Satisfacţia prilejuită de hotărârea ca titlurile de stat să intre la tranzacţionare şi pe piaţa de capital a acoperit problemele pe care le generează menţinerea, în paralel, a tranzacţiilor pe piaţa interbancară.
Vechea lege, cea din 1994, interzicea listarea unui titlu de valoare pe două pieţe diferite. Raţiunea acestei interdicţii stătea în eliminarea posibilităţii de speculare a eventualelor diferenţe de preţ (de altfel, inevitabile) ale aceluiaşi titlu. În spate, se afla ideea că piaţa bursieră este menită să conducă spre descoperirea celui mai bun preţ. Iar dacă descoperim două preţuri, se pune întrebarea "care este cel mai bun?", ruinând una din funcţiile principale ale bursei.
Listarea titlurilor de stat pe două pieţe - cea bursieră şi cea interbancară - deschide posibilitatea arbitrajului între ele.
Dar, la rândul său, această speculaţie pe preţurile celor două pieţe nu va fi accesibilă oricui.
Căci, dacă băncilor le este permisă tranzacţionarea directă la Bursă (sau prin intermediul propriilor case de brokeraj) accesul la piaţa interbancară nu le este permis, în mod reciproc, direct, caselor de brokeraj.
După mai mult de un deceniu de când Banca Naţională şi întreg sistemul bancar au căutat să-şi menţină monopolul tranzacţionării titlurilor de stat (atât pe piaţa primară, cât şi pe cea secundară), acum, când pare că au renunţat la el, în sfârşit, îşi vor menţine, totuşi privilegiul arbitrajului între pieţe.
Titlurile de stat: posibilitate de arbitraj?
Adrian Ceucă, director general adjunct al SSIF Broker, ne-a declarat că prin tranzacţionarea titlurilor de stat pe ambele pieţe (pe cea bursieră şi pe cea interbancară), băncile vor crea lichiditate şi o competiţie între ele, astfel ca diferenţa de preţ să fie cât mai mică. Un alt element pozitiv, consideră domnul Ceucă, este faptul că brokerii îşi vor diversifica portofoliul, reorientându-se spre titlurile de stat în condiţiile scăderilor existente pe bursă în ultimul timp.
Mihai Chişu, broker al IFB Finvest, susţine că posibilitatea de arbitraj există, problema care se pune este cine poate să ofere preţul cel mai bun. De aceea, clienţii trebuie să fie atenţi la cumpărarea sau vânzarea acestor titluri de stat.
Brokerul Adi Lupşan, director general adjunct Intercapital Invest, este de părere că teoretic arbitrajul poate avea loc dar că practic nu se va întâmpla. Motivul, ne-a spus domnul Lupşan, este că lichiditatea titlurilor de stat pe piaţa de capital va fi scăzută, în jurul a 10% din valoarea tranzacţiilor de pe piaţa interbancară, astfel că centrul de greutate al titlurilor statului va rămâne, în continuare, pe această piaţă din urmă.
Mircea Botta, membru în Consiliul de Administraţie al Bursei de Valori, susţine că, aşa cum nu toţi clienţii pentru aceste titluri au acces la piaţa interbancară, nici băncile nu au toate acces pe piaţa de capital. Posibilitatea de arbitraj este reală, consideră domnia sa, dar nu este ieşită din comun, întrucât se întâmplă în numeroase cazuri. Domnul Botta a dat drept exemplu faptul că nu toţi investitorii de la Bursa din Bucureşti au acces la cea de la Viena.
Andreea Arăboaei