• O emisiune de obligaţiuni a Primăriei Horezu ar putea fi prima marfă pe ROTC-ul Brokerilor
• Conducerea Asociaţiei Brokerilor continuă goana după Fondul Proprietatea
Deşi a primit şi ultimul aviz necesar de la Ministerul Finanţelor, Asociaţia Brokerilor nu a dat încă drumul mecanismului Romanian Over The Counter (ROTC) din lipsă de emitenţi. Reprezentanţii Asociaţiei susţin, însă, că se află în negocieri avansate cu mai multe companii interesate să se listeze pe ROTC, fără să dea mai multe detalii.
În acelaşi timp, venirea Fondului Proprietatea pe platforma brokerilor, "marea speranţă a ROTC-ului", stă sub semnul întrebării, în condiţiile în care actualul Consiliu de Supraveghere, ce şi-a dat anul trecut acordul în acest sens, urmează să fie schimbat la următoarea Adunare Generală din 10 februarie.
Nicolae Gherguş, preşedintele-director general al casei de brokeraj "Confident Invest" şi membru în Consiliul director al Asociaţiei Brokerilor, a spus, pentru ziarul BURSA: "Nu vrem să avem doar doi emitenţi pe ROTC, aşa că mai aşteptăm. Noi (n.r. Confident Invest) am putea lista o emisiune de obligaţiuni a Primăriei Horezu, în valoare de 500.000 de lei, pe care am intermediat-o anul trecut şi care era prea mică pentru a fi listată la Bursă. Am vorbit cu primarul din Horezu şi am primit acordul de principiu".
La finele anului trecut, Ministerul Finanţelor a emis un aviz potrivit căruia ROTC-ul va fi tratat la fel ca piaţa reglementată din punctul de vedere al impozitării.
Domnul Gherguş ne-a explicat că pe piaţa reglementată, impozitul îl virează brokerul pentru investitorul care vinde. La companiile închise, obligaţia de plată a impozitului revine cumpărătorului, în timp ce informaţia privind câştigul este la vânzător, situaţie care îngreunează tranzacţionarea acestor companii pe un mecanism de piaţă. Avizul de la MFP permite, practic, funcţionarea ROTC-ului.
• Ionuţ Popescu: Nu pot să am alt punct de vedere decât acţionarii şi Consiliul de Supraveghere, privind listarea FP pe ROTC
Reprezentanţi ai Asociaţiei Brokerilor au declarat, pentru ziarul BURSA, că săptămâna aceasta urmează să se vadă cu membri din conducerea executivă a Fondului Proprietatea în vederea obţinerii consensului acestora pentru aducerea Fondului pe ROTC.
"Am avut câteva tatonări până acum, dar ne întâlnim şi în cursul acestei săptămâni ca să discutăm despre listarea pe ROTC", ne-a spus Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor.
Brokerii au scăpat Fondul Proprietatea din mâini la finele anului trecut când mai mulţi acţionari şi membri din Consiliul de Supraveghere al Fondului s-au pronunţat împotriva aducerii acestuia la tranzacţionare pe ROTC, deşi iniţial votaseră în favoarea acestui proiect.
Ionuţ Popescu, directorul general al FP de la finele anului trecut, ne-a spus: "Nu pot să am alt punct de vedere decât cel al acţionarilor şi al Consiliului de Supraveghere, iar acum opinia generală este că se aşteaptă listarea Fondului la Bursă".
În ciuda acestui lucru, răsturnări de situaţie nu sunt excluse odată cu alegerea unui nou Consiliu de Supraveghere la începutul lunii februarie.
1. Marfa lui FP
(mesaj trimis de Aurel în data de 12.01.2010, 00:18)
daca Dan Paul nu are "marfa" sa ia din fetele din calendar. Poate-l transforma in societatea profitabila daca se vand destule calendare si o listeaza pe ROTC...