Pieţele europene încep septembrie cu stângul după datele "şocante" privind inflaţia din zona Euro

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Internaţional #Jurnal Bursier / 2 septembrie 2020

Pieţele europene încep septembrie cu stângul după datele "şocante" privind inflaţia din zona Euro

Pieţele europene au început în mare parte noua lună cu stângul, principalii indici bursieri de pe vechiul continent înregistrând o evoluţie negativă. Evoluţia din pieţele dezvoltate din Europa a fost în divergenţă faţă de cea de la Bucureşti în condiţiile în care puţin după mijlocul lunii piaţa noastră va fi trecută efectiv la statutul de piaţă emergentă secundară.

Datele privind inflaţia publicate de Eurostat au îngrijorat participanţii la piaţă din Europa, în timp ce peste ocean, la New York, activele de risc au înregistrat o evoluţie bună cel puţin în primele două ore de la deschidere. Preţul petrolului a continuat să urce (+1,9% la ora locală 17:45) fiind sprijinit de revenirea activităţii economice. Revenirea pieţei britanice după vacanţa de luni nu a susţinut sentimentul investitorilor, pierderile FTSE 100 fiind printre cele mai ridicate din rândul pieţelor europene.

Deutsche Börse

- Indicele pan-european STOXX 600 se tranzacţiona la ora 17:45 cu un minus de 0,18%, iar finalul şedinţei a adus o depreciere de 0,38%. Eurostat a publicat ieri cifrele privind inflaţia în luna august, rata inflaţiei trecând în teritoriul negativ pentru prima dată din 2016 încoace. Începutul sesiunii în pieţele europene fusese pozitiv după publicarea unor date peste aşteptări privind sectorul manufacturier din China.

- Frederik Ducrozet, strateg de investiţii la Pictet Asset Management, a spus că cifrele privind inflaţia negativă (-0,2% în august de la 0,4% luna trecută) sunt "şocante". Pieţele se aşteaptă acum ca Banca Centrală Europeană (BCE) să ia noi măsuri pentru a contracara posibilitatea deflaţiei în zona Euro. Consiliul Guvernatorilor BCE se întâlneşte pentru o şedinţă de politică monetară pe 10 septembrie.

- "BCE a semnalat că nu ar vrea să coboare dobânzile şi mai mult. Deci orice schimbare în politica monetară este probabilă pe partea de achiziţii suplimentare de titluri de stat", spune pentru Reuters Teeuwe Mevissen, economist la Rabobank.

- Furnizorii Apple din Europa au marcat creşteri ale cotaţiei după ce producătorul de tehnologia ar fi cerut furnizorilor să construiască cel puţin 75 de milioane de telefoane 5G pentru restul anului. STMicroelectronics, Dialog Semiconductor, Infineon Technologies şi ASML înregistrau creşteri între 0,71% şi 3,9% cu jumătate de oră înainte de închiderea şedinţei bursiere.

- Numărul cazurilor noi de Covid-19 a continuat să crească în Europa, în special în Spania. Financial Times scrie că accelerarea cazurilor noi de infectare în Europa a început să aibă noi efecte negative asupra activităţii economice în ţările vest-europene.

- Acţiunile Wizz Air au scăzut cu 3,76% ieri după ce compania a anunţat că renunţă la planurile de a majora capacitatea la 80% în trimestrul al patrulea. Capacitatea de zbor va rămâne astfel la 60% din locuri.

- Indicele german DAX 30 a fost printre singurii care au închis "pe verde" ziua, cu un avans modest de 0,13%. Ministrul economiei de la Berlin, Peter Altmeier, a prezentat noi coordonate privind evoluţia economiei în acest an şi anul viitor: îmbunătăţire a prognozei privind contracţia economică din 2020 la 5,8% de la 6,3% anterior şi revizuire în jos a creşterii PIB din 2021 la 4,4% de la 5,2% anterior.

- Indicele francez CAC 40 a coborât 0,22%, iar indicele polonez WIG 20 a suferit o scădere de 1,53%. Spre comparaţie, indicele BET de la Bucureşti a urcat uşor cu 0,14%, rămânând în zona rezistenţei-cheie de la 9.000 de puncte.

 London Stock Exchange

- Indicele de referinţă al pieţei londoneze, FTSE 100, la ora 18:00 cel mai sever declin din rândul pieţelor dezvoltate, de 1,86% (la închidere -1,70%). Lira sterlină urca în schimb în raport cu dolarul cu 0,53% la un maxim anual la ora menţionată. Totodată, evoluţia de la Londra a fost în contrasens cu datele pozitive privind sectorul manufacturier britanic: indicatorul PMI corespunzător calculat de IHS Markit/CIPS a urcat în august la un maxim al ultimelor 30 de luni de 55,2 puncte de la un nivel de 53,3 puncte în iulie.

- Evoluţia mai nefavorabilă a FTSE 100 vine pe fondul întăririi lirei sterline, asta în condiţiile în care veniturile a circa 70% din emitenţii din indice vin din exporturi iar întărirea lirei face exporturile britanice mai scumpe.

Nasdaq

- Principalii indici ai pieţelor bursiere americane consemnau la ora redactării noi avansuri - S&P 500 şi Nasdaq Composite spre maxime istorice - după cea mai bună lună august din 1984 încoace pentru S&P 500 şi Dow Jones.

- După ce a scăzut uşor în prima şedinţă a săptămânii, S&P 500 urca cu 0,37% la maxim istoric la ora 18:15. Nasdaq Composite, indicele sectorului tehnologic, continua avansul din ziua anterioară cu un plus de 0,92% la ora menţionată, în timp ce Dow Jones urca şi el cu 0,23%.

- Acţiunile Apple urcau cu 2,7% pe fondul unor informaţii privind lansarea a patru tipuri de iPhone-uri noi cu tehnologie 5G în octombrie. Tot atunci producătorul va dezvălui un nou produs iPad Air, noi ceasuri inteligente Apple şi un HomePod, potrivit CNBC.

- Titlurile Tesla coborau cu 2,5% după ce compania a anunţat că vrea să atragă din piaţă 5 miliarde de dolari printr-o ofertă de acţiuni. Titlurile producătorului de maşini electrice consemnează un raliu de aproape 500% în 2020.- Numărul de infectări cu Covid din Statele Unite a scăzut luni la 33.888 de noi cazuri, tendinţa de scădere a ratei de infectare fiind aşteptată să continue.

- General Motors a anunţat că a finalizat producţia celor 30.000 de ventilatoare de ATI convenite printr-un contract cu guvernul federal american.

Shanghai Stock Exchange

- În Asia-Pacific, pieţele au încheiat prima zi a lunii în mare parte în creştere, indicele de referinţă de la Shanghai (Shanghai Composite) marcând un plus de 0,44%. Indicele japonez Nikkei 225 a stagnat, iar indicele Hang Seng de la Hong Kong a adăugat 0,21%. Şedinţa a fost puternic negativă pentru acţiunile australiene, indicele ASX All Ordinaries marcând o depreciere de 1,64%.

- Activitatea manufacturieră din China a accelerat şi mai puternic în august pe fondul creşterii pentru prima dată a comenzilor pentru export datorită redeschiderii economiilor, a relevat PMI-ul Caixin/Markit pentru sectorul manufacturier. Valoarea PMI a fost de 53,1 puncte, în creştere de la 52,8 puncte. Economiştii se aşteptau la un PMI de 52,6 puncte. Nivelul de 50 de puncte separă teritoriul expansiunii de cel al contracţiei.

- Citirea reliefează creştere pentru activitatea manufacturieră din China pentru a patra lună la rând. Valoarea a fost cea mai mare din ianuarie 2011

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb