Pieţele de capital se stabilizează

F.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 septembrie 2008

După un început de săptămână în forţă, cu creşteri spectaculoase în domeniul bancar şi financiar datorate lansării peste week-end a ştirii despre preluarea de caătre stat a celor două fonduri ipotecare americane, evoluţiile finaciare s-au întors ieri în matca lor.

În Europa, la orele 16, investitorii încă reacţionau pozitiv la acţiunile din domeniile finaciar şi bancar. Deşi cresterea ascuţită de la începutul săptămânii se mai aplatizase, grupurile financiare continuau să se aprecieze.

Grupul bancar Dexia, listat atât la Paris, cât şi la Bruxelles, se apreciase cu 4,82, respectiv cu 4,86 de procente, conducând indicele Euronext 100 la o apreciere uşoară de 0,33 procente. Acesta ajunsese la cifra de 763,35. Air France se apreciase cu 4,66 de procente, după publicarea indicilor săi de trafic pe luna august, alături de grupul Societe Generale, care a avansat cu 4,67. De n-ar fi fost pierderile suferite de Electricite de France şi Eramet, CAC 40 al bursei de la Paris s-ar fi apreciat cu mai mult de jumătate de procent.

Electricite de France s-a aflat în coborâre cu 3,54 procente în urma anunţului că a investit în compania americană de distribuţie a energiei electrice Constellation Energy în vreme ce indicii consumului de peste ocean se află în pantă, iar acţiunile Eramet, care operează în industria metalelor neferoase, cunoscuseră o entuziastă apreciere la publicarea rezultatelor pentru prima jumătate a anului curent, iar coborârea din aceste zile, cu 4,84 procente nu este decât retragerea valului pe care s-a aflat la vremea respectivă. În uşoară creştere s-au aflat şi pieţele de la Amsterdam şi Bruxelles.

La Frankfurt, indicele DAX se apreciase cu 0,35 procente, creştere condusă de trei mari companii financiare: Allianz, cu o apreciere de 3,3 procente, Deutsche Bank, cu 3,22 procente şi Commerzbank, în urcare cu 3,15 procente.

Petrolul continuă să se ieftinească, trăgând în urma sa acţiunile producătorilor. Pieţele de capital japoneze sunt printre cele mai afectate. Compania extractoare de petrol off-shore Mitsui & Co. a pierdut 8,1 procente din valoarea sa, iar proprietarii de tancuri petroliere au pierdut din valoare procente cuprinse între 7 si 4,5, influenţănd coborărea indicelui Topix cu două procente.

Hang Seng, indicele de la Hong Kong, a pierdut marţi 1,46 procente, iar Kospi de la Seoul încă 1,5 procente. Avantajate au fost bursele chineze, cu acţiunile grupului Sinopec şi PetroChina în uşoară ascensiune, care au urcat indicele CSI 300 cu 0,6 procente.

China este acuzată în aceste zile de "naţionalism economic", iar guvernul de a frâna cu intenţie achiziţia de către Coca Cola a producătorului chinez de răcoritoare China Huiyuan Juice Group Ltd. Acesta deţine cam zece procente din piaţa chineză a băuturilor non-alcoolice, iar dezvoltarea ei, aflată în stadiu incipient, se estimează a fi explozivă. Producătorii de pe plan local s-au văzut nevoiţi să facă presiuni asupra guvernului şi au denunţat sfârşitul oricărei competiţii în faţa reputatului rival american. Discuţiile rămân deschise, între interesele naţionale şi legile pieţei libere.

La New York, o acţiune Fannie Mae se depreciase de vineri până luni cu 86,39 procente şi se tranzacţiona în jurul valorii de 2 dolari americani, iar una Freddie Mac pierduse 70,59 din valoare şi se putea cumpăra cam cu un dolar.

Până ieri, însă, ele nu mai valorau decât câteva zeci de cenţi pe unitate, iar tranzacţiile s-au oprit din lipsă de cerere. Investitorii americani şi-au îndreptat atenţia către UAL Corporation, care deţine liniile aeriene United Airlines, aflată în creştere cu 5 procente după ce zvonurile legate de un presupus faliment s-au dovedit a fi false.

Indicele NYSE Composite continua să coboare, în primele minute de tranzacţionare pierzând 0,42 de procente şi atingând cifra de 8.133,97, pe când Dow Jones Industrial se apreciase cu aproape un procent, urmat de indicele NASDAQ al pieţei secundare cu 0,7 procente.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb