Oficialii "Petrom" şi cei ai OMV au inaugurat, ieri, la Brazi, şantierul pentru construcţia unei centrale de cogenerare cu ciclu combinat, în valoare de circa jumătate de miliard de euro. Acesta este cea mai mare investiţie privată din ţara noastră în domeniul generării de electricitate pe gaz, care va asigura, din 2012, circa 8-9% din totalul producţiei naţionale. Lucrările pregătitoare pentru construcţie au fost demarate încă de anul trecut.
Cu această ocazie, Mariana Gheorghe, directorul general executiv al "Petrom", a anunţat că societatea analizează şi intrarea pe piaţa producţiei de energie din surse regenerabile. Domnia sa a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă: "Nu pot să vă spun acum dacă vom porni şi o astfel de investiţie înainte sau după finalizarea centralei de la Brazi. Acum analizăm mai multe proiecte, dar decizia investiţională va fi luată în funcţie de evoluţia pieţei şi necesităţile noastre investiţionale pentru activitatea de bază. Centrala de la Brazi are o putere instalată de 860 MW şi are o configuraţie unică în România, care îi conferă o flexibilitate deosebită. Datorită acestei flexibilităţi, centrala va permite implementarea proiectelor eoliene, a căror producţie este foarte fluctuantă".
Grupul OMV va construi, în total, trei centrale electrice, intrând pe piaţa producţiei de energie din România şi din Europa prin centrala de la Brazi. Directorul general executiv al OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, a declarat, ieri, la Brazi: "Vom mai construi două centrale electrice, similare cu cea din România ca putere instalată, tehnologie şi concept. Una va fi amplasată în sudul Germaniei şi una în Turcia. Cea din Turcia se află în imediata apropiere a gazoductului Blue Stream şi este mai avansată. Cea din sudul Germaniei se află, ca cea de la Brazi, în apropierea unei rafinării, dar este în stadiu incipient al dezvoltării".
Oficialii "Petrom" au subliniat că sectorul energetic va suferi transformări majore şi provocări deosebite. Capacităţile de producţie româneşti sunt învechite şi gradul de poluare este ridicat.
În acest context, OMV a decis să intre, pentru prima dată, în producţia şi comercializarea de electricitate prin investiţia din România.
Centrala electrică de la Brazi este un proiect greenfield, dezvoltat în acord cu strategia energetică europeană şi care ţine seama de cerinţele UE de conformitate în probleme de mediu. Un consorţiu format din General Electric (USA) şi Metka (Grecia) va construi şi livra la cheie această centrală, termenul de livrare fiind septembrie 2011, când Petrom va începe furnizarea în sistemul energetic naţional.
• DATE CHEIE
- Finanţarea proiectului, a cărui valoare totală se ridică la circa 500 milioane euro, este asigurată atât din surse interne, cât şi prin două credite corporative negarantate semnate cu BEI şi BERD, în valoare de 200 milioane de euro fiecare.
- Proiectul centralei de la Brazi include construcţia unei conducte de 30 km, care va asigura transportul gazelor către centrală, precum şi a unei linii de înaltătensiune, în lungime de 3 km, pentru conectarea centralei la sistemul naţional de înaltă tensiune.
- Consumul total de gaze naturale al centralei va fi de 1,2 miliarde mc/an.
- Până la 20% din energia electrică produsă şi până la 96 tone/oră abur vor fi utilizate pentru consumul propriu al "Petrom".
- Eficienţa centralei de la Brazi va fi de 57%.