Piaţa de factoring a scăzut anul trecut cu peste 5%, la 2,72 miliarde de euro

Ziarul BURSA #Companii / 11 martie 2014

Piaţa de factoring a totalizat anul trecut 2,72 miliarde de euro, în scădere cu 5-6% faţă de nivelul din 2012, în condiţiile în care factoringului de export a crescut uşor, iar cel de import s-a diminuat, potrivit datelor Asociaţiei Române de Factoring (ARF).

"Evoluţia este una îmbucurătoare având în vedere că la mijlocul anului trecut scăderea faţă de aceeaşi perioadă din 2012 era de 16 procente. Piaţa a reuşit să recupereze volumele în a doua jumătate a anului, când, în mod tradiţional, factoringul devine mai accesat de companii. În acelaşi timp însă, această evoluţie reflectă, încă o dată, maniera prudentă în care băncile şi instituţiile financiare nebancare, pot să susţină companiile româneşti prin produse de factoring, dat fiind contextul economic indecis, în care firmele care intră în insolvenţă sunt în continuare în creştere", a declarat, într-un comunicat, Bogdan Roşu, preşedintele ARF.

Factoringul de export a înregistrat o uşoară creştere faţă de anul trecut, în timp ce factoringul de import a suferit o scădere, urmând evoluţia generală descendentă a importurilor din 2013. În ceea ce priveşte ponderea domeniilor din care provin companiile care au accesat factoringul intern, nivelul cel mai ridicat, de 32,8%, a fost înregistrat de construcţii, în principiu în baza unor proiecte din sectorul public. Pe această zonă, a construcţiilor, există chiar o creştere a ponderii faţă de anul trecut, când nivelul a fost de 28% din totalul domeniilor care au apelat la factoring.

"Aşa cum am menţionat şi în toamna anului trecut, deşi una dintre zonele cu potenţial pentru cereri de factoring este reprezentată de companiile care au contracte cu entităţi publice, suntem rezervaţi în ceea ce priveşte continuarea unei evoluţii pozitive a acestui sector şi în 2014. Şi aceasta pentru că avem în vedere nivelul investiţional preconizat, cât şi consecinţele modificărilor pe care un nou proiect legislativ le aduce legii de înfiinţare şi funcţionare a C.N.A.D.N.R.. Aici ne referim, în principal, la limitarea accesului subcontractorilor la finanţare, prin disoluţia termenelor de plată clare şi condiţionarea încasărilor, elemente care descalifică astfel de contracte de la finanţarea prin factoring", a adăugat Roşu.

Datele ARF mai arată că ponderea sectorului farma în accesarea factoringului intern a crescut de la 1% în 2012, la 5,4%, susţinut şi de prima facilitate de factoring de tip club din România, în timp ce ponderile domeniilor agricol şi alimentar, respectiv auto şi echipamente au suferit uşoare contractări.

În ceea ce priveşte nivelul cifrei de afaceri a companiilor care accesează factoringul, dacă în 2012 finanţarea prin factoring părea să fie apanajul companiilor cu cifre de peste 5 milioane de euro, anul trecut a fost constatată o creştere consistentă în zona companiilor cu afaceri mai mici de 5 milioane de euro, încadrate la categoria IMM.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb