Modul de organizare al IPO-ului Electrica i-a dezavantajat clar pe cei care intenţionau să investească 1-200.000 lei, mai ales în ideea de a marca discountul de 5%, consideră analistul Radu Popescu Buzeu.
Domnia sa a comentat: "Este evident că nu vor rămâne foarte multe acţiuni din cele 10 milioane cu subscriere garantată, deci cei care vizează discount se bat practic pe 2,4 milioane de acţiuni. Totuşi, prin probabila realocare a celor 5% (n.r. alocarea pentru investitorii de retail poate fi suplimentată cu până la 5%, de la 15% la 20% din acţiunile disponibile în ofertă, în funcţie de cerere), poate chiar exclusiv spre tranşa mică, aceşti investitori pot primi între 1/3 şi 1/5 acţiuni, ceea ce este rezonabil, similar IPO de la Nuclearelectrica. Depinde însă de subscrierea pe tranşa de retail mare, care deocamdată a evoluat slab, dar unde aşteptăm subscrieri masive în ultimele două zile.
Interesant este însă că pentru cei cu mai mult de 270.000 lei, dar fără a avea milioane, modul de subscriere îi avantaja, în sensul că puteau opta dacă să împartă subscrierea între mai multe tranşe sau să meargă exclusiv spre tranşa mare.
Cred, totuşi, că ar fi fost util ca cele 10 milioane de acţiuni garantate să fie într-o tranşă separată de cea cu discount. Este foarte clar însă că cei din consorţiu, cu acceptul Guvernului, nu au dorit să ofere prea multe acţiuni cu discount, ceea ce nu este neapărat un aspect negativ pentru evoluţia ulterioară a preţului".