PIAŢA FUTURES Cvasiignoranţa este periculoasă pe piaţa de capital

RADU BÂLBĂIE, BMFMS
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 aprilie 2004

În numărul din data de 20 aprilie al ziarului "BURSA", Mihai Iordache, colaborator al ziarului BURSA, face referire în articolul "Previziuni riscante la Bursa din Sibiu" la două tranzacţii desfăşurate la BMFMS în data de 8 aprilie. Deşi autorul articolului îşi recunoaşte ignoranţa în materie de contracte futures şi chiar lipsa de interes pentru mecanismul de funcţionare al acestora, emite cu mult curaj o serie de opinii, care nu fac altceva decît să răspîndească confuzie în rîndul investitorilor. Vom încerca în rîndurile următoare să facem puţină lumină în această privinţă.

În primul rînd domnul Iordache confundă (voit sau nu) noţiunea de previziune cu cea de cotaţie. Preţurile indicate în articol (3650 lei pentru contractul futures avînd activ suport titlurilor SIF 5, respectiv 5900 pentru TLV) nu sînt previziuni, ci cotaţii reale, rezultate din întîlnirea cererii cu oferta pe piaţă. Aceste contracte au fost într-adevăr încheiate pentru scadenţa 30 iunie (nu 1 iunie cum se menţionează în articol). Pînă la respectiva dată însă, contractele pot fi lichidate în orice moment prin adoptarea unei poziţii inverse - vînzare dacă iniţial au fost cumpărate contracte futures respectiv cumpărare dacă acestea au fost mai întîi vîndute. Din acest punct de vedere contractele futures oferă o flexibilitate sporită faţă de tranzacţiile desfăşurate la Bursa de Valori. Mecanismul BMFMS permite vînzarea de contracte futures şi fără a fi deţinute efectiv. Tot prin intermediul acestui mecanism, contractele futures sînt marcate la piaţă zilnic, adică în contul investitorului sînt înscrise zilnic pierderea sau profitul rezultat din respectiva operaţie. Această marcare la piaţă se face însă în funcţie de preţul de cotare al zilei, stabilit după încheierea tuturor tranzacţiilor cu respectivul contract futures la BMFMS, în nici un caz faţă de închiderea Bursei de Valori, cum eronat pare să creadă domnul Iordache. Doar la scadenţă poziţiile futures rămase deschise sînt lichidate la preţul Bursei de Valori. Ca urmare, cotaţia futures poate varia zilnic în funcţie de cerere şi ofertă, nu rămîne "bătută în cuie" pînă la scadenţă.

O minimă acomodare cu noţiunile pieţei futures ar fi permis evitarea unor asemenea confuzii. Chiar şi astăzi (20.04), pe piaţa futures au avut loc tranzacţii cu derivatul DETLV care la ora redactării acestui articol era cotat la 6500 lei. Dacă presupunem că poziţiile iniţiate la 8.04 sînt încă deschise, rezultă că cei care au cumpărat la acea dată la preţul de 5900 au acumulat deja un profit de 600 lei pe acţiune. În mod similar, conturile celor care au vîndut atunci înregis-trează astăzi o pierdere de 600 lei pe acţiune.

Mai mult, domnul Iordache trece cu vederea efectul de levier, care reprezintă principalul punct de atracţie al contractelor futures. În mod concret, un contract futures reprezintă echivalentul a 1000 de acţiuni, în cazul de faţă acţiunile băncii Transilvania. Marele avantaj faţă de Bursa de Valori constă în faptul că la vînzarea sau cumpărarea unui contract futures nu trebuie achitată întreaga valoare a acţiunilor (6.500.000 în cazul în care acţiunea suport este cotată la 6500 lei), ci doar 1.000.000 lei, o aşa-numită marjă care să acopere riscul de creştere sau de scădere a valorii contractului. Din aceşti bani sînt acoperite eventualele pierderi. În cazul în care investiţia este fructuoasă, această sumă poate fi returnată la lichidarea contractului sau se poate opta doar pentru retragerea profitului şi iniţierea de noi poziţii în limita sumei disponibile.

Efectul de levier este foarte important şi dintr-un alt punct de vedere şi anume acela al calculării profitului. În cazul de faţă, o investiţie de un milion de lei (marjă depusă) a produs în nici două săptămîni 600.000 lei, un randament de invidiat pentru orice tip de investiţie. Bineînţeles, acest rezultat trebuie corectat cu suma comisioa-nelor plătite, dar şi în această privinţă avantajele tranzacţionării la BMFMS sînt evidente. Dacă pentru achiziţia la bursă a 1000 de acţiuni TLV comisionul practicat este minim 1% (65.000 în cazul în care acţiunea este cotată la 6500 lei), la BMFMS vor trebui plătiţi doar 10.000 lei pentru două tranzacţii (închiderea şi deschiderea unei poziţii).

Sperăm că am reuşit să aducem cîteva clarificări, foarte necesare de altfel. Pentru orice alte lămuriri, specialiştii bursei sibiene stau oricînd la dispoziţie.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb