Petrolul, înfricoşat de iminenţa crizei

A.V.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 15 iulie 2022

Petrolul, înfricoşat de iminenţa crizei

Dolarul a devenit activ-refugiu pentru investitori

Preţul futures al petrolului a scăzut şi ieri, la bursele internaţionale, continuând tendinţa din ultimele două săptămâni, din cauza îngrijorărilor legate de o recesiune la nivel global, pe fondul inflaţiei tot mai mari.

Declinul a venit în pofida unei scăderi a exporturilor de ţiţei şi produse petroliere rafinate din Rusia (ca urmare a sancţiunilor occidentale) şi a perturbării aprovizionării din Libia.

În plus, investitorii sunt atenţi la faptul că cererea de ţiţei ar putea fi influenţată în mod negativ de perspectiva unei majorări agresive a ratelor dobânzilor în SUA, în vederea domolirii inflaţiei. Banca centrală a SUA (Fed) îşi intensifică lupta cu inflaţia ridicată, care a ajuns la nivelul maxim al ultimilor 40 de ani, crescând dobânda-cheie cu 100 de puncte de bază în această lună. Pieţele aşteaptă o nouă majorare a dobânzii la reuniunea de politică monetară programată în 26-27 iulie.

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna septembrie a coborât cu 1,9% la ICE Futures Europe, în a doua parte a zilei de ieri, atingând 97,72 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în august a scăzut cu 2,1%, la 94,27 dolari barilul la ora locală 08.17.

Howie Lee, economist la OCBC Bank din Singapore, afirmă citat de Reuters: "Totul este determinat de sentimentul investitorilor în acest moment. Temerile (n.r. privind mersul economiei) au cauzat majoritatea pierderilor de pe pieţele petroliere, în ultimele săptămâni".

Şi Tamas Varga, analist la PVM Oil Associates, spune: "În mod clar, în ecuaţia petrolului, concentrarea este acum pe partea cererii.

Raportul recent al U.S. Energy Information Administration a arătat creşteri considerabile ale stocurilor de produse din ţiţei. Daunele colaterale ale temerilor tot mai mari legate de inflaţie sunt dolarul puternic, care generează, de asemenea, presiunie pe preţul petrolului".

Analiştii mai spun că investitorii s-au îndreptat către dolar, în defavoarea materiilor prime, moneda americană fiind văzută ca un active-refugiu sigur în perioada actuală. Indicele Dollar, care măsoară dinamica monedei SUA faţă de alte valute majore, a atins, săptămâna aceasta, nivelul maxim al ultimilor 20 de ani, ceea ce face achiziţiile de petrol mai scumpe pentru cumpărătorii din afara SUA.

Îngrijorări faţă de cererea din China, Statele Unite şi Europa

Îngrijorările legate de noile restricţii impuse în China, în contextul răspândirii îmbolnăvirilor de Covid-19 în mai multe oraşe, influenţează, de asemenea, preţurile de pe piaţa ţiţeiului, investitorii considerând că cererea din ţara asiatică va avea de suferit.

Importurile zilnice de ţiţei ale Chinei au scăzut, în iunie, la cel mai redus nivel de după iulie 2018, în condiţiile în care rafinăriile locale au anticipat măsurile restrictive (din cauza Covid) care au redus cererea, notează Reuters.

De asemenea, datele U.S. Energy Information Administration au indicat o scădere a cererii americane de produse petroliere până la cel mai redus nivel din iunie 2021 (18,7 milioane de barili pe zi). Stocurile de ţiţei au crescut, în schimb, susţinute de o nouă eliberare importantă din rezervele strategice.

Şi în Europa sunt semnale că cererea de ţiţei va avea de suferit, Comisia Europeană reducându-şi previziunile de creştere economică. Ieri, Executivul comunitar a estimat că economia UE va creşte cu 2,7% în 2022 şi cu 1,5% în 2023. Pentru zona euro este anticipată o creştere de 2,6% în 2022, şi de 1,4%, în 2023. Anterior, în luna mai a acestui an, Comisia Europeană prognoza, atât pentru Uniunea Europeană, cât şi pentru zona euro, o creştere a PIB de 2,7% în 2022, urmată de un avans de 2,3% în 2023.

Joe Biden vrea să convingă Arabia Saudită să livreze mai mult ţiţei

Chiar dacă cererea de ţiţei pare că va avea de suferit în perioada următoare, Joe Biden are programată pentru astăzi o vizită în Arabia Saudită, pentru prima dată în calitate de preşedinte al Statelor Unite, sperând să convingă Riadul să pună mai mult petrol pe piaţă.

Craig Erlam, analist Oanda, este de părere că vizita în Arabia Saudită evidenţiază "disperarea lui Biden pe măsură ce se apropie alegerile de la jumătatea mandatului, dorind să dea impresia că măcar încearcă să atenueze tensiunea de pe piaţă".

Cu toate acestea, "spaţiul de manevră" al Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC - din care Arabia Saudită face parte) este scăzut, majoritatea producătorilor din cartel pompând la capacitate maximă.

Produsele petroliere rafinate din Rusia - livrate masiv către Orientul Mijlociu

Exporturile mari de motorină şi alte produse rafinate ale Rusiei care sunt refuzate de multe state din Europa se îndreaptă, în prezent, către o nouă destinaţie: Orientul Mijlociu.

Conform Bloomberg, care citează firma de consultanţă Vortexa, livrările de combustibili din Rusia spre Orientul Mijlociu au crescut în fiecare lună începând din februarie, când a început invazia din Ucraina, ajungând la 155.000 de barili pe zi în iunie. În schimb, importurile de profil ale Europei au scăzut cu 30% în aceeaşi perioadă.

Chiar dacă livrările de combustibili ruseşti în Orientul Mijlociu nu sunt o noutate, cele mai recente date arată modul în care războiul din Ucraina a modificat rutele comerciale tradiţionale şi a creat oportunităţi pentru traderi. SUA au interzis importurile de combustibili ruseşti şi multe firme europene au decis din proprie iniţiativă să evite combustibili ruseşti. În plus, Uniunea Europeană şi Marea Britanie se pregătesc să interzică şi importurile de petrol din Rusia prin intermediul navelor.

Cea mai mare parte a importurilor de combustibili ruseşti în Orientul Mijlociu este compusă din păcură, dar acestea includ, de asemenea, benzină, combustibil pentru avioane şi motorină, potrivit Vortexa.

Luna trecută, importurile de produse petroliere din Rusia în Orientul Mijlociu au atins cel mai ridicat nivel de la începutul lui 2016, iar peste o treime din acestea au ajuns în hub-ul de depozitare şi tranzacţionare de la Fujairah (Emiratele Arabe Unite).

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Vive la France ! A la restaurant !

    si francul elvetian!

    s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “CSR şi sustenabilitate”
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9747
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6036
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3117
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9767
Gram de aur (XAU)Gram de aur407.0257

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb