Acţiunile societăţilor listate la Bursa din Turcia au urcat, vineri, investitorii considerând că declinul de pe întreaga săptămână trecută - cel mai mare din 2011 - a fost exagerat. Avansul a venit în condiţiile în care premierul de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că este pregătit să asculte cererile protestatarilor anti-guvern. În aceste condiţii, moneda Turciei, lira, s-a apreciat pentru prima oară în ultimele trei zile, iar randamentul obligaţiunilor a scăzut.
Indicele Borsa Istanbul Stock Exchange National 100 (XU100) a crescut cu 3,2% vineri, la 78.332,63 puncte, redresându-se astfel faţă de nivel minim al ultimelor şase luni, atins anterior. Indicele a pierdut 8,9% în intervalul 3-7 iunie, pe fondul protestelor violente din ţară (între demonstranţii anti-Erdogan şi Poliţie).
"Investitorii cumpără acţiuni pentru că preţurile acestora au ajuns la un nivel rezonabil", a declarat Onder Turker, trader la "Finansbank" AS Istanbul, citat de Bloomberg. Dar, în opinia sa, "riscul politic încă există în ţară, nu s-au schimbat prea multe".
Lira a crescut cu 0,9%, vineri, la 1,8769 unităţi/dolar, iar randamentul obligaţiunilor cu maturitatea la doi ani a scăzut cu 23 de puncte de bază, la 6,55%. Lira a pierdut mai puţin de 0,1% săptămâna trecută, raportat la dolar.
"Băncile de stat vând dolari, încercând să susţină lira, însă nervozitatea este clar vizibilă pe pieţele obligaţiunilor şi pe cele valutare", a afirmat Julian Rimmer, trader la "CF Global Trading" din Istanbul.
Menţionăm că Erdogan a declarat, vineri, într-un discurs suţinut la o conferinţă din Istanbul, că partidul său serveşte poporul turc în proporţie de 100% şi deţine un record în protecţia spaţiilor verzi.
"Ne opunem violenţei, terorii, vandalismului", a spus Erdogan, adăugând: "Pentru cei care vin la mine cu cerinţe democratice, îmi voi sacrifica viaţa".
Afirmaţiile premierului vin în condiţiile în care manifestaţiile din Turcia, care au început în 31 mai, au fost declanşate de persoane ce se opun planurilor de reamenajare a Parcului Gezi din centrul oraşului Istanbul, respectiv reducerii suprafeţelor verzi în vederea construcţiei unui centru comercial. Ulterior, ceea ce a început ca o demonstraţie împotriva planurilor de demolare a parcului a devenit cea mai mare mişcare de protest împotriva prim-ministrului turc Recep Tayyip Erdogan, ales în urmă cu mai bine de zece de ani. Demonstranţii au cerut chiar demisia lui Erdogan, întrucât este "un autoritar".
Premierul a subliniat că guvernul se opune violenţelor, nu exprimării cererilor democratice. Asta după ce, anterior, a respins apelul la oprirea proiectului de dezvoltare a Pieţei Taksim din Istanbul.