Piaţa imobiliară rămâne indiferentă la deprecierea leului din ultima perioadă

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 17 ianuarie 2008

Preţurile proprietăţilor scoase la vânzare sunt, în mare majoritate, fixate în euro. Astfel că deprecierea leului în raport cu euro din ultima perioadă nu a produs niciun efect asupra pieţei imobiliare, susţin analiştii din domeniu.

Mariana Iancu, preşedintele Uniunii Naţionale a Agenţilor Imobiliari (UNAI), ne-a declarat: "Locuinţele noi şi, în special, cele vechi s-au scumpit mult în ultimul an. Relaxarea creditelor din 2007 a impulsionat un pic tranzacţiile, care s-au împotmolit la finele anului trecut, din cauza preţurilor prea ridicate ale apartamentelor vechi. Creşterea preţurilor nu s-a datorat deprecierii leului în raport cu euro, ci a fost cauzată de lipsa de ofertă în comparaţie cu cererea. Mulţi potenţiali cumpărători nu se încadrează la contractarea creditelor, fie ele şi , din cauza preţului piperat al locuinţelor".

Afectaţi de deprecierea monedei naţionale în raport cu cea europeană sunt cei care au contractat, până în prezent, credite ipotecare şi imobiliare. Ratele au crescut, iar creditele s-au scumpit, în acest an, în urma recentei decizii a Băncii Naţionale, a subliniat doamna Iancu.

Ion Radu Zilişteanu, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Române a Agenţilor Imobiliari (ARAI), ne-a precizat: "Piaţa nu este afectată de recenta depreciere a leului în raport cu euro. Pentru acest an, nu ne aşteptăm la turbulenţe pe piaţa imobiliară pentru că majoritatea preţurilor sunt exprimate în euro".

Domnia sa apreciază că, dacă scumpirea creditelor va continua, vor putea fi împrumutaţi mai puţini bani de cei care doresc să-şi achiziţioneze locuinţe. De unde şi o presiune mai mare pe apartamentele vechi, care sunt în continuare mai ieftine (având suprafeţe mai mici) decât cele noi. Din acest motiv şi având în vedere cererea foarte ridicată în comparaţie cu oferta, reprezentantul ARAI nu întrevede o stagnare a preţurilor apartamentelor vechi în perioada următoare.

Călin Clinciu, director în cadrul agenţiei "Euroest", ne-a spus că anul a debutat normal pe piaţa imobiliară şi că abia de acum încolo se va intensifica activitatea. În ultima perioadă, cele mai multe tranzacţii s-au făcut cu terenuri.

AIE consideră că cererea mondială de petrol va creşte cu 2,3% în 2008, la o medie de 87,8 milioane de barili pe zi. Estimarea în acest sens nu a fost modificată faţă de cea lansată la finele lui 2007.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb