Piaţa clădirilor de birouri ajunge la maturitate

Companii #Construcţii / 7 decembrie 2016

Piaţa clădirilor de birouri ajunge la maturitate

Segmentul suprafeţelor destinate birourilor a înregistrat o creştere anuală fluctuantă, în cei 15 ani de la apariţia primei clădiri de birouri de clasa A, în Bucureşti. Dinamica a fost determinată de mai mulţi factori, iar în ultimii ani companiile s-au arătat mult mai preocupate de controlul costurilor, mizând pe eficienţă, prin utilizarea cât mai bună a spaţiilor de birouri, în special cele de tip open space, potrivit reprezentanţilor companiei Romtor Real Estate.

Comportamentul clienţilor tinde să se schimbe, ceea ce, corelat cu creşterea stocului, va conduce la o diminuare a preţului chiriei nete, menţionează aceştia.

Conform datelor din piaţă, stocul de birouri se estimează a fi de 2,6 milioane mp, cu o rată de neocupare pentru perioada actuală de 13,5%. Anul acesta se estimează a se finaliza 300.000 mp de birouri în capitală, 58% dintre acestea fiind localizate în zona de Nord a Capitalei. Creşterea este semnificativă faţă de 2015, anul cu cea mai mică creştere de după criză, când au fost livraţi în piaţă 72.500 mp, precizează sursa citată.

"Anul acesta am observat o schimbare în comportamentul clienţilor. Aceştia au devenit mai pretenţioşi în ceea ce priveşte calitatea spaţiilor de birouri căutate, fiind interesaţi atât de tipul construcţiei, cât şi de modul de amenajare a spaţiului interior. Ambianţa locului de muncă contează foarte mult pentru că ea se reflectă în oferta companiei către angajat, prin unicitatea facilităţilor oferite. Biroul trebuie să atragă, să încurajeze, să favorizeze şi să reţină talentul, prin încurajarea colaborării, atât de necesară creşterii productivităţii şi a inovaţiei. În prezent, mulţi angajaţi îşi schimbă locul de muncă în funcţie de cultură şi renumele companiei gândind locul de muncă drept de a doua casă şi familie", observă Anca Barbăroşie, managing partener al companiei Romtor Real Estate, cea care conduce departamentul Birouri şi pe cel de Evaluări şi Studii de Piaţă.

Potrivit reprezentanţilor, anul viitor se anunţă a fi unul dinamic pentru piaţa de profil, fiind anunţate nouă proiecte cu o suprafaţă de 179.000 mp, iar pentru 2018 sunt aşteptaţi alţi 433.000 mp de birouri în 19 proiecte, din care 41% se vor concentra în zona de vest. Se estimează că până la sfârşitul anului 2018 vor fi livraţi în piaţă 900.000 mp de birouri.

"În urma analizei dinamicii pieţei de birouri din Bucureşti se observă că trendul pentru următorii doi ani este unul promiţător. Zonele de office s-au conturat bine, iar companiile străine care intră în ţară se pot aştepta la o calitate ridicată a ofertei la preţuri competitive. Există clădiri emblematice care oferă unicitate, iar oferta este variată. Gradul de neocupare va creşte mai ales pentru zona de nord, obligând proprietarii să regândească beneficiile oferite, astfel încât preţurile la chiriile nete vor mai scădea, la aceasta contribuind şi noile clădiri care vor fi date în folosinţă. Faţă de anii 2009-2010 se construieşte foarte puţin cu contracte de preînchiriere, ceea ce conduce la un risc mai crescut al proprietarilor", crede doamna Barbăroşie.

În privinţa costurilor, cea mai scumpă zonă va rămâne Piaţa Victoriei - Piaţa Charles de Gaulle, unde tarifele de închiriere sunt cuprinse, în prezent, între 17-19 euro/mp şi o rată de neocupare de 4%. Următoarea zonă este Barbu Văcărescu - Floreasca cu o chirie de 14-16 euro/mp şi o rată de neocupare de 10%, iar la polul opus se află zone precum Pipera cu 7-10 euro/mp, respectiv Eroii Revoluţiei - Piaţa Sudului cu o chirie de 10 euro/mp, potrivit aceleiaşi surse.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb