Euro s-a apreciat, ieri, faţă de leu, cu 0,52 bani, Banca Naţională a României (BNR) afişând un curs de referinţă 4,6722 lei/euro - cea mai mare valoare pe care a avut-o vreodată moneda europeană în raport cu leul. Precedentul record negativ înregistrat de moneda locală a fost în 21 iunie anul trecut, când cursul a fost foarte aproape de nivelul de 4 lei şi 70 de bani. Leul a pierdut şi comparativ cu celelalte valute.
Despre maximul istoric atins, ieri, de euro, Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, apreciază că nu este un fenomen "extraordinar" pentru că deprecierea este una uşoară faţă de valorile din zilele anterioare. Domnia sa ne-a explicat: "Nu este o mişcare spectaculoasă, nu văd o explicaţie anume. E adevărat că, între timp, dobânzile au mai crescut, pe fondul unei lichidităţi excedentare. În ultimele săptămâni, în condiţiile în care Ministerul de Finanţe a făcut plăţi foarte mari în decembrie şi la începutul anului acesta, aşa cum era de anticipat de altfel, piaţa monetară a revenit pe plus, după ce a fost pe deficit la sfârşitul anului trecut. Acest fapt a dus dobânzile mai jos - şi ROBOR-ul a scăzut un pic, în contextul în care dobânzile au mai scăzut, iar cursul s-a mai depreciat. Dacă ne uităm şi pe volumele comerciale, importurile au crescut mai mult decât exporturile, după cum arată şi cifrele de bază, iar balanţa comercială se deteriorează. Cu alte cuvinte, din partea clienţilor comerciali este o cerere de euro în creştere, în contextul în care cresc importurile mai mult decât exporturile. Deci, în mod fundamental, există o oarecare presiune pe deprecierea cursului, dar, încă o dată, discutăm despre o mişcare ce nu are o semnificaţie aparte". Ionuţ Dumitru ne-a precizat că nu ar lega creşterea euro de adoptarea "taxei pe lăcomie".
Pe pieţele externe, ieri, în jurul orei 17:00, un euro era tranzacţionat la 1,1524 dolari, în creştere cu 0,74% faţă de închiderea precedentă, potrivit datelor Investing.com. Tranzacţiile pe euro/dolar au avut loc, ieri, până la acea oră, între un minim de 1,1435 dolari şi un maxim de 1,1526 dolari.
Dolarul american a crescut în raport cu leul, comparativ cu şedinţa precedentă, cu 0,31 bani, fiind cotat la 4,0803 lei.
Cursul pentru francul elveţian anunţat de BNR s-a apreciat cu 0,3 bani, la 4,1614 lei, de la 4,1584 lei, valoare anunţată anterior.
Gramul de aur a fost cotat la 168,0226 lei, în scădere cu 25,42 bani, comparativ cu valoarea stabilită în şedinţa precedentă, de 168,2768 lei lei.