datoria să schimbe regulile, pentru ca sportul să nu devină, şi la acest nivel, doar o afacere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb