Sectorul energetic din ţara noastră nu este ferit de efectele crizei financiare internaţionale. În prezent, ţara noastră trece printr-un moment dificil, care nu este înţeles în întreaga sa complexitate, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe organizate de Forum Invest, directorul general al "Petrom", Mariana Gheorghe. Cea mai mare provocare în actualul context financiar este nevoia de investiţii masive, estimate la 15 miliarde de euro până în 2012, în sectorul energetic. "Petrom" încearcă deja să găsească soluţii pentru a trece de criză şi pentru a derula programe susţinute de investiţii, a subliniat domnia sa.
Printre atuurile României în perioada crizei se numără dependenţa redusă faţă de importul de gaze (circa 30% faţă de media europeană de 60%), dar şi dependenţa redusă de importul de ţiţei (circa 50% faţă de media europeană de 80%). Directorul general al "Petrom" a adăugat: "România este cel mai mare producător de ţiţei şi gaze din această parte a Europei şi are surse diversificate de producţie a electricităţii. În plus, ţara noastră are potenţial pe resurse regenerabile de energie şi un mediu de piaţă competitiv. Petrom a reuşit să oprească declinul producţiei de ţiţei şi ne propunem să-l menţinem sau chiar să-l creştem în perioada următoare".
"Petrom" a realizat, în perioada 2005 - iunie 2008, investiţii de 4,3 miliarde de euro pentru explorare, producţie, rafinare şi marketing. Pentru perioada următoare, conducerea companiei preconizează o volatilitate mare a cotaţiilor ţiţeiului.
Consumul de carburanţi din ţara noastră va stagna în perioada următoare, în cel mai bun caz, cu uşoare oscilaţii de +/- 5%, estimează Mariana Gheorghe. "Până acum, cererea de carburanţi s-a dovedit a fi foarte inelastică în raport cu creşterea preţurilor. Domnia sa nu vede cum o criză financiară şi economică nu poate duce la raţionalizarea consumului în următoarele luni.