Piaţa OTC, repusă pe tapet

RAMONA UNGUREANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 mai 2011

Valentin Ionescu: "În Bulgaria, tranzacţiile OTC însumează 40% din totalul schimburilor efectuate".

Valentin Ionescu: "În Bulgaria, tranzacţiile OTC însumează 40% din totalul schimburilor efectuate".

Soarta tranzacţiilor Over-the-Counter (OTC) pe piaţa noastră de capital ar putea să fie tranşată la următoarea Adunare Generală a Acţionarilor Depozitarului Central, programată la finele acestei luni, ne-a declarat Valentin Ionescu, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti şi preşedinte al Depozitarului. În AGA, urmează să fie prezentat un Studiu privind impactul tranzacţiilor OTC asupra pieţei de capital potrivit căruia Depozitarul Central, instituţia care se ocupă de decontarea tranzacţiilor, ar avea de câştigat comisioane importante din astfel de schimburi, susţin surse care nu au dorit să le fie menţionate numele.

O parte dintre actorii importanţi ai pieţei de capital, brokeri şi fonduri de investiţii, sunt deja în fierbere, îngrijoraţi de impactul pe care "dezlegarea" tranzacţiilor OTC l-ar putea avea asupra lichidităţii de la Bursa de Valori Bucureşti.

Costel Ceocea, preşedintele SIF "Moldova", unul dintre acţionarii importanţi ai BVB şi ai Depozitarului, a cerut clarificarea mai multor aspecte legate de tranzacţiile OTC, atrăgând atenţia că "pe termen lung, tranzacţionarea acţiunilor prin intermediul OTC va aduce un mare deserviciu dezvoltării pieţei de capital din România şi va afecta toţi actorii".

Domnul Ceocea ne-a declarat: "SIF Moldova nu este împotriva tranzacţiilor OTC, însă trebuie să stabilim clar nişte reguli, altfel unii intermediari ar putea să tranzacţioneze doar pe OTC. De asemenea, există posibilitatea ca, prin transferul pe OTC al unui număr important de tranzacţii, preţurile din piaţa reglementată pe baza cărora sunt evaluate Activele Organismelor de plasament colectiv să nu mai reflecte valoarea reală a acestora".

Preşedintele SIF2 consideră că tranzacţiile OTC ar putea să ducă la scăderea lichidităţii pe piaţa reglementată şi la dezavantajarea acţionarilor minoritari ca urmare a lipsei unor reglementări clare privind obligaţiile de raportare ce revin părţilor implicate în astfel de tranzacţii.

"În activitatea de monitorizare a societăţilor listate pe Rasdaq sau nelistate din portofoliul SIF2, întâmpinăm deja multe obstacole legate de transparenţă şi abuzurile acţionarilor majoritari. Piaţa OTC nu va face altceva decât să multiplice aceste probleme", a mai subliniat şeful SIF "Moldova".

Domnia sa a precizat că SIF2 va fi de acord cu tranzacţiile OTC odată ce Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) şi BVB vor stabili încadrarea corectă în prevederile MiFID şi reguli de decontare şi raportare.

OTC "turnaround", luat în calcul la Depozitarul Central

O variantă luată în calcul pentru tranzacţiile OTC de la noi este cea a unui OTC "turnaround", în care un broker sau un investitor internaţional cumpără acţiuni de pe piaţa reglementată şi le distribuie "over-the-counter" clienţilor săi, sau cea în care brokerul cumpără OTC de la clienţii săi şi le vinde prin BVB.

Costel Ceocea a precizat: "La întâlnirile cu investitorii străini de la Londra de luna trecută, unele dintre fondurile de investiţii cu care am discutat s-au plâns că au dificultăţi să tranzacţioneze în România, tocmai din cauză că brokerii nu pot transfera OTC acţiunile în conturile clienţilor. Un OTC turnaround, adică cu un picior în bursă ar putea rezolva această problemă, ducând şi la creşterea volumului tranzacţiilor de pe piaţa reglementată".

Valentin Ionescu, directorul general al BVB, ne-a spus că un grup de lucru pentru găsirea unei soluţii de implementare a tranzacţiilor OTC urmează să fie constituit. Domnul Ionescu ne-a declarat: "Scopul acestui grup de lucru este să găsească soluţia de implementare a tranzacţiilor OTC, astfel încât acestea să nu afecteze integritatea şi lichiditatea BVB, şi în acelaşi timp să deblocheze piaţa, în sensul permiterii unor operaţiuni de livrare a unor pachete de acţiuni şi în afara pieţei.

Un model de OTC ar putea fi , la Depozitarul Central, < OTC turnaround > adică un OTC care tot timpul are un picior în BVB. Acest sistem se aplică în Grecia. Datorită acestui sistem în Grecia numai 3% sunt tranzacţii OTC. În Bulgaria, tranzacţiile OTC însumează 40% din total, fiind lăsate libere".

În toamna anului trecut, fostul Consiliu de Administraţie al Depozitarului Central a aprobat decontarea tranzacţiilor OTC, pe ultima sută de metri înainte să fie schimbat. Decizia a provocat nemulţumirea Bursei de Valori Bucureşti, acţionarul majoritar al Depozitarului, conducerea BVB susţinând că este nevoie de un studiu de impact al acestor tranzacţii asupra pieţei de capital.

Surse din piaţă care nu au dorit să le fie menţionate numele au subliniat că soarta tranzacţiilor OTC este incertă, în acest moment, la nivel global, date fiind acuzaţiile de netransparenţă aduse pieţelor "Over-the-Counter".

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Costel Ceocea acest zguru al pietelor de capital,ne da lumina.Ii multumim. Pacat ca nu a fost pensionat el si cei de teapa lui.Pentru asemenea somitati,Ciocea,Fercala,Cuzman , Filimon,Ciurezu, fretilele cimpuri de capsuni, ar fi destinatii perfecte. Nu il vad pe niciunul facind pe bona sau infirmiera.Si asa natalitatea e mica in vest.Eu daca ar pleca as sustine in parlament ca ei si tot neamujl lor sa primeasca 1% din salariul minim pe economie.Si asta doar odata pe an...

    1. Criza datoriilor ţine pieţele europene pe trend descendent

      Acţiunile tranzacţionate la bursele europene au scăzut ieri, în majoritate, pe fondul temerilor legate de criza datoriilor din Europa.  

      Strong signals coming from the Romanian market claim that 2011 will certainly be the year of investments in developing solar/photovoltaic parks. It is reffering especially for public projects in various stages of evolution, developed by local authorities, supplemented by private initiatives, spread across the country. For this purpose, a series of local public administrations have already established the lands were it will be build up, and will start the procedures necessary to achieve the solar parks

    Domn' Ancutza, poate vreti sa deveniti veterinarul de faamilie al acestor corifei ce se dau in stamba mai sus.si va mai dam niste nume. Faceti un ban cinstit. Incepeti cu Tepes la care adugati CA. celor doua burse.Si cred ca primiti si fonduri europene...Vreu si Io 5% din afacere.Va pup.

    CC...un activist PCR devenit mare capitalist, ne da lectii despre piata de capital si in acelasi timp pune pumnul in gura celor care stiu si chiar vor sa faca ceva in piata de capital.

    1. CNVM a aprobat prospectul preliminar pentru oferta secundară de la Petrom

    IF Moldova nu este împotriva tranzacţiilor OTC, însă trebuie să stabilim clar nişte reguli, altfel unii intermediari ar putea să tranzacţioneze doar pe OTC. De asemenea, există posibilitatea ca, prin transferul pe OTC al unui număr important de tranzacţii, preţurile din piaţa reglementată pe baza cărora sunt evaluate Activele Organismelor de plasament colectiv să nu mai reflecte valoarea reală a acestora

    1. Speculatorii derivatului Dow Jones, cu ochii pe piaţa din SUA

      Alro anunţă potenţiala Oferta Publică Secundară de acţiuni ordinare Alro a acţionarilor săi Vimetco NV şi Conef SA

      de ce nu poti tu dormi linistit?poate trimite hingherii dupa tine,javra!!

      Tu cred ca ar trebui sa itzi ceri eutanasierea.Esti prea stresat. E clar pentru noi ca tu esti din gasca de lobotomizati ai lui Tzepes.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb