Piaţa neagră a ţigaretelor a urcat, în noiembrie 2015, până la 17,5%, comparativ cu 14,8% în septembrie

Ioana Dogaru
Miscellanea / 14 ianuarie 2016

Piaţa neagră a ţigaretelor a urcat, în noiembrie 2015, până la 17,5%, comparativ cu 14,8% în septembrie, regiunea de nord-est înregistrând cea mai ridicată creştere lunară, de peste 16 puncte procentuale, conform celor mai recente date ale companiei de cercetare Novel Research.

"În noiembrie, în nord-est s-a înregistrat cea mai mare creştere a comerţului ilegal cu ţigarete: plus 16,1 puncte procentuale comparativ cu luna septembrie. Piaţa neagră a atins, astfel, în această regiune, 47,5%, cea mai ridicată pondere din ultimii cinci ani. Nord-est rămâne, şi în 2015, la fel ca în anul precedent, regiunea cea mai afectată de piaţa neagră, urmată de nord-vest care continuă o tendinţă ascendentă, ajungând în luna noiembrie la 30,3% (+5,3 puncte procentuale comparativ cu valul precedent)", se arată în comunicatul companiei.

Din punct de vedere al provenienţei, creşte vertiginos ponderea produselor cu timbru de Ucraina, cu 11,9 puncte procentuale, până la 17%, potrivit sursei citate.

Pe de altă parte, "aşa numitele «cheap whites», deşi se află în scădere (minus 7,9 puncte faţă de septembrie), continuă să deţină cea mai mare cotă (58,5%) din totalul pieţei negre. Ponderea produselor provenite din Moldova se află în scădere (cu 6 puncte până la 13,9%), iar a celor din Serbia este relativ constantă (2,8%)", a declarat directorul Companiei de Cercetare Novel Research, Marian Marcu.

Directorul general al Direcţiei Generale a Vămilor, Claudiu Ardeleanu, susţine că grupările infracţionale se adaptează foarte repede în ceea ce priveşte rutele de intrare în ţară a produselor. "În acelaşi timp, contrabandiştii sunt din ce în ce mai inventivi. Recent, inspectorii vamali au descoperit ţigarete ilegale în caserole cu colivă", a explicat Claudiu Ardeleanu.

Şi reprezentanţii companiilor din domeniu se declară îngrijoraţi de escaladarea contrabandei. "Aşa cum am declarat în mai multe rânduri, este nevoie de o Strategie Naţională de combatere a comerţului ilegal, cerută public de autorităţile de aplicare a legii, precum şi de Consiliul Concurenţei, potrivit căruia contrabanda e principalul factor perturbator pe piaţa ţigaretelor", a declarat directorul Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova şi Bulgaria, Gilda Lazăr.

La rândul său, directorul Corporate & Regulatory Affairs, BAT România, Adrian Popa, susţine că, dacă s-ar menţine constant nivelul contrabandei din noiembrie, bugetul de stat ar pierde peste 600 de milioane de euro.

"În acest moment, în România, ponderea comerţului ilicit cu ţigarete este cu 75% peste nivelul mediu, de 10%, din Uniunea Europeană. (...) Nivelul foarte ridicat al comerţului ilicit cu ţigarete înregistrat la sfârşitul anului 2015, pe lângă pierderile substanţiale cauzate bugetului de stat, este de natură să reprezinte o «bilă neagră» pentru România, în procesul de aderare la spaţiul Schengen", susţine şi directorul Corporate Affairs, Philip Morris Romania, Alexandra Olaru.

În noiembrie 2015, au fost destructurate şase grupări infracţionale bănuite că au traficat, în decurs de câteva luni, 7 milioane de ţigarete, potrivit comunicatului citat.

"S-au făcut zeci de percheziţii, la care au participat sute de oameni ai legii, precum şi capturi importante. În plus, aşa cum am mai declarat, în lunile de toamnă se fac stocuri pentru iarnă, când este mai dificil să fie trecute ţigaretele ilegale pe frontiera verde. Aşadar, e posibil ca piaţa neagră să continue să crească şi în ianuarie. Eforturile autorităţilor de aplicare a legii trebuie susţinute şi de instituţiile care reglementează sectorul tutunului. (...) În acest sens, subliniez că procesul de transpunere a Directivei tutunului este în cea mai mare parte a ţărilor UE în faza de finalizare, în timp ce noi suntem departe de această etapă", a declarat Adrian Pirau, Market Development Manager, Imperial Tobacco Romania.

Marii producători de tutun au semnat acorduri de cooperare cu Comisia Europeană pentru combaterea comerţului ilegal cu produse din tutun şi susţin instituirea, din sumele alocate României ca urmare a acestor acorduri, a unui fond de premiere pentru cei care s-au remarcat prin rezultate deosebite în lupta împotriva contrabandei cu ţigarete, potrivit comunicatului Novel.

Novel Research menţionează faptul că industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după sectorul petrolier. În 2014, companiile de tutun au virat la buget circa 2,74 miliarde de euro, însemnând accize, TVA, taxe şi contribuţii. Suma reprezintă 1,75% din PIB şi 12,5% din totalul veniturilor bugetare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7511
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2851
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0054
Gram de aur (XAU)Gram de aur448.4343

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
aages.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
thediplomat.ro
tophotelawards.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb