Piaţa OTC pune pe jar Bursa de Valori Bucureşti

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 septembrie 2010

Sergiu Ovidiu Pop, preşedintele Depozitarului Central.

Sergiu Ovidiu Pop, preşedintele Depozitarului Central.

Posibilitatea ca o parte dintre tranzacţiile de la Bursa de Valori Bucureşti să se mute pe piaţa over-the-counter (OTC), după ce Consiliul de Administraţie al Depozitarului Central a decis, luni, să deconteze schimburile din afara ecranului pieţei, a pus pe jar conducerea BVB, care se teme că va pierde comisioanele aplicate transferurilor pe piaţa reglementată. Deblocarea tranzacţiilor OTC a survenit după aproape un an în care proiectul unei pieţe "over-the-counter" a fost păstrat în sertarele Depozitarului Central.

Octavian Molnar, director general adjunct al casei de brokeraj "IFB Finwest" şi membru în Consiliul de Administraţie al Bursei susţine că decizia Depozitarului Central lezează interesele celui mai mare acţionar al său, respectiv Bursa de Valori Bucureşti.

"Din punctul de vedere al Bursei, aprobarea tranzacţiilor OTC este o lovitură pe care Depozitarul nu trebuia să o dea BVB, mai ales acum când nu prea sunt tranzacţii pe piaţa reglementată. Bursa riscă să piardă din comisioanele aplicate tranzacţiilor. Se ştie că Bursa are nevoie acum de aceste comisioane", a declarat, pentru ziarul BURSA, Octavian Molnar.

Brokerul de la IFB Finwest consideră că momentul ales pentru ca Depozitarul să dea undă verde transferurilor pe OTC este unul nepotrivit şi se întreabă retoric de ce oare piaţa OTC nu a devenit funcţională în 2007, când Bursa atingea maxime în şir.

"De ce conducerea Depozitarului nu a aprobat decontarea schimburilor pe OTC în 2007? Acum nu este momentul potrivit pentru aşa ceva. Problema este că reprezentanţii Bursei în Consiliul de Administraţie al Depozitarului ar fi trebuit să reprezinte interesele acţionarului majoritar, nu pe ale unuia sau ale altuia. S-au ghidat după sintagma < După noi, potopul >", a precizat Molnar, făcând referire la faptul că cinci dintre cei nouă administratori ai Depozitarului Central îşi vor încheia mandatul în mai puţin de o lună.

De fapt, deşi ar putea să piardă, pe de o parte, din comisioanele aplicate tranzacţiilor pe piaţa reglementată, Bursa ar putea să câştige, pe de altă parte, din comisioanele pe care Depozitarul Central le va percepe pentru decontarea tranzacţiilor OTC, mult peste cele aplicate tranzacţiilor la BVB. Astfel, dacă pentru compensarea şi decontarea tranzacţiilor cu acţiuni la BVB, Depozitarul Central percepe un comision de 0,0085% din valoarea transferurilor, pentru decontarea schimburilor pe OTC, comisionul cerut este de 1,5%.

Făcând calculele, partizanii OTC-ului susţin că BVB nu va pierde financiar, în schimb casele de brokeraj vor câştiga în libertatea de mişcare, îndeplinind, totodată, şi directivele europene.

Ei spun că pot exista investitori care să dorească transferuri "dedicate" către persoane pe care le cunosc, operaţiuni care nu ar putea avea loc fără riscuri, dacă acţiunile ar fi afişate în piaţă.

Totodată, casele de brokeraj calificate drept "dealeri", vor putea cumpăra şi vinde în nume propriu, în afara pieţei BVB, urmând să-şi raporteze tranzacţiile şi să le compenseze la Depozitar.

Depozitarul Central trebuie să anunţe când începe decontarea tranzacţiilor OTC

Reglementările Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare şi Codul "Depozitarului Central" permit tranzacţionarea pe OTC a instrumentelor de la Bursa de Valori Bucureşti.

Deşi cei care nu sunt favorabili pieţei OTC au sperat că arbitrul pieţei de capital nu va aviza decizia Depozitarului, reprezentanţii CNVM ne-au declarat că "nu este necesar ca CNVM să emită un act prin care să aprobe tranzacţionarea în afara pieţei reglementate sau a unui sistem alternativ de tranzacţionare a instrumentelor financiare admise la tranzacţionare la BVB".

Totuşi, reprezentanţii Comisiei ne-au spus că Depozitarul Central trebuie să comunice data de la care va începe să efectueze operaţiuni de decontare a tranzacţiilor efectuate în afara sistemelor de tranzacţionare pentru fiecare tip de instrument financiar înregistrat în sistemul Depozitarului Central.

De asemenea, tranzacţiile realizate pe OTC trebuie raportate către CNVM.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2871
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9089
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4655

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb