Picaj pentru acţiunile Carpatica, după propunerea de reducere a capitalului

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 martie 2015

Picaj pentru acţiunile Carpatica, după propunerea de reducere a capitalului

Conducerea Carpatica vrea să reia discuţiile cu Nextebank pentru fuziune

---

Actualizare 11:36 Johan Gabriëls: "Reducerea capitalului nu afectează participaţia acţionarilor"

Reducerea capitalului Băncii Comerciale Carpatica nu afectează participaţia acţionarilor, fondurile proprii ale instituţiei rămânând nemodificate, a declarat directorul general al BCC, Johan Gabriëls, într-un comunicat trimis astăzi redacţiei.

Domnia sa a afirmat că ordinea de zi a Adunării Generale Extraordinare este structurată astfel încât să ofere acţionarilor băncii posibilitatea de a analiză toate opţiunile disponibile privind creşterea ratei de adecvare a capitalului la active: infuzie de capital nou printr-un împrumut subordonat, infuzie de capital de rang 1 sau realizarea unui proces de fuziune".

În ultimii ani, BCC şi-a accelerat "procesul de curăţare a portofoliului istoric de credite neperformante", "în contextul creşterii cerinţelor şi exigenţelor de reglementare bancară la nivel naţional şi european", a mai arătat Gabriels.

(Valentin Busuioc)

---

Banca Comercială Carpatica (BCC) a propus acţionarilor acoperirea parţială a pierderilor, prin reducerea capitalului cu 204,5 milioane lei, pentru Adunarea Generală din 28 aprilie, când va fi decisă şi reluarea discuţiilor cu reprezentanţii Nextebank pentru a stabili condiţiile unei potenţiale fuziuni.

Diminuarea capitalului ar urma să fie continuată cu o operaţiune de majorare cu 135 milioane de lei, în cazul în care acţionarii agreează propunerile conducerii.

Veştile nu au fost primite bine pe piaţa de capital, unde acţiunile BCC s-au prăbuşit cu 14,88%, la 0,0515 lei/unitate.

BCC a propus reducerea capitalului social la 110,13 milioane lei, prin anularea a 2,04 miliarde acţiuni, pentru acoperirea parţială a pierderilor cumulate ale băncii întregistrate la finele anului trecut.

Operaţiunea ar urma să fie efectuată la jumătatea lunii iulie, iar anularea acţiunilor se va face proporţional cu cota de participare a fiecărui acţionar.

Directoratul propune ca, ulterior, capitalul social să fie majorat cu 135 milioane lei (30,5 milioane euro), la maxim 245,13 milioane lei, pentru a putea implementa planurile de dezvoltare a băncii.

Majorarea se va realiza în luna octombrie, prin emisiune de acţiuni cu valoare nominală de 0,1 lei, oferite acţionarilor spre cumpărare la preţul nominal, în baza exercitării dreptului de preferinţă. Titlurile rămase nesubscrise vor fi scoase la vânzare prin ofertă publică sau plasament privat, la preţul de 0,11 lei/acţiune.

Acţionarii Carpatica au respins în decembrie oferta de fuziune cu Nextebank şi au împuternicit directoratul băncii să poată majora capitalul cu cel mult 155 de milioane de lei pe o perioadă de un an, prin emisiune de acţiuni legate de împrumuturi subordonate convertibile în acţiuni. Anterior, banca anunţase că acţionarii care deţin pachetul majoritar la Banca Comercială Carpatica, omul de afaceri Ilie Carabulea şi părţile afiliate, au decis să vândă participaţiile, iar ceilalţi acţionari vor aproba fie fuziunea cu Nextebank, fie majorarea capitalului instituţiei de credit.

Nextebank înaintase, în luna noiembrie 2014, o ofertă fermă revizuită pentru fuziunea prin absorbţie cu Banca Comercială Carpatica.

BCC a trecut anul trecut pe pierderi, înregistrând un rezultat negativ de circa 170 milioane lei (38,2 milioane euro), de la un câştig de 38,4 milioane lei în 2013, după ce a constituit provizioane suplimentare de 231,6 milioane lei pentru creditele neperformante.

Johan Gabriels, directorul general al BCC, a precizat, la anunţarea rezultatelor, că banca are nevoie de modificări în structura acţionariatului şi să atragă capital în vederea atingerii obiectivelor strategice de creştere.

Domnia sa a precizat că va prezenta acţionarilor, la AGA de bilanţ, opţiuni noi pentru dezvoltarea băncii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb