Ieri, pieţele europene au fost în creştere, după ce Credit Agricole SA a dat publicităţii un profit pe primele şase luni nu numai îmbucurător, dar şi optimist în privinţa efectelor pe care le-au avut strategiile de comprimare a costurilor, chiar şi în aceste vremuri de criză. Acţiunile grupului bancar s-au apreciat cu 8,4 procente, iar indicele bursei de la Paris a beneficiat de această creştere, precum şi de continuarea ascensiunii actiunilor Alcatel-Lucent, cu 5,48 procente. CAC 40 valora la orele 16.4439,60 euro, cu 1,52 procente mai mult decât în ziua precedentă, frânare datorată pierderilor masive anunţate de altă mare bancă franceză, Naxis SA, care a coborât cu 7,9 procente,S după ce a anunţat pierderi de un miliard de euro în şase luni.
Economia britanică este straăbătută de un aer de pesimism, după ce preţurile locuinţelor au atins pragul cel mai scăzut din ultimii 25 de ani, pierzând cam 10 procente din valoare. Bursa de la Londra a reacţionat acumulănd şi fondurile plănuite pentru investiţii imobiliare, indicele FTSE 100 apreciindu-se cu 1,19 procente, până la valoarea de 5.594. Preferatele investitorilor au fost corporaţia bancară scoţiană HSBC Holding, ale cărei acţiuni au crescut cu 1,79 procente, British Telecommunications, în creştere cu 4,23 procente şi grupul bancar Barclays PLC, cu 4,29 procente.
În esenţă, sesiunea de tranzacţionare de ieri a adus în Europa creşteri în domeniul mobiliar, reflectate şi de indicele transnaţional Euronext 100, care se mai apreciase cu încă 1,27 procente, atingând valoare de 774,95. Pieţe câştigătoare au fost majoritatea celor europene: Austria, Belgia, Spania şi Germania.
Bursa Japoniei cade pentru a treia zi consecutiv, indicele Topix a mai pierdut şi ieri din valoare încă 0,34 procente, în urma îngrijorărilor că vor mai urma şi alte falimente în domeniul imobiliar după cele şapte înregistrate printre marile companii din iulie şi până acum.
Indicii burselor chineze încep să se aprecieze pentru prima data în această săptămână, în urma publicării de rapoarte financiare cu profit a câtorva companii orientate către comerţul cu amănuntul, care au avut de profitat în urma temerilor cetăţenilor chinezi de noi măsuri ce pot fi luate de govern pentru a diminua rata inflaţiei. Indicele CSI 300 a cres-cut cu 0,5 procente, la fel şi Shanghai Composite, care a urcat cu 0,3 procente ieri.
Bursa din Hong Kong a reacţionat descendent în urma coborării acţiunilor China Mobile, tranzacţionate în volume exagerate astăzi după ce compania a anunţat profituri nete cu 45 procente mai mari pe primele şase luni decât cele aşteptate. Publicarea indicelui exporturilor pe iulie a înviorat atmosfera financiară cu o creştere de 11,1 procente faţă de anul trecut şi a mai amortizat din efectul de neîncredere în viitorul acţiunilor chineze. Indicele Hang Seng s-a depreciat cu 2,29 procente, investitorii exprimându-şi îngrijorarea faţă de încetinirea dezvoltării globale, de care depind profiturile financiare pe insulă.
La New York, piaţa s-a des-chis pe linia din ziua precedentă, urcând imediat după deschidere. NYSE Composite căştigase în primele minute de tranzacţionare un avans de 0,53 procente, iar Dow Jones Industrial 0,68 de procente.