Bursa de Valori din Portugalia s-a redresat ieri, iar randamentele obligaţiunilor acestui stat au scăzut, după ce premierul de la Lisabona şi partenerii săi de coaliţie au încercat să dezamorseze criza politică din ţară.
După negocieri neconcludente în noaptea de miercuri spre joi, premierul Pedro Passos Coelho şi aliaţii săi de dreapta, CDS-PP, s-au reunit ieri în încercarea de a menţine coaliţia, astfel încât să nu fie împiedicată ieşirea Lisabonei din programul internaţional de salvare, prevăzută pentru anul viitor.
Amintim că, săptămâna aceasta, coaliţia de guvernământ din Portugalia a fost zguduită de demisia a doi miniştri care au renunţat la portofoliile lor din cauză că programul de austeritate nu se mai bucură de sprijinul public. Luni seara, ministrul portughez al finanţelor, Vitor Gaspar, a demisionat din funcţie, iar în ziua următoare secretarul de stat Maria Luis Albuquerque i-a luat locul. Marţi seara, ministrul de externe de la Lisabona, Paulo Portas, şi-a înaintat la rândul său demisia, nefiind de acord cu numirea lui Albuquerque în funcţia de ministru de finanţe, întrucât a considerat că astfel va continua politica de "adâncire a recesiunii" în care se află ţara. Demisia lui Portas nu a fost acceptată de premier.
Presa portugheză a avertizat că vor urma noi demisii din guvernul de la Lisabona. Dar, miercuri seara, CDS-PP a precizat că niciun alt membru al executivului nu intenţionează să se retragă şi a promis să contribuie la menţinerea coaliţiei de guvernare.
Criza politică a generat tensiuni pe pieţele financiare, investitorii vânzând masiv acţiuni şi obligaţiuni portugheze miercuri. În ziua respectivă, costurile de împrumut ale Portugaliei au urcat la 8,2% - nivel apropiat de cel care a obligat ţara să apeleze la pachetul de sprijin internaţional, în urmă cu doi ani.
Ieri, însă, randamentul obligaţiunilor portugheze cu scadenţa la zece ani a scăzut la 7,2%, iar indicele PSI 20 al Bursei din Lisabona a crescut cu 4%, la 5.447,98 puncte, după un declin de 5,3% în ziua precedentă. Investitorii erau optimişti, ieri, că, prin negocierile care erau în curs de desfăşurare, guvernul va putea rezolva criza politică şi va evita organizarea de alegeri anticipate.
Premierul Passos Coelho a declarat că guvernul său va supravieţui crizei generate de cele două demisii.
"În ciuda tuturor diferenţelor de opinie, ambele partide din coaliţie au fost capabile să pună interesul naţional mai presus de toate micile dezacorduri", a afirmat Coelho.
Portugalia s-a angajat, în 2011, la măsuri de austeritate şi reforme structurale în schimbul unui program de finanţare externă de 78 miliarde euro derulat până în 2014, când statul ar trebui să revină pe pieţe pentru finanţare.