Piaţa energiei

Alina Toma
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 22 februarie 2007

Procesul de restructurare a sectorului energetic a început în anul 1998, când compania gigant RENEL, deţinută de stat, s-a separat în mai multe societăţi şi aşa a apărut CONEL, care îngloba producţia, transportul, distribuţia şi furnizarea energiei electrice. Profesorul Aurel Leca, pe atunci preşedintele RENEL, ne-a explicat că liberalizarea pieţei de energie a început în anul 2000, iar RENEL a fost împărţit în mai multe societăţi independente.

La rândul său, CONEL a fost restructurat, lucru ce a condus la apariţia producătorilor de energie "Hidroelectrica", "Nuclearelectrica", "Termoelectrica", "Electrocentrale Bucureşti" şi Complexurile energetice Turceni, Rovinari şi Craiova, precum şi "Electrica" SA (societate de distribuţie şi furnizare a energiei electrice). "Electrica" a fost organizată în opt filiale (Dobrogea, Banat, Muntenia Sud, Muntenia Nord, Moldova, Transilvania Sud şi Transilvania Nord şi Oltenia), care au fiecare personalitate juridică.

Aurel Leca ne-a reamintit că procesul de privatizare a sectorului energetic a început în anul 2002, cu filialele "Electrica". În prezent, patru filiale "Electrica" sunt privatizate, iar grosul producţiei de energie se află, încă, în mâinile statului. Complexurile energetice Turceni, Rovinari şi Craiova se află abia în stadiul de selectare a consultantului în vederea privatizării.

După ce a fost aprobat cadrul legislativ aferent liberalizării pieţei de energie (1998-1999), a fost creată şi ANRE (reglementatorul pieţei de electricitate). ANRE supraveghează şi monitorizează piaţa de energie şi stabileşte preţul electricităţii pentru piaţa reglementată (populaţie şi micii agenţi economici, în momentul de faţă). Autoritatea se mai ocupă de licenţierea tuturor operatorilor din piaţa de energie, de realizarea cadrului legislativ aferent, de stabilirea preţurilor pentru producători, distribuitori şi furnizori în ceea ce priveşte energia livrată consumatorilor captivi.

Un alt "pui" al CONEL este "Transelectrica", societatea care se ocupă exclusiv cu transportul energiei electrice, este monopol de stat natural şi asigură siguranţa sistemului energetic naţional. În august 2000, a fost înfiinţat OPCOM, ca filială a "Transelectrica". OPCOM este o societate pe acţiuni care se ocupă de piaţa en-gros de energie electrică şi de serviciile de sistem. OPCOM a înfiinţat şi dezvoltat platforma de tranzacţionare a energiei, cu instrumentele specifice, sub atenta îndrumare a ANRE, care, în toţi aceşti ani, a perfecţionat permanent cadrul legislativ astfel încât piaţa liberalizată de energie să fie funcţională.

Între timp, odată cu creşterea gradului de liberalizare a pieţei, au apărut consumatorii eligibili (agenţii comerciali cu un consum mare de energie), furnizorii şi dis­tribuitorii privaţi, dar şi micii producători independenţi. OPCOM administrează acum bursa de energie cu cele trei pieţe - Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale (PCCB), Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) şi Piaţa de Echilibrare (PE), fiecare cu platformele specifice. Primele mecanisme de tranzacţionare au devenit funcţionale la jumătatea anului 2005. Înainte ca tranzacţiile cu energie să ajungă pe bursă, energia aferentă pieţei libere era contractată prin negocieri directe între producători pe de o parte şi furnizori, distribuitori şi consumatori eligibili pe de altă parte. ANRE stabilea în fiecare an preţul şi cantitatea de energie pe care producătorii (toţi încă de stat) trebuie să o livreze consumatorilor captivi, iar res­tul energiei se vindea prin intermediul negocierilor directe, la un preţ care nu este controlat de ANRE.

Contractele directe încheiate pe termen lung în anii trecuţi au dat naştere la multe suspiciuni de corupţie în ceea ce priveşte modul în care unii furnizori privaţi cumpărau de la stat (producători) ca să vândă tot la stat (distribuitori şi furnizori) dar cu un preţ mult mai mare. Cum aceste contracte sunt de tip comercial, cu tot felul de clauze, autorităţile au invocat mereu confidenţialitatea lor atunci când li s-a cerut socoteală asupra preţului cu care producătorii au vândut energia firmelor private.

Platformele de tranzacţionare administrate de OPCOM au adus mai multă transparenţă pe această piaţă începând cu anul 2005. Piaţa Contractelor Bilaterale (PCCB), intrată în funcţiune la finele lui 2005, reprezintă, practic, organizarea de licitaţii fără strigare, unde se publică din timp oferta de cumpărare sau vânzare a energiei, cu cantitatea şi preţul de pornire, iar participanţii depun o singură ofertă în plic, fără posibilitatea de modificare a acesteia. Câştigă cel care a oferit cel mai mare preţ dintre participanţi. PCCB a intrat în atenţia opiniei publice în vara anului trecut, când fostul ministru al Economiei, Codruţ Şereş, a dat un ordin prin care obligă producătorii să vândă întreaga catitate de energie disponibilă pentru piaţa liberă pe această platformă de tranzacţionare. Unele contracte pe termen lung, încheiate de producători în anii trecuţi, au fost renegociate sau reziliate pentru că, spunea pe atunci ministrul Şereş, preţul energiei vândute ajunsese sub costurile de producţie. Producătorii nu au avut de ales şi au vândut energia disponibilă pentru acest an pe PCCB, care a căpătat o lichiditate de invidiat.

În prezent, gradul de liberalizare a pieţei este de 83%. Profesorul Aurel Leca a evaluat întreaga piaţă de electricitate la patru miliarde de euro. Domnia sa ne-a declarat că o parte din agenţii economici nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate (adică nu şi-au schimbat furnizorul), astfel că gradul real de deschidere a pieţei este, în momentul de faţă, de 40-45%.

Varujan Vosganian, actualul ministru al Economiei, a declarat recent că are destule instrumente prin care să acţioneze dacă preţurile practicate de producători pe bursa de energie sunt, în mod nejustificat, prea mici sau prea mari. În ceea ce priveşte contractele moştenite din anii trecuţi şi care au fost încheiate pe termen lung, acestea sunt în analiza ministerului. Unele sunt scadente în curând, altele mai au o bună perioadă de derulare. Varujan Vosganian a mai spus că trebuie făcută o distincţie clară între preţul pieţei şi cel reglementat, iar Ministerul Economiei nu poate interveni pe piaţa liberă.

Domnia sa a precizat că, în prezent, circa 40% din energia producătorilor este livrată pe piaţa reglementată, circa 30% este contractată pe termen lung din anii trecuţi, iar 7-8% se tranzacţionează pe PCCB. Restul energiei face obiectul tranzacţiilor pe Piaţa pentru Ziua Următoare şi pe Piaţa de Echilibrare. În câţiva ani, pe măsură ce expiră contractele pe termen lung, PCCB va ajunge la circa 40% din totalul producţiei (în valoare de circa 1,6 miliarde de euro).

Ministrul Economiei a prezentat la începutului anului curent şi structura producătorilor şi furnizorilor de energie electrică. Astfel, "Hidroelectrica" deţine circa 32% din producţia anuală de electricitate, urmată de Complexurile Rovinari şi Turceni cu câte 11,4% şi "Electrocentrale Bucureşti" cu 11%. Cote importante mai sunt deţinute de "Nuclearelectrica" (9%) şi Complexul Energetic Craiova cu 7,6%.

În ceea ce priveşte furnizorii de energie electrică, "Electrica" deţine, atât prin societăţile privatizate, cât şi prin cele care au rămas încă la stat, circa 40% din piaţă. Următoarele în top sunt "Hidroelectrica" (8,3%) şi "Energy Holding" (7,9%).

La 1 iulie 2007 este programată completa liberalizare a pieţei, când şi populaţia va avea dreptul să îşi aleagă furnizorii. În plus, Ministerul Economiei a promis o dezvoltare accelerată a bursei locale de energie prin instrumente noi mai flexibile, care să aducă mult mai multă transparenţă. Uniunea Europeană şi organismele internaţionale De finanţare s-au declarat extrem de încântate de progresele noastre privind bursa de energie electrică, astfel că România are toate şansele să găzduiască, în curând, o bursă regională de energie pentru sud-estul Europei.

În plus, punerea la punct a mecanismelor de finanţare a construcţiei reactoarelor 3 şi 4 de la centrala nuclearoelectrică de la Cernavodă va spori producţia cu circa o treime din 2014, atunci când acestea sunt programate pentru finalizare.

Varujan Vosganian promovează listarea pe Bursa de Valori Bucureşti a "Hidroelectrica" pentru atragerea de capital necesar investiţiilor în modernizarea capacităţilor de producţie. Domnia sa este adeptul acestui mecanism de finanţare şi pentru multe ale societăţi din domeniul energiei.

Cel mai ieftin producător de energie este "Hidroelectrica", urmată de "Nuclearelectrica" şi de complexurile energetice (care au suportat importante lucrări de modernizare a capacităţilor de producţie).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb