RADU CRĂCIUN, APAPR: "Prin nerespectarea legii, populaţia a pierdut 1,9 miliarde de euro"

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 octombrie 2018

"Prin nerespectarea legii, populaţia a pierdut 1,9 miliarde de euro"

"Când adunările şi scăderile din buget nu mai dădeau, întotdeauna cineva îşi amintea de puşculiţa Pilonului II", a spus Radu Crăciun

Beneficiarii Pilonului II de pensii au cu 1,9 miliarde de euro mai puţin în conturi, ca urmare a nerespectării Legii 411/2004, privind fondurile de pensii administrate privat, suma reprezentând contribuţiile nevirate, a precizat, ieri, Radu Crăciun, preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), într-o conferinţă de presă.

Radu Crăciun a declarat: "Creşterea contribuţiilor la Pilonul II nu a fost respectată. Practic, în 2016, ar fi trebuit să ajungem la 6%, procent la care nu s-a ajuns niciodată (...). Din estimările noastre, din acest motiv, în momentul de faţă, participanţii au o sumă cu aproximativ 17% mai mică în contul lor, ceea ce înseamnă 1,9 miliarde de euro mai puţin".

Radu Crăciun a precizat că reducerea contribuţiei virate către Pilonul II de la 5,1% în 2017 la 3,75% la începutul acestui an reprezintă o scădere a contribuţiilor individuale cu 12%, pentru cei care nu au beneficiat de creşteri salariale în 2018.

"Practic, procentul care ar fi asigurat un impact neutru ar fi fost undeva în jur de 4,15%", a spus preşedintele APAPR.

Totuşi, ca urmare a creşterilor salariale din economie, în special a celor din sectorul bugetar, precum şi a numărului noilor intraţi în sistem, APAPR estimează contribuţii totale virate în 2018 cu circa 8,5% peste cele din 2017.

Pe de altă parte, Radu Crăciun a arătat că, în ultimii zece ani, sistemul de pensii Pilon II a fost periodic sub presiune.

Preşedintele APAPR a spus: "Mai ales când adunările şi scăderile din buget nu mai dădeau, atunci, întotdeauna cineva îşi amintea de puşculiţa Pilonului II, care ar putea să umple temporar o gaură".

Radu Crăciun a adăugat: "Ceea ce mă preocupă este nivelul cheltuielilor bugetare angajate, în codiţiile în care economia duduie. În cotextul în care avem o creştere economică atât de ridicată, noi mergem cu deficitul bugetar la maximul permis de 3%".

Potrivit preşedintelui APAPR, întrebarea legată de apariţia unei recesiuni nu este dacă, ci când.

Domnia sa a punctat: "Recesiunile sunt în firea ciclurilor economice, pentru că după o perioadă de creştere, urmează şi perioadă de scădere. Cheltuielile bugetare angajate sunt foarte rigide, pentru că ele se referă la salarii şi pensii. Aşa cum criza din perioada 2008 - 2009 a arătat, este extrem de dificil să scazi cheltuielile cu pensiile şi salariile în condiţiile în care veniturile bugetare se prăbuşesc din cauza prăbuşirii economiei. Asta înseamnă că dacă în momentul de faţă suntem deja la deficitul maxim permis, întrebarea logică este ce se va întâmpla într-un context de recesiune. Care va mai fi deficitul, atâta vreme cât într­-o recesiune veniturile bugetare vor scăde,a iar cheltuielile bugetare nu vor putea scădea în aceeaşi măsură".

În aceste condiţii, preşedintele APAPR s-a arătat preocupat de apariţia unei recesiuni şi de modul în care va fi tratată, acesta reprezentând un risc care planează inclusiv asupra sistemelor private de pensii.

"Cred că este foarte important ca politicile fiscale pe care le are România să fie prudente în momentele de creştere economică, astfel încât să poată fi mai relaxate în momentele de recesiune", spus Radu Crăciun.

Potrivit preşedintelui APAPR, deocamdată, tradiţia arată politici prociclice, care au făcut ca economia ţării noastre să fie cea mai volatilă din Europa, cu cele mai mari ritmuri de creştere în perioadele bune şi cu cele mai mari scăderi în cele slabe.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ma intreb si eu : Cum se pregatesc fondurile pilon 2 pt recesiune ? Caci , asa cum spune si Radu Craciun "Recesiunile sunt în firea ciclurilor economice...".

    Si daca cheltuielile bugetare sunt "rigide" cum se vor rezolva dezechilibrele ? Probabil ca prin devalorizare si inflatie plus impozite marite ( daca va mai fi ceva de impozitat, pt ca recesiunea ii va lovi in primul rand pe cei din sectorul privat). 

    Revin la intrebarea mea , cum se pregatesc fondurile pilon 2 pt o viitoare recesiune ? Au inceput sa cumpere ceva valuta si sa faca investitii in valuta ? Sau se merge cu turma, ca este mai sigur, pe investitii in lei in bonduri de stat cu 4-5% si actiuni ilichide la BVB. Cand o sa vina criza o sa zica , asta e, uitati-va ca au scazut si ceilalti la fel de mult .

    Pe de alta parte, eu stiu , exista si un mare "avantaj" al investitiilor in lei. Daca statul vrea sa suspende si sa optionalizeze pilonul 2 , o sa-si dea seama ca n-are cum sa lichidizeze investitiile. 80% din bani sunt deja imprumutati catre stat si 20% sunt investiti pe BVB si daca incerci sa-i scoti de acolo nu mai ramai cu nimic . 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb