PIAŢA DE CAPITAL / SCANDAL ÎNTRE ACŢIONARI Tragerea la răspundere a SIF Moldova şi a lui Ştefan Vuza, în atenţia acţionarilor "Iaşitex"

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 martie 2018

Anularea unor tranzacţii în grupul SCR, pe ordinea de zi a AGA

Claudiu Doroş, directorul general al SIF2, susţine că atacul asupra sa şi a SIF Moldova este nejustificat

Acţionarii Iaşitex (IASX) vor discuta, la Adunarea Generală din 12 martie, şi o serie de puncte introduse de SIF Moldova - precum anularea aprobării vânzării unor terenuri ale companiei sau a unor tranzacţii făcute între societăţi din grupul SCR, care controlează emitentul, dar şi tragerea la răspundere a SIF2, pentru comportament abuziv, conform convocatorului completat, publicat joi.

De mai multă vreme, la Iaşitex, are loc un conflict deschis între SIF2, care deţine 29% din companie, şi grupul SCR, controlat de Ştefan Vuza, care are 63% din IASX, prin A2 Impex SRL.

De altfel, şi SIF2 a cerut introducerea acţiunii în răspundere împotriva lui Ştefan Vuza, la AGA din 12 martie.

Acţionarii "Iaşitex" au respins, pe 12 februarie, cererea SIF Moldova de introducere a acţiunii în răspundere împotriva administratorilor, pentru prejudiciul cauzat societăţii ca urmare a tranzacţiei din data de 29 noiembrie 2017 privind cumpărarea a 3,46 milioane de acţiuni ale emitentului Chimcomplex Borzeşti, la preţul de 1,49 lei/acţiune.

AGA din 12 martie este prilej pentru o nouă confruntare.

Suspendarea drepturilor de vot ale SIF Moldova, pe ordinea de zi

La următoarea AGA, acţionarii Iaşitex vor discuta aprobarea iniţierii demersurilor judiciare pentru tragerea la răspundere a Societăţii de Investiţii Financiare Moldova, inclusiv a reprezentantului legal al acesteia, Claudiu Doroş, şi obligarea acestora la acoperirea prejudiciului adus societăţii şi celorlalţi acţionari, prin mai multe acţiuni, precum: -iniţierea abuzivă a numeroase litigii nefondate şi neîntemeiate împotriva societăţii (dovadă fiind soluţiile pronunţate de instanţele judecătoreşti de respingere a acţiunilor SIF), expunând imaginea şi reputaţia societăţii şi a celorlalţi acţionari ai acesteia şi afectând activitatea curentă a societăţii şi planurile investiţionale ale acesteia, iniţierea unor demersuri administrative care au condus la blocarea/împiedicarea activităţii normale a societăţii (cum ar fi notarea abuzivă a unor litigii în cărţile funciare ale imobilelor aliate în patrimoniul societăţii) şi la imposibilitatea societăţii de a-şi îndeplini obligaţiile faţă de terţi, pentru lipsa şi refuzul de implicare în activitatea societăţii, prin activitatea sistematică de şicanare a activităţii şi planurilor de investiţii propuse, prin blocarea de principiu a oricărei iniţiative de dezvoltare şi investiţie, prin demararea unei campanii mediatice de discreditare a societăţii.

Totodată, pe ordinea de zi a şedinţei se află şi aprobarea iniţierii demersurilor necesare pentru suspendarea drepturilor de vot ale SIF Moldova.

În replică, domnul Claudiu Doroş, directorul general al SIF Moldova, a declarat: "Domnul Vuza (n.r. Ştefan Vuza), responsabilul de facto al tuturor abuzurilor de la Iaşitex, a ales să atace SIF Moldova şi pe mine, ca reprezentant legal, neînţelegând că deciziile şi demersurile noastre sunt instituţionale şi conforme cu Codul nostru de guvernanţă corporativă, în apărarea drepturilor noastre ca acţionar cu 29% din acţiuni".

SIF Moldova a cerut şi anularea participării unor companii din Grupul SCR la majorarea capitalului Chimcomplex, care a câştigat licitaţia pentru activele Oltchim, sau A2 Impex

La cererea SIF Moldova, pe ordinea de zi a AGA din 12 martie, se găseşte şi aprobarea introducerii acţiunii în răspundere împotriva lui Ştefan Vuza, în dubla sa calitate de titular al contractului de asistenţă juridică nr. 0051057/12.05.2014, încheiat cu Iaşitex SA şi în acelaşi timp de acţionar majoritar indirect al companiei, precum şi a acţionarului majoritar A2 Impex SA pentru prejudiciul cauzat societăţii în cuantum de 788.302,22 lei.

Totodată, SIF2 a cerut aprobarea iniţierii demersurilor judiciare pentru constatarea nulităţii absolute/anularea tranzacţiei bursiere din data de 29.11.2017, prin care "Iaşitex" a achiziţionat de la acţionarul său majoritar, "A2 Impex" SRL, un număr de 3.468.793 acţiuni "Chimcomplex" la un preţ de 1,49 lei/acţiune, plătind o sumă totală de 5.168.501,57 lei, superioară întregului profit aferent anului 2016.

De asemenea, SIF2 a solicitat revocarea punctelor 3-10, adoptate prin Hotărârea Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor Iaşitex din data de 14 septembrie.

Deciziile AGA atacate se referă la aprobarea vânzării a numeroase imobile ale companiei, dar şi la participarea societăţilor "Inav", "Nova Textile Bumbac" şi "Caromet", la majorarea capitalului "Chimcomplex" sau "A2 Impex".

Unele voci prezente la AGA din septembrie susţin că terenurile scoase la vânzare reprezintă o parte semnificativă din activele companiei, astfel că, atunci, s-a pus chiar problema mutării fabricii la Vaslui. SIF Moldova a contestat şi în instanţă, hotărârea AGA şi a înregistrat litigiul în cartea funciară.

De asemenea, SIF2 a contestat, de-a lungul timpului, tranzacţiile efectuate de Iaşitex cu societăţi din Grupul SCR, considerând că nu au justificare economică.

SIF Moldova a mai cerut, şi în martie 2017, introducerea acţiunii în răspundere împotriva membrilor conducerii Iaşitex, însă, şi atunci, acţionarii companiei au res­pins solicitarea, dar şi revocarea Consiliului de Administraţie.

Chimcomplex, tot din grupul SCR, a fost desemnat câştigător al licitaţiei pentru o parte dintre activele combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea, la finalul anului trecut.

În octombrie, Oltchim a anunţat că "Chimcomplex" Borzeşti va achiziţiona şase din cele nouă pachete de active scoase la vânzare, pentru 127 milioane de euro.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Geniu Vuza asta,,dr.ing. jr.,societati praduite din toate pozitiile[ uzc/sirm.conq.armt/sms/ ,,

    Draga A.A., nu “actionarii” au respins demersurile SIF2 in AGA, ci A2, controlat de Vuza. A votat mereu in conflict de interese, incalcand L31. Pana anul trecut, conflictul de interese era pedepsit de codul penal.

    A2 - principiul dominoului.

    Pentru cunoscători.... 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb