Piaţa de obligaţiuni de la Bursă bate pasul pe loc, în ultimele trei luni

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 septembrie 2010

Piaţa de obligaţiuni de la Bursă bate pasul pe loc, în ultimele trei luni

Tranzacţiile cu obligaţiuni la Bursa de Valori Bucureşti s-au redus considerabil, în ultimele trei luni, după ce situaţia incertă a economiei locale a crescut aversiunea la risc a investitorilor. Aceştia cer randamente tot mai mari în ultimele luni, argumentând că există incertitudini cu privire la succesul măsurilor de aus-teritate adoptate de Guvern, argument respins însă de autorităţi, care afirmă că tocmai planul de ajustare fiscală va forţa în cele din urmă reducerea randamentelor.

Astfel, după ce în primele şase luni din 2010, investitorii au cumpărat obligaţiuni şi titluri de stat în valoare de circa 2,3 miliarde lei, în perioada de vară, tranzacţiile s-au redus drastic, fiind în ton cu lichiditatea extrem de scăzută consemnată pe piaţa acţiunilor şi a produselor derivate.

O explicaţie pentru reducerea alarmantă a tranzacţiilor de instrumente cu venit fix ar fi, în opinia analiştilor, lipsa de transparenţă a dinamicii inflaţiei şi a dobânzilor. De asemenea, fondurile monetare, o altă categorie semnificativă de investitori în obligaţiuni, s-au bucurat de influxuri mai mici de capital şi astfel cererea pentru astfel de instrumente a scăzut considerabil.

" Nu cred că Ministerul de Finanţe îşi va schimba strategia pe piaţa locală şi va accesa pieţele externe pentru finanţare, astfel încât oferta în piaţa de obligaţiuni pe termen mediu şi lung va fi redusă în continuare, iar cererea va fi în continuare alimentată, în primul rând, de intrările fondurilor de pensii, dar şi de cele ale companiilor de asigurări şi a fondurilor mutuale", ne-a explicat şi Nicolae Albu, director de investiţii la Erste Asset Management.

În prezent, la Bursa de Valori Bucureşti sunt listate 34 de emisiuni de obligaţiuni municipale, cea mai îndepărtată maturitate aparţinând titlurilor municipalităţii Bistriţa, respectiv 25 noiembrie 2029.

Anul 2009 a fost unul record pentru piaţa de obligaţiuni autohtonă, tranzacţiile depăşind 1,28 miliarde lei, de cinci ori mai mult ca în 2008. De asemenea, aproape o treime din totalul emisiunilor de obligaţiuni lansate de municipalităţile din ţara noastră, listate la Bursa de Valori Bucureşti, au intrat în 2009 pe piaţă, potrivit datelor afişate de BVB.

Principalele categorii de investitori pentru care investiţia în astfel de instrumente este potrivită sunt fondurile de pensii, fondurile de obligaţiuni deja existente în ţara noastră, precum şi casele de asigurări.

Obligaţiunile au succes atâta timp cât diferenţa dintre dobânzile active practicate de bănci şi cele pasive este mai mare, sunt de părere analiştii, care subliniează că investitorii sunt atraşi de astfel de instrumente atâta timp cât oferă randamente superioare băncilor.

În majoritatea ţărilor europene care se mândresc cu o piaţă de capital dezvoltată, sectorul obligaţiunilor emise de firme private ocupă un loc de vârf în totalul tranzacţiilor efectuate, chiar depăşind tranzacţiile cu acţiuni.

Deşi Bursa a făcut deja paşi importanţi în ultima perioadă pentru listarea obligaţiunilor şi titlurilor de stat, iar tranzacţiile au atins valori record în 2009, obligaţiunile de tip corporate lipsesc cu desăvârşire de pe piaţa noastră, majoritatea companiilor cu nevoi acute de lichidităţi ocolind Bursa, şi implicit, finanţarea prin obligaţiuni.

Reţeta de succes a unei pieţe de obligaţiuni consistente implică ca element principal emitenţii de talie mare, spun analiştii, care explică astfel de ce piaţa noastră de obligaţiuni este una dintre cele mai reduse din Europa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7319
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3448
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9563
Gram de aur (XAU)Gram de aur400.2435

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb