Piaţa românească a metalelor, în creştere

V.D.
Materii Prime / 20 iunie 2018

Piaţa românească a metalelor, în creştere

Piaţa românească a metalelor este în urcare în 2018, iar cifra de afaceri generată de piaţa externă a înregistrat o creştere de 17,5 puncte procentuale în aprilie 2018 faţă de luna similară din 2017 şi o stagnare pe piaţa internă, potrivit unei analize privind sectorul metalelor realizată de Coface România.

Principalii parteneri din Uniunea Europeană ai României în ceea ce priveşte comerţul cu metale au fost, în 2017: Germania, cu 23% din totalul valorii vânzărilor către UE, Italia, cu 14%, şi Ungaria, cu 9% (conform datelor provizorii ale Institutului Naţional de Statistică pentru 2017).

În ceea ce priveşte achiziţia de metale, partenerii sunt: Germania, cu 24% din totalul valorii metalelor aduse din UE, Italia, cu 22%, şi Franţa, cu 8%. Valoarea vânzărilor de metale către ţările UE a fost în creştere cu 18% în 2017, comparativ cu 2016, în timp ce valoarea achiziţiilor de metale a fost în creştere cu 16% în 2017, comparativ cu 2016.

Conform analizei, preţurile vor continua să crească în 2018, urmând o posibilă scădere în 2019, în condiţiile în care sectorul metalelor a înregistrat un trend ascendent al preţurilor şi o cerere în creştere de la jumătatea anului 2016.

Protecţionismul în creştere din SUA şi din Europa alături de măsurile retaliatorii din China au afectat încrederea companiilor şi investiţiile, dar nu au împiedicat deocamdată creşterea economică. Până la sfârşitul lui 2019, preţurile metalelor de bază este posibil să crească, însă la metalele feroase este prevăzut să scadă, întrucât acestea din urmă continuă să se lupte cu supracapacitatea.

Pe fondul unei creşteri economice sincronizate, a schimbărilor tehnologice care încurajează o evoluţie a utilizării metalelor şi a unui deficit în aprovizionare, metalele au beneficiat de o piaţă în dezvoltare de la jumătatea anului 2016. O cerere în creştere a fost observată începând cu perioada ce a urmat crizei din 2008. Acest lucru, combinat cu un dolar SUA mai slab, s-a tradus într-o evoluţie a preţurilor metalelor, aluminiul înregistrând o creştere de 37% de la începutul exerciţiului până azi, în timp ce cobaltul a crescut de patru ori, preţurile la cupru şi nichel au crescut cu 44% şi, respectiv, cu 53%, iar preţurile la zinc s-au dublat, comparativ cu începutul lui 2016.

Deşi creşterea şi profitabilitatea au revenit pe făgaşul normal în cazul majorităţii segmentelor, industria metalelor rămâne unul dintre cele mai riscante în evaluarea Coface a sectorului, cu un nivel de risc evaluat ca "ridicat". Jucătorii mai slabi sunt încă legaţi de activitatea de comerţ cu ridicată şi se luptă cu relaţiile asimetrice cu marii clienţi.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb