Petrom pregăteşte un buget de criză

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 februarie 2009

Mariana Gheorge: "Am discutat cu acţionarul majoritar, grupul OMV, să nu acordăm dividende pentru 2008 ca să reinvestim profitul."

Mariana Gheorge: "Am discutat cu acţionarul majoritar, grupul OMV, să nu acordăm dividende pentru 2008 ca să reinvestim profitul."

Fără dividende anul acesta

Cotaţia SNP a pierdut 6,87%

Reprezentanţii "Petrom", cea mai mare companie autohtonă cotată la Bursa de Valori Bucureşti, au anunţat, ieri, că vor propune acţionarilor în Adunarea Generală de la finele lunii aprilie, să nu distribuie dividende pentru 2008. Anunţul marchează o schimbare bruscă a politicii financiare a companiei, în condiţiile în care, cu doar o lună în urmă oficialii "Petrom" atrăgeau atenţia că dividendul acordat pentru 2008 ar putea fi semnificativ mai mic decât cel distribuit pentru 2009 din cauza necesităţii constituirii de provizioane.

"Am discutat cu acţionarul majoritar, grupul OMV, să nu acordăm dividende pentru 2008 ca să reinves­tim profitul", a precizat, ieri, Mariana Gheorghe, directorul general executiv al "Petrom".

"În această perioadă există o presiune pentru revenirea la datele fundamentale ale managementului în care cash-flowul trebuie să fie elementul primordial în luarea deciziilor", a mai spus doamna Gheorghe. Potrivit domniei sale, compania pregăteşte un buget de criză, urmărind o reducere semnificativă a investiţiilor în perioada următoare şi dezvoltarea proiectelor care aduc profit.

Cotaţia acţiunilor "Petrom" (simbol bursier SNP) a scăzut, ieri, cu pes­te 11% la debutul şedinţei de tranzacţionare, dar a recuperat, ulterior, din pierdere şi a închis cu o scădere de aproape 7%.

"O astfel de evoluţie este normală având în vedere informaţiile comunicate ieri de companie", a declarat, Paul Brendea, analist la societatea de brokeraj "Prime Transaction".

"Dacă Petrom ar distribui acţionarilor 50% din profit, dividendul ar avea o valoare de 90 de lei vechi, ceea ce ar însemna un randament net de maximum 6% la cursul de astăzi (n.r. ieri)", a mai spus domnul Brendea, adăugând: "Prin urmare, nu este o pierdere foarte mare dacă Petrom nu va distribui dividende din profitul de anul trecut".

Grupul austriac "OMV" controlează 51,01% din acţiunile SNP, în timp ce statul român are 20,64% din companie, iar "Fondul Proprietatea" deţine o participaţie de 20,11%.

Pierderi de 1,26 de miliarde de lei în ultimul trimestru din 2008

Intenţia companiei de a nu acorda dividende pentru 2008 trebuie înţeleasă în contextul în care profitul companiei s-a diminuat anul trecut cu 43%, la 1,02 miliarde de lei, din cauza pierderilor de 1,26 de miliarde de lei înregistrate de companie în ultimul trimestru din 2008, dar şi pe fondul provizioanelor constituite pentru litigiile cu angajaţii şi diminuarea valorii contabile a rafinăriei "Arpechim".

"Scăderea profitului în 2008 a fost cauzată, printre altele, de rezultatele obţinute în trimestrul patru al anului trecut, când, pentru prima dată de la privatizare, segmentul de Explorare şi Producţie, cel mai important din companie, a raportat pierderi", a spus doamna Mariana Gheorghe.

"Segmentul de Rafinare şi Marketing a produs pierderi şi în 2008, fiind afectat de scăderea preţului ţiţeiului în ultima parte a anului trecut, iar rezultatele diviziei de Gaze şi Energie au fost influenţate negativ de provizioanele constituie pentru Doljchim", a mai spus directorul general al "Petrom".

Anul trecut, cifra de faceri a companiei a crescut cu 36%, la 16,75 de miliarde de lei, pe fondul creşterii preţului la ţiţei în prima parte din 2008. Veniturile totale ale companiei au crescut, în 2008, la 19,33 miliarde de lei, cu 48,89% faţă de 2007. Cheltuielile totale au crescut într-un ritm mai alert, majorându-se cu 63,61%, în comparaţie cu 2007, la 17,72 miliarde lei.

Provizioane de 1,3 miliarde de lei pentru litigiile cu angajaţii

Anul trecut, compania a constituit provizioane de 1,3 miliarde de lei din cauza litigiilor cu foşti şi actuali angajaţi privind o serie de interpretări diferite a unora dintre clauzele Contractului Colectiv de Muncă al companiei.

"Nu ştim cu certitudine numărul de angajaţi cu care suntem în litigiu, dar estimez că este vorba de zeci de mii de foşti şi actuali angajaţi", a spus doamna Gheorghe.

Potrivit domniei sale, "Petrom" va continua programul de disponibilizări în următorii doi ani, însă oficilaii companiei au fost rezervaţi în privinţa numărului de angajaţi ce urmează să îşi piardă locul de muncă.

"Nu avem o planificare a disponibilizărilor pentru că depindem, în această privinţă, de evoluţia cererii şi ofertei pentru produsele noastre", a precizat doamna Gheorghe, adăugând că actualele condiţii economice sau rezultatele financiare ale companiei ar putea pune presiune pe management în vederea creşterii disponibilizărilor.

"Petrom" are o valoare de piaţă de 6,79 de miliarde de lei, potrivit preţului mediu de 0,12 lei înregistrat în şedinţa bursieră de ieri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb