Dolarul american a atins ieri un nou maxim istoric în faţa leului, pentru a doua şedinţă consecutiv, din cauza aprecierii pe plan internaţional a monedei americane raportat la euro. Astfel, Banca Naţională a României (BNR) a anunţat ieri un curs de 4,2220 lei/dolar, în creştere cu 0,91 bani (0,22 %) comparativ cu miercuri când cursul a fost de 4,2129 lei/dolar.
Raportul dolar/euro a coborât, ieri la un minim de 1,0551 dolari pentru un euro, pe piaţa din România cursul leului stabilindu-se doar în raport cu euro pe baza tranzacţiilor din piaţă, potrivit Agerpres. Faţă de celelalte valute, cursul se calculează pe baza cotaţiilor euro pe plan internaţional.
Pentru moneda europeană, BNR a anunţat, ieri, un curs de 4,4589 lei, în scădere cu 0,15 bani (0,03%) faţă de cotaţia de miercuri, de 4,4604 lei/euro.
În aşteptarea şedinţei BCE de ieri, euro coborâse cu 0,15 bani, Banca Naţională a României (BNR) afişând la prânz un curs de referinţă de 4,4589 lei/euro.
Euro a deschis şedinţa la 4,464 lei. Schimburile dintre băncile comerciale au avut loc între un minim de 4,457 lei/euro şi un maxim de 4,467 lei/euro, ne-au declarat surse bancare.
În jurul orei 17:00, după anunţarea deciziilor BCE,un euro era tranzacţionat la 4,467 lei. Volumele tranzacţionate au fost "bune, prilejuite şi de succesiunea de evenimente până la conferinţa de presă susţinută de Banca Centrală Europeană" (BCE), potrivit surselor.
BCE a decis, ieri, să extindă achiziţiile de obligaţiuni până cel puţin în martie 2017, potrivit preşedintelui instituţiei, Mario Draghi, care a spus că există în continuare riscuri de încetinire a inflaţiei.
Tot ieri, BCE a redus dobânda acordată pentru depozitele băncilor cu 0,1 puncte procentuale, la -0,3% şi a menţinut dobânda cheie la 0,05% şi dobânda pentru facilitatea marginală de creditare la 0,3%. Instituţia va reinvesti principalul încasat din obligaţiunile cumpărate în cadrul programului de stimulare pe măsură ce acestea ajung la scadenţă, atâta timp cât va fi necesar, a spus Draghi, citat de MarketWatch. Achiziţiile efectuate de BCE vor include şi obligaţiuni emise de autorităţile regionale şi locale din zona euro. BCE va continua, totodată, să efectueze principalele operaţiuni de refinanţare şi operaţiunile de refinanţare pe termen lung cu dobânzi fixe şi cu alocare integrală, atâta timp cât va fi necesar, a precizat şeful instituţiei.
Pe piaţa secundară a titlurilor de stat, curba randamentelor a înregistrat creşteri de 3-5 puncte de bază, evoluţie mai bună faţă de restul regiunii, potrivit surselor bancare.
Cotaţia leului faţă de francul elveţian a ajuns la 4,1235 lei, în urcare cu 2,09 bani (0,51%), în comparaţie cu valoarea din şedinţa precedentă, când un franc elveţian costa 4,1026 lei.
În schimb, gramul de aur s-a ieftinit până la valoarea de 142,6803 lei, situându-se cu 1,85 lei (1,28%) sub valoarea anterioară, când BNR stabilise o cotaţie de 144,5323 lei.