Piaţa ţiţeiului - speriată de atacurile din Nigeria şi conflictul din Orientul Mijlociu

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 iulie 2006

Cotaţiile petrolului urcă până la niveluri record

Preţul petrolului brut a crescut, ieri, până la un nivel record pe pieţele din New York şi Londra, ca urmare a ştirii potrivit căreia militarii rebeli au atacat conductele din Nigeria, situaţie ce a determinat reducerea cu 120.000 de barili a producţiei zilnice a acestui stat. Două conducte, operate de o societate mixtă nigeriană, la care este parte "Eni" SpA Italia ("Nigerian Agip Oil" Co.), au fost atacate în această săptămână, fapt care a obligat compania amintită să închidă trei staţii de extracţie, informează cotidianul Guardian. "Nigerian Agip Oil" ar putea pierde astfel 120.000 de barili de petrol pe zi, potrivit celor apărute în publicaţia menţionată, care citează un angajat al societăţii.

În plus, piaţa a reacţionat la informaţiile privind escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu, îndeosebi a faptului că forţele aeriene israeliene au bombardat aeroportul internaţional din Beirut, ca răspuns la faptul că gruparea Hezbollah a capturat doi soldaţi israelieni. Până în prezent, au fost ucise 40 de persoane în acest conflict.

Totodată, piaţa a resimţit teama de faptul că bombardamentele din Bombay au ucis peste 180 de persoane, iar Iranul sfidează Naţiunile Unite în ceea ce priveşte derularea programului nuclear. În condiţiile date, petrolul brut cu livrare în august a fost cotat la 76 dolari/baril la New York Mercantile Exchange, în creştere cu 1,05 dolari ori 1,4% faţă de ziua anterioară.

În cursul şedinţei bursiere de ieri, preţul petrolului a atins chiar 76,05 dolari/baril, nivel maxim istoric. Recordul anterior în materie a fost stabilit săptămâna trecută - 75,40 dolari barilul.

La ICE Futures Exchange din Londra, petrolul Brent a stabilit recordul maxim istoric de 76,10 dolari/baril, urcând cu 1,71 dolari ori 2,5% faţă de şedinţa bursieră de miercuri. Analiştii aşteaptă noi creşteri ale cotaţiilor petroliere.

Scad acţiunile, creşte preţul aurului

Atacurile Israelului asupra Libanului i-au zguduit pe investitori, care se tem că acest conflict din Orientul Mijlociu aruncă un nivel şi mai ridicat de incertitudine pe piaţă. Temerile au afectat atât titlurile tranzacţionate pe pieţele SUA, cât şi acţiunile din Europa şi Asia.

Standard & Poor"s 500 s-a micşorat cu 0,4%, Dow Jones Industrial Average - cu 0,5%, iar Nasdaq - cu 0,9%.

Indicele european Dow Jones Stoxx 600 a pierdut 1,1%, Stoxx 50 a scăzut cu 1,1%, iar Euro Stoxx 50 - cu 1,5%.

De menţionat că, la Bursa din Tel Aviv, indicele Tel Aviv 25 a pierdut 4,6%, ajungând la 746,39 puncte. Preţul aurului - metal preţios căutat în situaţii de criză, a crescut cu 0,3%, ajungând la 652,90 dolari uncia pe piaţa din New York.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb