Petrom şi Rompetrol au notificat în noiembrie 2006 Consiliul Concurenţei cu privire la schimbul de carburanţi între cele două companii, iar demararea acestui contract depinde numai de decizia Consiliului Concurenţei, a declarat, ieri directorul de comunicare al Petrom, Dan Pazara.
"În luna noiembrie a anului trecut, Petrom şi Rompetrol au prezentat Consiliului Concurenţei draftul acestui contract, pentru ca autoritatea de reglementare în domeniul concurenţial să îşi dea acceptul. Draftul trimis Consiliului Concurenţei reprezintă, în cea mai mare parte, varianta finală a contractului, astfel că aşteptăm decizia Consiliului pentru a demara acest proiect", a declarat Dan Pazara, citat de NewsIn. Potrivit directorului de comunicare al Petrom, schimbul de carburanţi între două companii, pentru reducerea costurilor de transport, este o practică obişnuită în Uniunea Europeană. "Este o activitate comercială care se practică în toate statele europene, care aduce beneficii ambelor părţi", a mai spus reprezentantul Petrom.
Consiliul Concurenţei (CC) analizează un contract încheiat între Petrom şi Rompetrol, prin care cele două companii vor face schimb de carburanţi, pentru a vinde produsele la staţiile din apropierea rafinăriei celeilate companii, astfel încât să fie eliminate costurile de transport, a anunţat CC.
Potrivit unui comunicat al Consiliului Concurenţei, citat de NewsIn, Petrom SA Bucureşti şi Rompetrol Rafinare Constanţa intenţionează să implementeze un sistem de schimb de carburanţi, prin care fiecare companie se va aproviziona de la rafinăria celeilalte, iar carburanţii vor fi comercializaţi în benzinăriile proprii din apropierea rafinăriilor. "Mecanismul de schimb vizează reducerea riscurilor şi a costurilor asociate transportului carburanţilor de la poarta rafinăriei proprii la staţiile de distribuţie mai îndepărtate şi promptitudinea în aprovizionare", spun reprezentanţii Concurenţei.
Consiliul Concurenţei a mai anunţat că a demarat o analiză referitoare la prevederile contractului dintre cele două companii petroliere. Reprezentanţii Consiliului au precizat faptul că analiza este realizată la cererea celor două companii, care au nevoie de certificarea instituţiei de reglementare din domeniul concurenţial pentru a încheia aceste tranzacţii.
În acest sens, Consiliul Concurenţei aşteaptă observaţii şi puncte de vedere ale agenţilor economici din domeniul comercializării carburanţilor, până la 15 martie, cu privire la implicaţiile pe care le-ar putea avea contractul dintre Petrom şi Rompetrol asupra mediului concurenţial.