Relaxarea joacă un rol important în vieţile noastre, ţinând cont că trăim într-o lume dominată de agitaţie şi de tehnologie.
O simplă călătorie nu garantează odihna în adevăratul sens al cuvântului, ba chiar ne putem întoarce mai obosiţi.
Un concediu real şi totodată necesar organismului nostru presupune deconectarea totală de la grijile zilnice şi, mai presus de toate, un restart. O vacanţă într-o destinaţie în care să te poţi bucura de linişte, dar şi de tratamente balneo şi spa poate fi de ajutor atunci când simţi că ai nevoie de o pauză.
Pe an ce trece, obiceiurile de consum ale românilor se schimbă, potrivit Organizaţiei Patronale a Turismului Balnear din România (OPTBR) şi platformei din domeniul wellness - despreSpa.ro, care arată că aceştia învaţă să îşi aloce timp, să meargă în vacanţe de relaxare sau tratament, să se bucure de viaţă. Acest lucru se vede şi în cifra de afaceri a pieţei balneo şi spa din ţara noastră, care a crescut, anul trecut, cu aproximativ 10%, ajungând la o valoare de aproximativ 314 milioane euro, faţă de 2017, când totalul acesteia a fost de 24,4 milioane euro (în creştere cu 16,2% faţă de 2016), dintre care 8,8 milioane euro provin din terapii spa de relaxare (exclusiv de relaxare - nu sunt incluse aici terapiile pentru slăbire -, masaje anticelulitice sau alte terapii de beauty).
În plus, publicul interesat de tratamentele wellness este din ce în ce mai numeros, ceea ce obligă la creşterea calităţii serviciilor în spa: "Românii care frecventează centrele spa sunt o categorie premium de clientelă - atât financiar, cât şi din punct de vedere al culturii şi preocupărilor. Sunt oameni educaţi, cu un venit peste medie. Preponderent, ei au job-uri în diverse corporaţii".
Sergiu Neguţ, om de afaceri, business angel şi curator de start-up-uri a mărturisit: "Piaţa de balneo şi SPA este o piaţă a bucuriei şi a sănătăţii, este o piaţă unde oamenii vin să înveţe sau să reînveţe ce este fericirea".
Anul acesta, peste 1,8 milioane de turişti au cheltuit peste 288 de milioane de euro pe tratamente şi terapii balneare în staţiunile de gen din ţara noastră, unde preţul mediu al unui sejur de sănătate este de 797 de lei/ persoană.
Un rol important în creşterea pieţei de sănătate, recuperare şi prevenţie l-a jucat emiterea voucherelor de vacanţă, prin intermediul cărora a avut acces un număr mare de persoane.
La nivel de relaxare, sunt peste 780.000 de oameni care au investit peste 25,9 milioane de euro pentru starea lor de bine, iar trendul este ascendent.