PIAŢA DE CAPITAL "Conpet": mulţi investitori, dar nici o tranzacţie

Ingrid Zamfir
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 august 2004

Doar 22 de acţionari din peste 26.000 şi-au ridicat codurile confidenţiale şi extrasele de cont de la "Regisco" ca să îşi poată vinde acţiunile

În prima zi în care acţiunile "Conpet" Ploieşti puteau fi tranzacţionate pe piaţa Rasdaq, vînzătorii s-au lăsat aşteptaţi. Încă din primele minute ale şedinţei bursiere de ieri, cumpărătorii s-au arătat interesaţi să achiziţioneze aceste titluri, însă, nu au avut de la cine. Primii cumpărători au oferit un preţ de 1160 lei/acţiune pentru 2000 de acţiuni, însă următorii au urcat preţurile la 11.000 lei şi 30.000 lei/acţiune. Văzînd că nu reuşesc să cumpere nici o acţiune la preţuri mai mici decît valoarea nominală a acţiunilor "Conpet", care este de 33.000 lei, oferta a urcat treptat către 49.000 lei/acţiune, dar în zadar. Ieri nu s-a găsit nici un acţionar dispus să îşi vîndă acţiunile. Abia la finalul şedinţei, a apărut şi un vînzător care, însă cerea 100.000 lei/acţiune şi nu preciza ce cantitate avea de vînzare, dorind probabil doar să testeze piaţa.

Numărul societăţilor de brokeraj care au vrut să cumpere acţiuni "Conpet" pentru clienţii lor s-a ridicat la 16, ceea ce înseamnă aproape o treime din totalul lor.

Sorin Godeanu, directorul general al "Regisco", societate care ţine evidenţa acţiunilor "Conpet", ne-a declarat că pînă ieri, doar 22 de acţionari îşi ridicaseră codurile confidenţiale şi extrasele de cont, fără de care nu ar putea să îşi vîndă acţiunile, ceea ce reprezintă un procent extrem de mic din totalul acţionarilor. Compania numără în prezent 26.545 acţionari, dintre care Ministerul Economiei şi Comerţului deţine 87,11% din capitalul social, iar SIF "Muntenia" deţine 5,41%. Unii acţionari minoritari au reclamat în nenumărate rînduri că ar vrea să îşi vîndă acţiunile "Conpet", dar că nu puteau să o facă, pentru că societatea nu era listată pe piaţa organizată. Cei mai mulţi însă, se pare că au uitat că mai au aceste acţiuni sau încă nu au aflat că şi le pot vinde. Oricum, se pare că va exista o perioadă de tatonare a preţului pînă cînd cererea şi oferta se vor apropia. Lipsa de informare a micilor acţionari a rezultat şi din faptul că la ultima majorare a capitalului social al "Conpet", nici unul dintre acţionari nu şi-a exercitat dreptul de preemţiune. Adunarea generală a acţionarilor a companiei a decis, la începutul anului, să majoreze capitalul social al acesteia cu 257,63 miliarde de lei - de la 270,76 miliarde lei, la 528,39 miliarde de lei, prin aport în natură şi în numerar. Mărirea capitalului social s-a realizat doar prin aportul în natură al statului, reprezentînd conductele de transport al produselor petroliere aflate, pînă de curînd, în proprietatea "Petrotrans". Capitalul social al "Conpet" este, acum, de 470,69 miliarde de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb