PETROM SE FOLOSEŞTE DE TERENURILE APORTATE DE STAT, FĂRĂ SĂ I LE INCLUDĂ ÎN CAPITAL Ministerul Energiei - fără vlagă faţă de Petrom

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 octombrie 2016

Ministerul Energiei - fără vlagă faţă de Petrom

Poate dura oricât până când "Petrom" va opera majorarea de capital cu terenurile aportate de stat, conform contractului de privatizare, ne sugerează, cu nonşalanţă, Ministerul Energiei, într-un răspuns care stă sub sloganul instituţiei "Profesionalism. Integritate. Transparenţă".

Oferta "nelimitată" a statului vine în condiţiile în care compania a primit un ultimatum de la autorităţile române, în 2014, iar Curtea de Conturi a transmis numeroase avertizări privind această neîndeplinire din contractul de privatizare.

Motivul pentru care Ministerul nu ştie când îşi va primi statul drepturile este halucinant: Petrom mai are de obţinut atestate de proprietate pe 0,78% din totalul terenurilor şi, abia când le va stăpâni 100%, va putea să facă majorarea.

Ministerul Energiei ne-a transmis, prin Biroul de Comunicare: "După mai bine de doi ani, Ministerul Energiei a eliberat un număr de 12 Certificate de Atestarea a Dreptului de Proprietate, reuşind astfel continuarea acestui proces prin rezolvarea unor blocaje instituţionale.

Terenurile inventariate de societate aflate în administrarea şi/sau folosinţa acesteia şi pentru care la momentul privatizării existau emise Certificate de Atestare a Dreptului de Proprietate (CADP), dar care nu erau incluse în capitalul social la acea dată au făcut obiectul unei prime etape de majorare, după privatizare.

Conform prevederilor contractuale, după momentul privatizării majorarea capitalului social urma să se facă în două etape. Astfel, în prima etapă, obiectul majorării capitalului social l-a constituit valoarea terenurilor care aveau CADP la momentul privatizării, dar care nu fuseseră incluse în capitalul social la acea dată.

Restul terenurilor inventariate de societate, aflate în administrare şi/sau folosinţa acesteia, urmau să constituie obiectul celei de-a doua majorări după obţinerea CADP-urilor.

În prezent, societatea continuă eforturile de găsire a soluţiilor la probleme legate de clarificarea situaţiei juridice a unor terenuri şi de a decide asupra situaţiei terenurilor pentru care a epuizat căile administrative de obţinere a CADP, acestea reprezentând circa 0,78% din totalul terenurilor".

Nu este clar de unde ştie Ministerul care sunt eforturile făcute de Petrom.

Potrivit Ministerului, procesul de majorare a capitalului social presupune finalizarea obţinerii titlurilor de proprietate pentru toate terenurile inventariate: "Acest lucru necesită clarificarea situaţiei juridice a unor terenuri şi adoptarea unor decizii în ceea ce priveşte terenurile pentru care s-au epuizat căile administrative de obţinere a titlurilor de proprietate. Potrivit prevederilor contractuale, cea de-a doua majorare a capitalului social se va efectua în termen de trei luni de la data la care Societatea îl notifică pe Vânzător că au fost obţinute toate CADP-urile.

Sunt situaţii care fac imposibilă emiterea unor titluri fie pentru că terenurile fac obiectul unor litigii, fie că sunt retrocedate şi au alt proprietar, fie că nu sunt semnate procesele verbale de vecinătate. În unele cazuri, sunt implicate alte autorităţi, precum cele locale, astfel încât obţinerea certificatelor nu este sub controlul societăţii sau a ministerului".

Cu alte cuvinte, la trei luni după un termen nedefinit şi imprevizibil.

Îngăduinţa Ministerului Energiei vine în condiţiile în care, în data de 3 august 2015, OMV a transmis o notificare în baza articolului 7.1.1. din Contractul de Privatizare privind o potenţială dispută ce derivă din, şi este în legătură cu majorarea de capital social menţionată, după cum reiese din prospectul ofertei prin care Fondul Proprietatea vinde 6,4% din "Petrom". În prospect se arată: "Obiectul acestei potenţiale dispute se referă la mecanismul de implementare detaliat al majorării de capital social. Având în vedere că această dispută nu a fost soluţionată prin negocieri pe cale amiabilă, iar termenul de 180 de zile de la notificare a expirat, OMV ar putea cere iniţierea procedurilor de arbitraj împotriva Statului Român, conform Regulilor Camerei de Comerţ Internaţional, locul arbitrajului fiind Paris, Franţa".

Petrom precizează că majorarea de capital cu terenurile de la stat este încă în aşteptare şi nu poate fi făcută nicio estimare cu privire la data când aceasta va fi implementată.

Conform Ministerului Energiei, metoda de evaluare a terenurilor aportate nu este subiect de negociere, aceasta fiind reglementată prin legislaţia specifică în vigoare.

În condiţiile majorării capitalului Petrom, cu aportul terenurilor de la stat, ceilalţi acţionari vor trebui să vină cu cash, pentru a-şi păstra participaţiile.

Ziarul "BURSA" a scris, în august 2015, că miza este preţul cu care OMV îşi poate menţine cota de 51% din capitalul Petrom, întrucât aportul în natură se contabilizează în contul statului român.

Unele surse spuneau, în luna august, că OMV este dispus să vină la majorarea capitalului "Petrom" cu 12,7 milioane de euro, conform valorii de piaţă a terenurilor, calculată la momentul derulării operaţiunii, în timp ce socotelile statului urcă suma la 50 de milioane de euro.

În aceste condiţii, Fondul Proprietatea a transmis, de anul trecut, că analizează opţiuni strategice pentru o potenţială reducere a participaţiilor deţinute în OMV Petrom sub pragul de 15%, în condiţii favorabile. Fondul deţine la acest moment aproximativ 19% din capitalul social emis al Petrom (reprezentând 22,87% din activul net al Fondului la 31 august 2016), iar oferta publică pentru vânzarea pachetului de 6,4%, la preţul de 0,244 lei/unitate, urmează să se încheie mâine.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ba nu, mersul preturilor este manipulat, iar cei care trebuie sa urmareasca respectarea legii, se pare ca au devenit *slugile smenarilor care manipuleaza bursa*.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb