Pierderi record pentru Banca Naţională a Elveţiei, în 2015

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 martie 2016

Pierderi record pentru Banca Naţională a Elveţiei, în 2015

Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a confirmat, vineri, că a înregistrat pierderi record de 23,3 miliarde de franci (23,45 miliarde de dolari) anul trecut, în mare parte din cauza aprecierii francului după eliminarea, în luna ianuarie, a plafonului impus cursului de schimb. Cifra este conformă estimărilor preliminare lansate de SNB la data de 8 ianuarie.

Creşterea monedei elveţiene a provocat SNB pierderi de 19,9 miliarde de franci anul trecut, în urma scăderii valorii rezervelor sale valutare.

Instituţia financiară va distribui dividende în valoare de un miliard de franci către autorităţile federale şi cantoanele elveţiene, datorită profiturilor pe care le-a pus deoparte în anii anteriori. În 2014, Banca Naţională a Elveţiei a înregistrat un profit net record de 38 miliarde de franci şi a distribuit către acţionari dividende în valoare de două miliarde de franci (15 franci/acţiune).

Banca Naţională a Elveţiei are drept mandat asigurarea stabilităţii preţurilor şi nu este obligată să facă profit. Însă, SNB are statutul unei corporaţii în care majoritatea acţiunilor sunt deţinute de Guvernul federal elveţian şi cele 26 de cantoane.

În luna ianuarie, preşedintele Băncii Naţionale a Elveţiei, Thomas Jordan, declara că o scădere puternică a francului ar fi binevenită anul acesta pentru economia Elveţiei, care a fost supusă presiunilor anul trecut, după eliminarea plafonului minim impus cursului franc/euro.

Creşterea monedei naţionale a afectat exporturile ţării, care au devenit mai scumpe pentru cumpărătorii externi.

SNB continuă să considere francul "puternic supraevaluat", dar "la un nivel tolerabil" pentru exportatorii elveţieni către zona euro.

La începutul anului curent, SNB estima că francul va stagna sau va slăbi în 2016, dar avertiza că statutul de "investiţie sigură" al monedei ţării poate genera o cerere mai mare, în caz că "apare o incertitudine".

La începutul lui 2015, Banca Elveţiei a abandonat plafonul minim de 1,20 franci pentru un euro, decizie după care francul s-a apreciat puternic faţă de moneda unică europeană.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb