Petrolul - la cel mai ridicat nivel din ultimul an; ce urmează?

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Materii Prime / 29 septembrie 2023

Petrolul - la cel mai ridicat nivel din ultimul an; ce urmează?

Stefano Grasso, 8VantEdge: "Reducerile OPEC+ anunţate în vară au un efect profund asupra disponibilităţii ţiţeiului"

Bart Melek, TD Securities: "Nu este în interesul OPEC ca preţurile să crească mult, deoarece riscă distrugerea cererii pe termen lung"

Goldman Sachs şi-a crescut recent prognoza pentru sortimentul Brent de la 93 de dolari pe baril la 100 de dolari

Christyan Malek, JPMorgan: "Preţul ţiţeiului Brent poate continua creşterea până la 150 de dolari, până în 2026"

English Version

Preţurile petrolului au urcat la cel mai ridicat nivel din ultimul an, în condiţiile în care, reducerea severă a stocurilor de ţiţei din Statele Unite s-a adăugat temerilor privind aprovizionarea globală scăzută, cauzată de tăierile operate de Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol plus aliaţii său (OPEC+), cu Arabia Saudită în prim plan, conform Reuters.

Sortimentul West Texas Intermediate (WTI), relevant pentru piaţa americană, se tranzacţiona ieri, la ora 14:00, la 93,6 dolari pe baril, după un maxim de 95,52 dolari, nivel nemaiîntâlnit de la finele lunii august anul trecut, în timp ce referinţa globală Brent se tranzacţiona la circa 94,9 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel de la jumătatea lunii noiembrie anul trecut, conform datelor Investing.com.

"Piaţa petrolului acceptă rapid faptul că reducerile OPEC+ anunţate în vară au un efect profund asupra disponibilităţii ţiţeiului", a spus Stefano Grasso, manager senior de portofoliu la 8VantEdge din Singapore, conform Reuters. "Stocurile se epuizează, în vreme ce cererea continuă să crească. Suntem încă departe de un nivel al preţurilor care provoacă distrugerea cererii".

Stocurile de ţiţei ale Statelor Unite au scăzut cu 2,2 milioane de barili săptămâna trecută, până la 416,3 milioane de barili, conform datelor guvernamentale, cu mult peste scăderea de 320.000 de barili aşteptată de analişti, potrivit unui sondaj Reuters. Stocurile din depozitul Cushing, Oklahoma, centru cheie de livrare pentru contractele futures pe ţiţei din SUA, s-au redus cu 943.000 de barili în cursul acestei săptămâni, până la puţin sub 22 de milioane de barili, cel mai redus nivel din iulie 2022 şi aproape de minimul operaţional, conform datelor Administraţiei Informaţiilor Energetice. Scăderea vine pe fondul creşterii cantităţii rafinate şi a cererii de export, scrie Reuters.

Recent, Arabia Saudită şi Rusia, ce fac parte din OPEC+, au redus producţia cu 1,3 milioane de barili pe zi până la sfârşitul anului, următoarea întâlnire a grupului fiind pe 4 octombrie, mai notează publicaţia menţionată.

Bart Melek: "Credem că preţurile se pot menţine în apropierea acestor niveluri pentru o perioadă de timp, dar nu prea mult"

Bart Melek, director general la TD Securities, estimează că preţurile petrolului vor rămâne la un "nivel ridicat" pentru restul anului, cu un risc de creştere dacă OPEC+ va continua să menţină aprovizionarea redusă. De asemenea, el a subliniat că producţia rafinăriilor va scădea în următoarele luni, deoarece se apropie sezonul de mentenanţă.

"Credem că preţurile se pot menţine în apropierea acestor niveluri pentru o perioadă de timp. Dar nu credem că va fi pentru prea mult timp. Şi s-ar putea să fi văzut finalul acestui raliu", a spus directorul TD Securities, citat de CNBC. "Nu este în interesul OPEC ca preţurile să crească mult, la trei cifre, deoarece vor fi îngrijoraţi de distrugerea cererii pe termen lung. Credem că, pe măsură ce ne apropiem de finalul anului, vor semnala că încheie cu aceste măsuri de limitare a ofertei".

Goldman Sachs: "Cea mai mare parte a raliului este în urmă"

Estimări de preţuri ale petrolului Brent de peste 100 de dolari pe baril au apărut frecvent în presa internaţională în ultimele zile, în condiţiile creşterii cererii, a ofertei reduse şi a nivelului scăzut de umplere a depozitelor.

Goldman Sachs şi-a crescut recent prognoza pentru sortimentul Brent de la 93 de dolari pe baril la 100 de dolari, în următoarele douăsprezece luni, conform Reuters.

Dar, o periodă îndelungată cu preţuri ale petrolului de peste 100 de dolari poate spori preocupările legate de inflaţie ale guvernelor şi autorităţilor monetare, care au ridicat agresiv dobânzile tocmai pentru a domoli creşterea generalizată a preţurilor. De altfel, dobânzile ridicate au dus deja la reducerea cererii în economiile occidentale, inclusiv pentru petrol. Pe de altă parte, mărirea producţiei ţărilor non-OPEC+ poate calma orice tendinţă de creştere a preţurilor ţiţeiului. Goldman estimează că oferta non-OPEC+ va creşte cu 1,1 milioane de barili pe zi până anul viitor, în timp ce Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) a prognozat o creştere de 1,3 milioane de barili pe zi, potrivit Reuters.

Reluarea investiţiilor şi creşterea producţiei offshore fac, de asemenea, mai puţin probabilă o apreciere pe termen lung, au spus analiştii Goldman, adăugând că "cea mai mare parte a raliului este în urmă", conform Reuters.

Pe de altă parte, Arabia Saudită, liderul de facto al OPEC, se confruntă permanent cu problema atingerii unui echilibru în ceea ce priveşte preţurile petrolului, care să fie suficient de mari pentru a recompensa producătorii, dar să nu ajungă până la un nivel care să distrugă cererea şi să ducă economia în recesiune. "Nu sunt sigur că există prea mult sens economic în a duce economia globală în recesiune, dacă OPEC+ perseverează cu aceste reduceri (n.r. de producţie), ceea ce mă face să mă întreb cât de mare va ajunge preţul şi cât de sustenabil va fi", a afirmat Craig Erlam, analist la OANDA.

Christyan Malek: "Puneţi-vă centurile de siguranţă; va fi un superciclu foarte volatil"

Christyan Malek, şeful departamentului de cercetare acţiuni energetice pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA) din cadrul JPMorgan, a estimat săptămâna trecută că preţul ţiţeiului Brent poate continua creşterea recentă până la 150 de dolari până în 2026.

Între elementele pe care Malek îşi bazează estimarea se numără şocuri de capacitate, un superciclu energetic şi, desigur, eforturile de a renunţa la combustibilii fosili. "Puneţi-vă centurile de siguranţă. Va fi un superciclu foarte volatil", a declarat Malek vineri la Bloomberg, punând în prim plan reducerile de producţie ale OPEC şi lipsa investiţiilor în producţie nouă.

În februarie acest an, JPMorgan spunea că este puţin probabil ca preţul petrolului să atingă 100 de dolari pe baril în acest an, cu excepţia cazului în care apare un eveniment geopolitic major care să zguduie pieţele. Banca de investiţii avertiza că este posibil ca OPEC+ să adauge până la 400.000 de barili pe zi la producţia globală, iar exporturile de petrol ale Rusiei s-ar putea redresa până la jumătatea anului. Atunci, JPMorgan estima o creştere a cererii de 770.000 de barili pe zi din partea Chinei, mai puţin decât estimările AIE şi OPEC.

Acum vede un dezechilibru global între cerere şi ofertă de 1,1 milioane barili pe zi în 2025, dar care va creşte până la 7,1 milioane în 2030, în condiţiile în care cererea robustă se va confrunta cu oferta limitată.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. mamaaaaa din ultimul an….

    zici ca e ultimul an de existenta…. 

    Petrolul la cel mai scazut nivel din media celor 2,5 ani! 

    ce urmeaza… petrol in dolari sa scada si la pompa prin taxari si etc sa creasca … vezi caz real 20% scumpire nominala anul asta in ro… 

    dar nu se mai discuta asta… da mai bine dronele la mic dejunel. 

    s c c r e t  

    1. ps: bula de pret Aur in cantitate contracte viitoare petrol (gold/oil) din 21 Aprilie 2020 e de mult sparta…

      au facut baietii profituri colosale… bancile… speculand odata cv vanzare de “aur financiar - contracte” cumparand perro contracte… ca pe urma sa vanda in bula de pret petro contracte si sa se mute in gaz contracte si sa vanda si caz contracte in bula de pret… 

      ce sa mai … au maturat speculatorii financiari cu pleava…. 

      au luat palme la rand oamenii de rand de nu au stiut de ei si de unde vin loviturile…. 

      frumos razboi economic. 

      pss: si bula de pret BTC in Cantitate aur e pa!  

      Restu e pamflet. 

      s c c r e t 

      nu am spus frauda! - “ei joaca cica legal”

      s c c r e t

      nu stiu ce medii faci tu dar e peste 90 dolari, a juns si la 95 cel wti, 97 brent.

      si pretul la benzina e marit si cu asa zisa taxa de solidaritate.

      solidaritate, adica: noi platim pretul mai mare, guvernul incaseaza si risipeste, si fura. 

      cred ca urmeaza 100 de dolari la petrol. si apoi mai vedem.

    Nu face nimeni nicio tranzitie, totul e retorica ieftină și multa vorbăraie, ici colo vezi câteva panouri pe câmp sau eoliene, centralele nucleare le-au închis (Germania, Spania, UK). România sta muuult mai bine, cred ca după Norvegia/Finlanda avem cea mai verde energie, peste 80%. Deci se folosesc gaze naturale și petrol fără sa mai fi făcut investiții de 20 de ani în explorare.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb