Piaţa crypto demonstrează încă o dată cât de uşor se pot volatiliza miliardele

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 10 noiembrie 2022

Piaţa crypto demonstrează încă o dată cât de uşor se pot volatiliza miliardele

Anunţata preluare a platformei de tranzacţionare FTX de către rivalul său mai mare, Binance, a dus la prăbuşirea bruscă a tokenului FTX (simbol FTT) şi la corecţii ample pe celelalte criptomonede mari, capitalizarea pieţei crypto scăzând ieri cu peste 9%, până la 893 miliarde dolari.

De regulă, când se anunţă o tranzacţie pe pieţele de capital, cotaţiile acţiunilor companiei care face preluarea scad (vor urca cheltuielile pentru integrarea celor două companii, iar perspectiva unor dividende mai mici sperie micii investitori), iar cele ale companiei preluate se apreciază, ofertele fiind făcute la un preţ superior pieţei, ca o primă pentru achiziţionarea întregului pachet vizat.

Ei bine, deşi nu s-a anunţat vreo valoare a tranzacţiei, cryptomoneda lansată de FTX s-a prăbuşit brusc, iar toată piaţa crypto a suferit un şoc ce aminteşte cât de fragile pot fi investiţiile bazate doar pe percepţie şi marketing, fără avantaje palpabile precum o afacere reală în spate şi dividende constante.

George Rotariu, reprezentantul Bitcoin România, crede însă că piaţa crypto nu şi-a spus ultimul cuvânt, iar investiţiile îşi vor păstra atractivitatea pe termen mediu şi lung, dată fiind cantitatea limitată în circulaţie a bitcoin şi inflaţia în creştere. În contextul unei recesiuni adânci sau a unei crize majore în lume, bitcoinul poate reprezenta un pariu împotriva haosului precum aurul, crede George Rotariu.

Vestea tranzacţiei menţionate mai sus a fost acompaniată de temerile privind criza de lichiditate iminentă a FTX, iar şefii Binance au pus chiar gaz pe foc.

"FTX ne-a cerut ajutorul, este vorba despre o criză importantă de lichiditate. Pentru a proteja utilizatorii, am semnat o scrisoare de intenţie pentru a prelua FTX.com şi pentru a ajuta la depăşirea crizei", scria Changpeng Zhao, CEO-ul Binance, într-o postare pe Twitter.

Toată isteria a pornit de la ştirea că firma de trading Alameda Research, care face parte din acelaşi grup cu FTX, avea un portofoliu constituit majoritar din criptomonede FTT (moneda nativă a exchange-ului FTX), foarte greu de lichidizat.

Criza de lichiditate potenţială suprapusă peste declaraţiile şefului Binance de duminică, cum că ar intenţiona să vândă toate deţinerile FTT după preluarea FTX, au alimentat vânzările în panică.

Preţul FTT a continuat să cadă din pod zilele următoare, în ciuda unei încercări disperate din partea Carolinei Ellison, CEO Alameda, care anunţase la rândul sau duminică decizia companiei de a cumpăra deţinerile de FTT ale Binance la preţul de 22 de dolari pe monedă.

La începutul săptămânii trecute, cotaţiile FTT oscilau în jurul a 25 de dolari, dar după apariţia poveştii cu preluarea de către Binance pe fondul temerilor vizând lipsa de lichiditate (investitorii s-au temut că se repetă povestea LUNA, altă criptomonedă dezumflată spectaculos recent), au ajuns în jurul a 4 dolari.

Ieri la ora 11, scăderile din ultimele 12 ore erau importante în toată piaţa crypto, de la -8,6% pentru Bitcoin, la -20% pentru Ethereum, -15% XRP, -43% Solana, -33% Dogecoin, -20% Shiba Inu etc. Cu cât potenţialul speculativ era mai mare, cu atât corecţiile au fost mai consistente.

Morala acestei poveşti este că există o vreme pentru active riscante şi una pentru abandonarea lor, iar linia de demarcaţie o reprezintă politica monetară. Câtă vreme avem dobânzi de 0%, orice speculaţie îşi poate găsi o fereastră de oportunitate, mai ales dacă i se inventează o poveste care să seducă potenţialii investitori. Când însă începe ciclul de creştere a dobânzilor, banii speculativi care sunt de cele mai multe ori luaţi pe datorie şi acţionează în marjă sunt nevoiţi să revină la matcă închizând poziţiile anterioare, iar activele cele mai umflate suferă pierderi importante, spre disperarea celor care intraseră în piaţă la spartul târgului (de la 67.000 dolari în noiembrie 2021 la 18.000 dolari acum, bitcoinul a ruinat mulţi amatori de îmbogăţire rapidă).

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Fara suparare dar acest George Rotariu probabil e loaded cu coinuri de da sfaturi din acestea. E foarte posibil ca totul sa ajunga la zero. pana la urma aceste coinuri cu care nu cumperi nimic sunt doar nistre ponzi schemes. inclusiv bitcoin "asigurarea contra inflatiei" care a picat de la 69000 la 15000 intr-un an cu inflatie 8%. Si inca mai sunt oameni care spun ca, coinurile sunt "investitii"(investitii in ce??), daca mai vine un fraier sa dea mai mult ca tine bine daca nu ai luat teapa? sau ca bitcoin e hedge impotriva inflatiei haha ridicol man.

    1. Au șters creierele unei generații. Bitcoin e limitat, dar cryptomonedele pot fi infinite. Majoritatea sunt deja zero.

      Planeta a consumat curent degeaba pentru minerit coduri. Speculațiile în marjă au generat câțiva miliardari, iar restul au gustat din aroma educației financiare tardive. 

      Recomand mai multa informare pentru ca:

      - poti sa cumperi produse fizice (veizi sute de magazine care accepta plata prin crypto).  

      - Ponzi scheme sunt acele tokenuri facute de pustani acu cateva zile (sau ore), nu bitcoin care e pe piata de ani de zile. 

      - Coinurile sunt investitii... defapt sunt un fel de pariu sportiv. Cu atentie, documentare (poate si putin noroc) faci bani frumosi dar nu asa ca iei 1BTC la 16k si astepti sa se faca 100k

      E ciudat ca romanii stiu de toate... :-) 

      "E ciudat ca romanii stiu de toate... :-)".

      Da, e așa de ciudat! Cel mai la îndemână exemplu ești tu! :) 

      PONZI fraiereala pt fraieri: bitcoin dodgecoin catcoin cotcodac coin mumu coin si bubu coin hai sa fim seriosi ca la un moment dat apareau zeci de "monezi" de-astea zilnic, si daca nu s-ar fi spart bula apareau si-n ziua de azi .apropo: cumparati bitcoin ca s-a facut 15000. pomana. hahaaaa.

      si nu uitati sa "investiti" si terenuri in metaverse si poze cu papagalui si maimute

    Probabil ca schema ponzi pe criptomonede e cea mai mare din istoria umanitatii.

    Multumim autorului pentru articolele in care a atras atentia investitorilor de buna credinta asupra pericolelor in astfel de investitii si nu numai. 

    1. absolut. e tzeapa tuturor tzepelor.

    Pe aici sunt câțiva admiratori ai lui SOV. Poate ne explică și nouă cum se corelează recomandările de cumpărare BTC (la începutul anului) ale marelui finanțist, trader, investitor, mafaldă etc SOV cu prețul actual de 16k. Se proteja și ăsta de inflație cu educația lui financiară top de top.

    1. Cumperi BTC dar il rulezi, asa se fac banii. Daca te imprumuti de la banca, nu te duci la chef ci iti faci ceva ca sa scoti bani sa ii poti da inapoi. E greu...

      Când cumperi scump, n-ai ce să mai rulezi. Fumează și tu în altă parte.

      Este imposibil să mai returnezi banii pe care i-ai împrumutat după ce i-ai pierdut la păcănelele crypto. Ăsta este motivul principal pentru care se sparge bula crypto atât de repede. 

    FTX used $4 billion including customer funds to keep Alameda afloat: Reuters

    by Inbar Preiss 

    The Block | Sipa USA/Alamy Live News 

    Quick Take 

    FTX founder Sam Bankman-Fried transferred at least $4 billion to prop up sister company Alameda Research, according to Reuters. 

    He didn’t inform other executives about the transfer of funds to Alameda for fear of leaks, Reuters said.  

    FTX chief Sam Bankman-Fried transferred at least $4 billion in FTX funds to Alameda Research, including native token FTT and shares in Robinhood, according to Reuters. 

    The transfers were made after Alameda, Bankman-Fried's trading firm, suffered losses fr om deals in May and June, including a loan agreement with Voyager Digital, Reuters said, citing people close to the subject. These funds included customer deposits, according to the report. 

    Bankman-Fried didn't inform other FTX executives about the transfer of funds to Alameda because he was afraid of leaks, Reuters said.  

    Crypto exchange FTX has suffered a spectacular fall fr om grace this week after Changpeng Zhao, the CEO of larger rival Binance, said he would begin selling off holdings of FTX's exchange token, FTT. After seeing a flood of client withdrawals, FTX announced on Tuesday it would sell its non-U.S. assets to Binance. That deal then fell apart on Wednesday after Binance walked away.  

    After all this, FTX is once again looking to raise money, according to a Slack message shared by Bankman-Fried to his staff on Thursday seen by The Block 

    1. Băieți deștepți, au rulat câteva miliarde. Care nu mai sunt.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb