Piaţa noastră de capital, sat fără câini

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 ianuarie 2023

Piaţa noastră de capital, sat fără câini

În cea mai mare parte a lumii, pieţele de capital au reguli clare şi beneficiază de sprijinul unor instituţii capabile să le pună în aplicare. Asta nu înseamnă că neregulile dispar. Însă odată sesizată o fraudă, instituţiile abilitate acţionează prompt, iar cei responsabili pentru manipularea pieţei şi înşelarea investitorilor plătesc. Amintesc deznodământul în cazul Theranos din noiembrie anul trecut, unde fondatoarea Elizabeth Holmes a fost condamnată la unsprezece ani de închisoare pentru fraudarea investitorilor sau, mai recent, cazul fondatorului şi CEO al exchange-ului cripto, FTX, Bankman-Fried. Îl aşteaptă, probabil, zeci de ani de puşcărie, acesta fiind acuzat că i-a prejudiciat pe investitorii americani cu câteva miliarde de dolari. Presa vorbeşte mereu despre astfel de scandaluri atunci când apar. Însă de fiecare dată, în pieţele sănătoase se ajunge la un deznodământ, iar cei vinovaţi pentru nereguli ajung să suporte consecinţele.

"Ţepele" luate de investitorii de la noi în ultimii ani, chiar sub ochii ASF

Prin comparaţie, piaţa noastră de capital pare să fie, dacă citim o parte a presei, un fel de rai investiţional pe pământ unde nu există trişori sau investitori păgubiţi. Însă lucrurile nu stau deloc aşa. Nu voi face o prezentare a fraudelor de la începutul pieţei de capital româneşti, ci mă voi limita la o selecţie a celor mai mari dezamăgiri ale investitorilor din anul 2022.

Am să amintesc câteva listări păguboase din Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti, faţă de care supraveghetorul pieţei din ţara noastră, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), pare să nu aibă deocamdată vreo reacţie.

Cine a luat în serios promisiunile din memorandumurile de listare care au avut loc în anii 2020-2021, în unele cazuri la scurt timp după listare, în loc de cele promise, a început un adevărat dezastru. În 2021 avea să vină în Piaţa AeRo compania AirClaim, însă imediat ce a intrat la tranzacţionare, directorul acesteia şi-a vândut în întregime pachetul semnificativ de acţiuni deţinut înainte de listare. Evident a urmat o prăbuşire a cotaţiei şi de acolo acţiunea a continuat să scadă. Tot în 2021, chiar în prima şedinţă de tranzacţionare, acţiunea GoCab Software, o companie controlată de BRK Financial Group, închidea la sub 50% din valoarea plasamentului privat dinainte de listare.

Apoi au mai fost emisiunile de obligaţiuni corporative negarantate, bani care practic au dispărut, într-un timp mult prea scurt ca să fi fost pur şi simplu vorba de ghinion financiar. Memorandumul de listare din 2020 al obligaţiunilor negarantate Nemo Expres Logistic nu spune mare lucru. Era aproape ca şi cum investitorii erau invitaţi să semneze un cec în alb. A mai fost emisiunea de obligaţiuni Vivre Deco, la fel de păguboasă. Cele două societăţi emitente sunt acum în insolvenţă, respectiv concordat preventiv (o etapă preliminară insolvenţei), iar investitorii sunt pe cale să piardă totul.

Am spus mai devreme că astfel de probleme apar, deşi mai rar, în pieţele dezvoltate. Dar acolo greşelile se plătesc. Şi în ţara noastră neregulile se plătesc, însă aici costul este suportat de obicei de investitori! Iar aşa ceva este posibil deoarece piaţa nu este supravegheată, cu toate că există instituţii care trebuie să o facă.

Ziarul BURSA a trimis încă de la finalul lunii noiembrie a anului trecut o adresă la ASF, dorind să afle mai multe informaţii legate de listările enumerate mai sus, despre posibile investigaţii care să fi urmat listării sau dacă se preconizează altfel de verificări, având în vedere condiţiile în care s-au produs pierderile suferite de investitori. Interpelarea către ASF a fost făcută în temeiul prevederilor legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public. Nu am primit niciun răspuns şi nu cred că ASF va catadicsi să spună ceva, cu toate că legea nr. 24/2017 privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă stipulează în mod foarte clar rolul de supraveghere al ASF şi competenţa acestei instituţii.

De atunci a mai ieşit la iveală o mare neregulă la BVB. Chiar la finalul lui 2022, Tomasz Kurcin, fondatorul şi administratorul unic al Raiko Transilvania, a anunţat că a tranzacţionat acţiuni ale societăţii timp de nouă luni de zile, perioadă în care şi-a vândut aproape tot pachetul de acţiuni pe care-l deţinea în mod direct. În acest timp, polonezul nu a raportat nicio tranzacţie şi nici scăderea deţinerii sub praguri relevante, pe motivul că "nu a înţeles obligaţiile de raportare". Asta, în condiţiile în care de la listarea Raiko, investitorul Marius Alexe a raportat de mai multe ori scăderea sub praguri relevante, comunicatele fiind semnate chiar de Kurcin. În tot acest timp, ASF a dormit.

Din păcate, cazurile menţionate în acest articol sunt parte a unui şir mult mai lung de dezamăgiri care subminează puternic încrederea investitorilor de la BVB. Iar astfel de lucruri sunt posibile la bursa noastră numai din cauza neimplicării supraveghetorului pieţei. Dacă ASF, instituţia statului menită să reglementeze piaţa de capital, şi-ar face treaba, am avea o cu totul altă imagine. Neregulile nu ar dispărea, însă cu siguranţă ar fi mai puţine.

Bineînţeles că există şi companii care şi-au onorat sau chiar au depăşit estimările din memorandum-urile de listare. Dar, din punct de vedere psihologic, pierderea este resimţită mai puternic decât câştigul. La fel şi neregulile.

Astăzi prezentăm cazul GoCab Software, compania care, în opinia noastră şi a pieţei, a înşelat cel mai sever aşteptările investitorilor. În zilele următoare vom prezenta şi alte cazuri.

Opinia Cititorului ( 26 )

  1. Bursa este la pamant ca imagine si incredere. Nimeni nu are incredere in bursa de aceea nu se dezvolta. Dle Marcu nu il mai tineti in brate pe Gradinescu. Este foarte slab pregatit si nici acum nu intelege multe lucruri. Parca ar fi o marioneta pe un scaun de conducere.

    1. BVB reprezinta cel mai bine societatea noastra cea de toate zilele.........

    ASF a dormit exact cum spune articolul.

    Cineva trebuie sa raspunda si acela este dl Gradinescu, dna Oana Stefanoiu si baiatul ala Petru. 

    Sa ne spuna cum au supravegheat si ce au analizat. 

    Astia de la ASF sunt pe dinafara, mereu pe picior gresit. 

    Scenariile se repeta.  

    Nici d r acu nu vine aici sa investeasca. Ce sa discute cu dl Tanase? Cu dl Hanga?

    Dezastru. 

    1. Responsabilitatea admiterii la tranzactionare pe piață Aero o are Bvb (Comisia de Admitere și Consiliul Bursei), nu ASF. Se face confuzie între memorandum și prospect, ASF nu aproba memorandumuri.

    La bvb e doar hipstereala si tranzactii la pont, restul e nesemnificativ

    Avem 376 companii! Zilnic se tranzactioneaza cam 120 din care vreo 20 " la mișto " câteva acțiuni! Deci peste 66% nu se tranzactioneaza cu săptămânile, cu lunile sau de câțiva ani! Din astea, m-am uitat acum spre 100 nu au BID sau ASK sau mai frecvent nimic !

    Așadar mai rămân vreo 100 ! Din acestea evident că Sifurile, controlate toate nu ar trebui să le avem în portofoliu ! Nici societățile unde Sifurile dețin majoritatea adică CAOR, ALRV,ARCU, FLAO,CACU etc.  

    Sunt ,după părerea mea si detinerile la societățile dlui Vuza unde totul e încrucișat, imposibil de urmarit,deci încă vreo5-6 societăți  

    Apoi chiar pe piata " principală " sunt unele care ar trebui delistate clar:ARM, CBC, DAFR, ECT ,NAPO ,,UCM,VESY! 

    Ce mai rămân? Niște societăți energetice,ălea deținute de stat capusate la greu și 2 bănci din care una gafaie rău! 

    Trecem peste iar concluzia e că din 376 societăți dacă, repet dacă 30-40 merită cumpărate! 

    Peste astea pastoresc atâția tipi cu salarii incredibile!

    1. Pai SNG e manipulat fara greata, la BRD se dau servite de cateva zile, si mai sunt si alte actiuni mari care se comporta de parca ar fi rasdacele din 2007.

      care banca gafaie rau?

      Carpatica.

      B.T. adica...?

    Ce atâta mirare, parca am vorbi de.o tara nordica unde oamenii sunt responsabili iar lucrurile făcute bine gândite! Aici suntem în Romania, unde lucrurile sunt făcute pe cumetrii iar profesionalismul iese la iveală doar pe ici pe colo și tine strict de individ, nu de societate!

    Asa că, ca și până acum, trebuie mare atenție cum și cu cine/ce te relaționezi in țărișoara noastră! Mare atenție! Bursa nu face excepție, ea se naște și trăiește tot pe regulile nescrise ale societății noastre! 

    La noi justitia etc.care au salarii mari,sunt subordonati slariilor,si nu vor sa supere pe cei care le-au marit salariile.Presedintele Iohanis nu a fost ”albit” de procurorul dela Aiud?

    Scrieti de sentimentul impunitatii celor care comit infractiuni pe piata de capital.

    Un exemplu care nu influenteaza prea mult investitorii dar arata esenta prin dimensiunea grotescului! 

    La VESY Sighisoara majoritarul are 95% si nu delisteaza societatea desi l-ar costa undeva la ridicola suma de 1 milion de lei la valoarea nominala. 

    Societatea s-ar putea delista si pentru ca in ultimul an a avut sub 50 tranzactii cu sub 1% din numarul de actiuni. 

    Majoritarul face de 15 ani fapte pentru care in orice tara civilizata arlua cel putin tot atatia ani de puscarie.! 

    Cel face sa nu dea doi bani si sa ramana pe bursa?Pai tocmai faptul ca proptindu-se in ASF simte ca nu i se poate intampla nimic. 

    Asadar unii isi iau un risc imens teoretic dar pe care practic nu dau doi bani pentru ca exista ASF! 

    Cam aici s-a ajuns.La amenzi de bani de tigari daca si numai daca se aliniaza toate planetele si se face cineva din ASF ca lucreaza.

    Am luat un exemplu fara impact tocmai pentru a vedea ca pana si pe mize extrem de mici au unii placerea de a se juca de=a hotii si vardistii.Pentru ca vardistii... 

    1. eu dau exemplu SIFI detinuta de Sif 1 in proportie de 99,9997 % care au doar 13 actiuni la tranzactionare dintr-un total de 4.499.974 actiuni emise si au manipulat VUAN-ul de la Sif 1 si ASF a facut alt regulament pentru ei.

      aici e altceva, e caz manipulare VUAN, e pe bani multi, sefii profita enorm financiar de pe urma manoperei

    Peri de ce nu spunem direct lucrurile si nu dam nume? Va este frica? Daca era o femeie presedinta sau vice la piata de capital o faceati terci cu jignirile. Pe modelul Buhnici. Suntem barbati? Sa ne comportam barbateste. Parerea mea.

    Nicu marcu este sustinut de p.s.d.

    Ce schimbare/supraveghere mai vreti? 

    Da, la AirClaim chiar a fost frumoasa treaba.

    La unele aspecte bursa noastra (aero sau principala) e sub orice dubiosenie de cripto. 

    1. sau VIVRE, ce sa mai zicem? Dar de BT nu zice nimeni nimic?

      Am zis de mult ca grupul Bt cu Ciorcila si EVER controleaza mai mult de 10% din actiunile BT si actioneaza concertat dar el nu raporteaza nimic.

      Un alt aspect este ca in actul constitutiv al Bt nimeni nu poate detine mai mult de 10% din actiuni la BT.

      Poate verificati si voi si sesizati organele pentru ca BT controleaza deja EVER. 

      Ai uitat de Transi, care e in aceeasi situatie.

    Din pacate analiza dvs e perfect adevarata!

    Continuati informarea corecta a publicului. 

    Poate se mai autosesizeaza si o parte din institutiile statului, inclusiv cele care supravegheaza activitatea ASF. 

    1. Nicio speranța.

    Bombă de la Comisia Europeană: OMV NU trebuie să plătească taxa de solidaritate în România conform Stiri pe Surse, sa va tineti bine, vorbim de 0.1 dividend anul asta? De asta a urcat azi?

    1. Ti-au trimis sms de la Comisia Europeana?

      Sa-mi spui si mie.

    Piața noastră de capital este un bâlci cu tiribombe obosite. Și tarabele de vechituri sunt mai bine organizate. Urmăriți lichiditatea . Spre zero. Urmărit-o bonusurile asfistilor, figurile lor lombriziene, urmăriți fermecătorul zâmbet tâmp al ălora de la BvB. Fuerturilw in piața sunt atât de mari ca nici nu mai e cale de rezolvare decât sa se desființeze sau sa fuzioneze cu o piața externa. Altfel de ce îngrășăm niște nerușinați puși politic acolo?!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb