Schimbările tehnologice continuă să impună modificări în ceea ce priveşte mediul de lucru, pregătirea angajaţilor şi digitalizarea proceselor de recrutare. Pentru sfârşitul anului 2019 se anunţă mai puţine oportunităţi de angajare în Bucureşti sau în restul ţării, aşa că cei care vor să îşi găsească un loc de muncă vor întâmpinată o competiţie mai ridicată.
Domeniile cu cele mai multe joburi în Bucureşti
38% dintre angajatorii care au participat la studiul Hipo au declarat ca vor angaja specialisti cu experienta (candidati cu peste 3 ani experienta), în timp ce jumătate dintre ei au poziţii disponibile pentru juniori (absolvenţi, studenţi, candidaţi cu experienţa sub 3 ani).
În ceea ce priveşte domeniile în care companiile plănuiesc să facă cele mai multe
angajări în Bucureşti sunt IT, Vânzări, Customer support, Contabilitate şi Inginerie.
Dacă până în 2019, domeniul Vânzări s-a clasat de fiecare dată pe prima poziţie în topul angajatorilor, anul acesta a coborât pe cea de-a doua poziţie.
Care sunt cele mai bine plătite locuri de muncă din Bucureşti?
9 domenii au depăşit salariul mediu de 1.000 de euro net, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Astfel, cei care îşi caută locuri de muncă în Bucureşti în IT, banking, asigurări, transporturi aeriene, administraţie publică şi apărare sau editare se vor putea bucura de cele mai mari salarii medii.
De ce am specificat oraşul Bucureşti? Deoarece, potrivit statisticilor INS, oraşul Bucureşti se află în topul zonelor cu cele mai marii salarii din economie, fiind urmat de Cluj, Timiş, Ilfov şi Sibiu. Însă, nici cei care lucrează în alte domenii nu trebuie să îşi facă griji, deoarece trei sferturi dintre angajatori consideră că salariile se vor mari.
Ce fel de candidaţi caută companiile?
Atât în cazul candidaţilor juniori, cât şi a celor seniori, experienţa de lucru anterioară este principalul criteriu pentru joburile din Bucureşti şi din ţară.
Alţi parametrii de recrutare în cazul Juniorilor sunt implicarea în programe de internship şi de practică, specializarea de la facultatea sau masterul urmat, activităţile extracurriculare şi implicarea în ONG-uri.
Pentru candidaţii seniori companiile continuă să pună accent pe competenţele practice şi motivaţia de a lucra în domeniul de interes.
Cum arată candidatul potrivit pentru 2019?
Competenţele soft au fost dintotdeauna importante şi necesare pentru a putea performa la locul de muncă. În prezent acestea au devenit vitale datorită dezvoltărilor tehnologice şi a nevoii de recalificare profesională.
În topul celor mai căutate abilităţi soft se află creativitatea potrivit unei analize realizate de LinkedIn pe textele anunţurilor de joburi. Pentru angajatorii din România, abilităţile de comunicare, flexibilitatea şi adaptabilitatea, proactivitatea, orientarea către rezultate şi capacitatea de învăţare continuă sunt cele mai importante în selecţia şi recrutarea de angajaţi.(C)