Pieţele internaţionale se scufundă, în urma şocului generat de rezultatul alegerilor din SUA

Andrei Stan
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 noiembrie 2016

Pieţele internaţionale se scufundă, în urma şocului generat de rezultatul alegerilor din SUA

Actualizare 21:20 Trei indici europeni au închis în scădere

Trei dintre principalii indici bursieri europeni au închis şedinţa de tranzacţionare de astăzi în depreciere.

Indicele londonez FTSE 100 a sporit cu 1%, la nivelul de 6.911,84 puncte.

Indicele CAC 40 al bursei din Paris a scăzut cu 1,49%, ajungând la 4.543,48 puncte, iar indicele DAX din Frankfurt s-a apreciat cu 1,56%, până la 9.828,25 puncte.

Indicele FTSE MIB al bursei italiene a coborât cu 0,1%, până la 16.799,85 puncte, iar indicele IBEX 35 din Madrid a scăzut cu 0,4%, până la 8.901,5 puncte.

------

Actualizare Ovidiu Dumitrescu: "Pieţele financiare internaţionale au reacţionat impulsiv la anunţul privind victoria lui Donald Trump"

Pieţele financiare internaţionale au reacţionat impulsiv la anunţul privind victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din Statele Unite, dar, într-un scenariu similar celui care a urmat Brexit-ului, ne aşteptăm ca această reacţie să se manifeste pe termen scurt, iar pieţele de acţiuni să-şi revină ulterior, a comentat Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct Tradeville, referitor la rezultatele alegerilor din SUA.

"Un exemplu al faptului că vorbim despre o reacţie de moment a investitorilor este evoluţia indicelui Dow Jones Industrial Average, care, dupa o scădere cu 800 de puncte, a recuperat jumătate din pierdere.

Pe de altă parte, există şanse ca dolarul american să se deprecieze în continuare faţă de euro, o presiune suplimentară fiind generată de probabilitatea ca Federal Reserve să nu majoreze dobânda de referinţă în şedinţa din decembrie.

Piaţa românească a reflectat la rândul său aversiunea la risc a investorilor la deschiderea şedintei de tranzacţionare de astăzi, cu o scădere de 2% a indicelui BET, care a fost însă parţial recuperată până la jumătatea zilei. Randamentul titlurilor de stat în lei a crescut până la un maxim de 3,23% pe an pentru scadenţa pe 10 ani, în condiţiile în care acestea sunt considerate active riscante de către investitorii străini. Totuşi, este posibil ca piaţa titlurilor de stat să-şi revină pe termen scurt, dacă investitorii încurajaţi de prudenţa Federal Reserve vor decide să-şi asume din nou riscuri. Leul este de aşteptat să rămână în intervalul de variaţie obişnuit faţă de euro şi să se aprecieze în raport cu dolarul american.

La nivelul pieţelor internaţionale, o excepţie notabilă putea fi aurul, care ar trebui să evolueze pozitiv într-un nou context, care ar putea fi marcat de protecţionism economic şi politici anti-imigraţie, care ar afecta negativ creşterea economică globală, schimburile economice, investiţiile şi pieţele financiare", a spus acesta.

-----

Actualizare 18:00 Wall Street a deschis în scădere

Doi dintre principalii indici bursieri de pe Wall Street, SUA, au deschis şedinţa de tranzacţionare de astăzi în depreciere.

Indicele Dow Jones creşte cu 0,06%, la 18.343,22 puncte, iar indicele S&P 500 era în scădere cu 0,36%, la 2.131,91 puncte.

Indicele compozit Nasdaq se depreciază cu 0,3%, la 5.178,06 puncte.

Indicele compozit S&P/TSX din Toronto urcă cu 0,36%, la valoarea de 14.709,85 puncte.

------

Actualizare 17:30 Bursele asiatice au închis în scădere

Indicii burselor asiatice au închis şedinţa de tranzacţionare de astăzi în depreciere.

Indicele Nikkei 225 al bursei japoneze a coborât cu 5,36%, la 16.251,54 puncte, iar indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong a scăzut cu 2,16%, la 22.415,19 puncte.

Indicele S&P/ASX 200 al bursei din Australia s-a depreciat cu 1,93% la 5.156,555 puncte.

Bursa din Shanghai a închis şedinţa de tranzacţionare de azi în scădere, cu 0,62%, la 3.128,37 puncte.

Indicele Shenzhen al bursei din Shanghai a coborât cu 0,58%, la 2.068,466 puncte, iar indicele Sensex din Bombay ajunge la 27.252,53 puncte, după o depreciere de 1,23%.

------

Actualizare 09:42 Dolarul scade puternic

Moneda americană, dolarul, a scăzut pe fondul aşteptărilor ca republicanul Donald Trump să câştige alegerile prezidenţiale din SUA, în condiţiile în care investitorii pariau pe Hillary Clinton la Casa Albă.

Dolarul a coborât cu 1,6% pe piaţa SUA, la ora locală 02.37, ajungând la 1,1204 unităţi/euro.

"Rezultatul alegerilor este neaşteptat, iar pieţelor financiare nu le plac evenimentele neaşteptate", a declarat, conform Bloomberg, Steven Englander, strateg la Citigroup Inc. din New York. Acesta menţionează că deocamdată nu se poate estima cât va afecta volatilitatea pieţele financiare.

(A.V.)

-----

Actualizare 09:03 Scad cotaţiile metalelor industriale şi ale mărfurilor agricole

Cotaţiile futures ale metalelor industriale şi ale mărfurilor agricole scad în condiţiile în care Donald Trump are şanse să devină viitorul preşedinte al SUA.

Preţul cuprului a coborât cu 2,3% pe piaţa din Londra, în această dimineaţă, iar cel al nichelului a pierdut 3,8%. La Chicago Board of Trade, în sesiunea "after-hours", preţul grâului, porumbului şi al boabelor de soia a scăzut cu cel puţin 1,3%. Statele Unite sunt cel mai mare exportator mondial de porumb şi soia.

Eventualul câştig al lui Trump în aceste alegeri ar pune presiune pe mărfurile agricole, din cauza atitudinii sale "anti-comerţ", potrivit Bloomberg Intelligence.

(A.V.)

-------

Actualizare 08:47 Preţul aurului, în cea mai mare creştere de după Brexit

Cotaţia futures a aurului a consemnat, astăzi, cea mai mare creştere de după 23 iunie, când Marea Britanie a decis să părăsească UE (Brexit), pe fondul perspectivelor legate de eventualul câştig al lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din SUA.

Cotaţia metalului galben a urcat cu 4,8%, la 1.337,38 dolari uncia, acesta fiind cel mai important avans "intraday" din iunie până acum. La ora 01.16, pe piaţa din Singapore, preţul aurului era de 1.333,43 dolari/uncie, conform Bloomberg. Preţul a ajuns, astfel, la cel mai ridicat nivel din septembrie până acum.

(A.V.)

-------

Actualizare 08:33 Preţul petrolului scade puternic, pe fondul avansului lui Trump în alegeri

Preţurile petrolului scad puternic astăzi, în contextul în care avansul lui Donald Trump în faţa lui Hillary Clinton creşte neaşteptat pe măsura numărării voturilor, provocând pe burse turbulenţe similare cu cele provocate de votul pentru Brexit, transmite agenţia Reuters.

Cotaţia ţiţeiului american a coborât cu mai mult de 4%, în timp ce contractele futures pentru petrol au scăzut în Asia. Totodată, agitaţia a crescut odată cu reluarea tranzacţiilor în Europa, în jurul orei 5:00 GMT

Astfel, cotaţia petroluluiWest Texas Intermediate (WTI), de referinţă în SUA, a coborât la 43,07 dolari pe baril, cel mai redus nivel atins după luna septembrie. Ulterior, cotaţia a revenit la 43,68 dolari pe baril.

Preţul petrolului Brent, de referinţă la Londra, a coborât cu 2,5%, la 44,87 dolari pe baril.

"Este un deja vu al Brexitului, foarte îngrijorător", a declarat Bob Takai, preşedintele firmei Sumitomo Corp Global Research în Tokyo, referindu-se la opţiunea surprinzătoare a britanicilor de ieşire din Uniunea Europeană.

(I.S.)

-----------

Pieţele bursiere din întreaga lume se scufundă, împreună cu moneda mexicană şi cotaţiile futures americane, pe măsură ce rezultatul alegerilor prezidenţiale îi şochează pe investitori, scrie CNN Money.

Donald Trump a făcut paşi importanţi spre Casa Albă, în contextul în care estimările televiziunilor din SUA îl indică pe acesta foarte aproape de a obţine numărul necesar de electori.

Cotaţiile futures pe indicele Dow au scăzut cu 4,4% (au pierdut mai mult de 800 de puncte). Astfel, piaţa americană se îndreaptă spre cel mai mare declin procentual din august 2011, când cotaţiile futures au scăzut cu 5,5%, după ce SUA au fost retrogradate de către o agenţie de rating.

Indicii bursieri din Asia se aflau şi ei, în cursul dimineţii, adânc în teritoriu negativ. Nikkei din Japonia a scăzut cu 5,5%, iar Hang Seng din Hong Kong a coborât cu 3%.

Pieţele urăsc incertitudinile, iar mulţi investitori consideră că natura impervizibilă a lui Trump şi poziţia anticomercială a acestuia ar putea aduce o mulţime de turbulenţe la nivel mondial dacă va deveni preşedinte.

"Şoc şi uimire sunt termenii care ar descrie corespunzător mişcările de pe pieţele globale la acest moment", a declarat Matt Simpson, senior analist la ThinkMarkets.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Se desumfla pietele.

    Pietele cresc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb