Petrom: Necesarul de investiţii în petrol şi gaze ar putea ajunge la 60 miliarde euro

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 30 mai 2012

Petrom: Necesarul de investiţii în petrol şi gaze ar putea ajunge la 60 miliarde euro

Necesarul de investiţii al României în domeniul petrolului şi gazelor naturale până în 2030 ar putea ajunge la 60 miliarde euro, dublu faţă de estimările din strategia energetică elaborată de Guvern, a declarat, ieri, directorul de afaceri publice şi reglementare al OMV Petrom, Răzvan Niculescu. Potrivit Mediafax, domnia sa a spus că este exclus ca doar statul să acopere investiţiile, întrucât acesta are mari dificultăţi în asigurarea unor servicii de bază, precum sănătatea şi educaţia.

De asemenea, companiile de stat nu au realizat în ultimii ani investiţii notabile, terminând doar proiecte începute înainte de 1989, precum reactoarele nucleare de la Cernavodă. Una dintre şansele ca societăţile de stat să poată începe derularea unor investiţii mari este numirea de directori profesionişti selectaţi pe criterii de competenţă, conform sursei citate. Altă potenţială sursă de finanţare a investiţiilor în sectorul energetic ar fi capitalul privat autohton, care însă este "insuficient dezvoltat pentru a face faţă provocărilor investiţiilor mari". Soluţia poate fi reprezentată, în consecinţă, de capitalul privat străin, cu condiţia ca statul să ofere un cadru de reglementare stimulativ.

Răzvan Niculescu a arătat că dacă România nu va investi în energie importurile din domeniu se vor dubla în 2030 faţă de nivelul actual. Domnia sa a mai spus că OMV Petrom a reinvestit în România 93% din profiturile înregistrate după ce a fost privatizată, respectiv 7,7 miliarde de euro.

Compania Petrom a fost preluată, în 2004, de către grupul austriac OMV.

Este "greşit şi supărător" să se spună că Petrom a beneficiat de redevenţe speciale

Directorul de afaceri publice şi reglementare OMV Petrom susţine că "este greşit şi supărător" să se spună că Petrom a primit la privatizare redevenţe speciale, discuţiile vizând doar perioada în care acestea să nu crească, iar România câştigă din redevenţe mai mult decât Polonia.

Domnia sa a explicat: "Redevenţa este indicatorul relevant pentru cât ia statul dintr-o resursă. Este supărător şi greşit să se spună că s-au dat redevenţe speciale pentru Petrom prin contractul de privatizare. Singurul lucru care s-a discutat a fost perioada în care prevederea să fie menţinută. România încasează din redevenţe mai mult ca Polonia. Devine supărător, evident că trebuie să fie o discuţie, se înţelege nevoia statului să protejeze categoriile vulnerabile. Este o discuţie la început, discutăm acum cu parteneri externi interesaţi de acest subiect. Să fim prudenţi cu acest subiect".

El a afirmat că nu a văzut o propunere de suprataxare a veniturilor excepţionale ale companiilor petroliere şi că orice măsură de natură fiscală nu ar trebui să afecteze investiţiile.

Printre măsurile pregătite de Guvern pentru sectorul energetic se numără suprataxarea veniturilor excepţionale pe care companiile de petrol şi gaze le vor obţine după ce vor fi eliminate tarifele reglementate, precum şi elaborarea unui nou set de redevenţe pentru resursele naturale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb