Pierderi de 105 miliarde euro în cazul unui cutremur devastator în România

R.P.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 2 noiembrie 2007

Pierderi de 105 miliarde euro în cazul unui cutremur devastator în România

Valoarea pierderilor medii în domeniul clădirilor rezidenţiale, în cazul unui cutremur devastator în România, sunt estimate la 105 miliarde euro, a declarat ieri, la un seminar pe tema asigurării obligatorii a locuinţelor, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Angela Tonces-cu, care a menţionat un studiu din 2005 realizat de Ministerul Mediului şi Banca Mondială. În cazul inundaţiilor, pierderile medii anuale pentru sectorul clădirilor cu destinaţie de locuinţă sunt estimate la 20 milioane euro. Preşedintele CSA a precizat că din cele 8,4 milioane de locuinţe din România care, teoretic, ar trebui asigurate, numai pentru opt la sută s-a încheiat asigurare facultativă. La un sondaj de profil realizat de INSOMAR, 12,8 la sută dintre cei intervievaţi au afirmat că au încheiat poliţe de asigurare facultativă pentru locuinţă, iar 83,5 la sută au răspuns că nu.

Conform aceluiaşi sondaj, peste 60 la sută dintre respondenţi au afirmat că sunt de acord cu introducerea asigurării obligatorii a locuinţei, iar 30 la sută nu sunt de acord cu această iniţiativă legislativă, aprobată recent de Senat şi care urmează să fie discutată în Camera Deputaţilor. Datele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare (UNSAR) arată că sub o zecime din cele peste opt milioane de locuinţe aflate în proprietate privată beneficiază de asigurare facultativă, iar numărul locuinţelor din mediul rural care sunt protejate de o asigurare nu depăşeşte 100.000.

Potrivit proiectului de Lege privind asigurarea obligatorie a locuinţelor, adoptat, recent, de Guvern, suma asigurată obligatoriu - suma asigurată ce poate fi acordată - este de 20.000 euro (echivalent lei) pentru fiecare locuinţă de tip A - construcţie cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic, respectiv de 10.000 euro, pentru fiecare locuinţă de tip B -construcţie cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic. Prima obligatorie pe care o plăteşte proprietarul unei locuinţe, în calitatea sa de asigurat, va fi de 20 euro pentru locuinţele de tip A, res-pectiv de 10 euro pentru locuinţele de tip B, urmând ca aceasta se se achite integral anual. Conform proiectului citat, persoanele fizice şi juridice care nu-şi vor asigura locuinţele vor fi sancţionate cu amendă de la 100 la 500 de lei.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb