Piaţa muncii, la extreme: Unu din trei angajatori va face noi angajări anul acesta, în timp ce 28% dintre companii îşi reduc numărul de angajaţi

R.S.
Miscellanea / 18 octombrie

Piaţa muncii, la extreme: Unu din trei angajatori va face noi angajări anul acesta, în timp ce 28% dintre companii îşi reduc numărul de angajaţi

În contextul economic actual, marcat de incertitudini globale şi presiuni financiare, companiile din România îşi ajustează semnificativ aşteptările privind evoluţia numărului de angajaţi în 2024. Un nou sondaj realizat de Asociaţia Furnizorilor de Servicii de Resurse Umane, AFSRU, în rândul firmelor din diverse sectoare economice arată o schimbare de atitudine faţă de anul anterior, cu o abordare mult mai precaută faţă de angajările viitoare, conform unui comunicat transmis redacţiei.

Conform datelor, doar 24% dintre companii estimează o creştere uşoară a numărului de angajaţi în 2024, faţă de 46% în 2023, această scădere fiind influenţată de creşterea costurilor salariale, incertitudinile economice şi nevoia de optimizare a resurselor interne, potrivit comunicatului.

De asemenea, 41% dintre companii prevăd menţinerea numărului actual de angajaţi, în creştere faţă de 31% anul trecut, ceea ce reflectă o orientare tot mai accentuată spre stabilitate şi consolidare, cu un accent pe retenţia şi eficienţa echipelor actuale, mai degrabă decât pe extinderea rapidă.

"În contextul economic actual, companiile devin mai conservatoare în ceea ce priveşte angajările. Deşi dorinţa de creştere există, presiunile externe - precum creşterea costurilor operaţionale şi incertitudinile globale - determină o abordare mai precaută. Observăm o tendinţă clară de consolidare şi de maximizare a eficienţei resurselor interne", a declarat Sorina Donisa, Preşedinte AFSRU.

Totodată, 21% dintre companii estimează o uşoară scădere a numărului de angajaţi în 2024, o creştere faţă de anul anterior, când doar 15% anticipau acest lucru. Această tendinţă arată că firmele sunt pregătite să facă ajustări tactice în funcţie de evoluţia pieţei şi a provocărilor economice, dar fără a implementa măsuri drastice de reducere a personalului.

Sondajul subliniază şi faptul că creşterile sau scăderile considerabile ale forţei de muncă rămân rare, majoritatea companiilor preferând ajustări moderate în funcţie de nevoile operaţionale şi condiţiile pieţei.

Munca temporară rămâne una dintre principalele opţiuni pentru angajatori în 2024, continuând să ofere flexibilitatea de care piaţa are nevoie. Cu 42% dintre companii care o folosesc, angajarea temporară permite adaptarea rapidă la cerinţele pieţei şi acoperirea nevoilor punctuale de personal. Angajatorii consideră că aceasta este una dintre cele mai eficiente soluţii pentru a naviga prin provocările unei pieţe dinamice şi a asigura continuitatea proiectelor fără a angaja resurse permanente pe termen lung, se menţionează în comunicat.

Ce variante flexibile de angajare utilizaţi în prezent 2024?

Conform datelor din 2024, atragerea şi retenţia talentelor rămân priorităţi critice pentru companii. În ciuda încercărilor de a stabiliza forţa de muncă, deficitul de talente continuă să afecteze piaţa, iar bătălia pentru talente rămâne acerbă. 67% dintre companii consideră retenţia de talente drept una dintre cele mai mari provocări, în creştere semnificativă faţă de anul precedent. În acelaşi timp, 63% dintre organizaţii prioritizează achiziţia de talente, subliniind nevoia constantă de a găsi şi atrage cei mai buni specialişti.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. E vremea falimentelor, tot mai multe firme trimit oamenii acasă

    1. Eu nu prea am văzut multe falimente nici măcar în presa de profil ,unu două fabrici au închis dar multe s au și deschis, șomaj masiv va fi peste câțiva ani in sectorul corporatist de birou,la gulerele albe în America deja a inceput procesul ,dar falimente multe și masive nu văd acum nici măcar la firmele foarte mici cu câțiva angajați

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb