Pieţele metalelor se redresează uşor

V. RIBANA
Ziarul BURSA #Materii Prime / 17 aprilie 2013

Pieţele metalelor se redresează uşor

Investitorii cred că declinul de 14% consemnat de preţul aurului în două zile a fost excesiv

Preţul aurului s-a mai redrest ieri, pe pieţele externe, după ce unii investitori au considerat că declinul de 14% consemnat în cele două zile precedente a fost excesiv. În plus, avansul a fost determinat şi de faptul că Ajith Nivard Cabraal, guvernatorul băncii centrale din Sri Lanka, a declarat că declinul cotaţiilor metalului preţios poate reprezenta o oportunitate pentru achiziţii. Totodată, Bank of Korea a informat că scăderea preţului aurului nu reprezintă o îngrijorare majoră atâta vreme cât deţinerile acestei instituţii sunt parte a unei strategii pe termen lung privind rezervele valutare.

Amintim că declinul înregistrat de preţul aurului în 12 şi 15 aprilie a fost cel mai mare din februarie 1983 până în prezent, iar nivelul la care a ajuns cotaţia este cel mai mic din ianuarie 2011 până la momentul actual.

Preţul aurului cu livrare în luna iunie a crescut cu 1,5% ieri, la ora 10.15, pe piaţa Comex din New York, ajungând la 1.377,80 dolari uncia. Anterior, avansul a fost şi mai mare, de aproape 2%, iar pe piaţa din Londra, cotaţia aurului cu livrare imediată a urcat cu circa 3%, la 1.385,60 dolari uncia.

Dar, de la începutul anului curent, cotaţia metalului galben a pierdut aproape 20%, fiind posibil ca, în 2013, aurul să înregistreze cea mai slabă evoluţie de după 1997.

Amintim că preţul aurului a atins nivelul maxim istoric de 1.921,15 dolari uncia în septembrie 2011.

Analiştii arată că scăderea recentă a preţului aurului a venit în urma reducerii deţinerilor investitorilor, pe fondul semnelor de redresare a economiei SUA, cea mai mare din lume.

Conform "Deutsche Bank" AG, declinul consemnat în zilele de 12 şi 15 aprilie a reprezentat una dintre cele mai importante corecţii din istoria modernă.

În plus, specialiştii "Goldman Sachs" amintesc de speculaţiile privind o eventuală vânzare a unei părţi din rezerva de aur a Ciprului, care au determinat, la rândul lor, scăderea cotaţiei metalului galben.

Pe de altă parte, conform Resource Investor, sesiunea bursieră de la Comex din 12 aprilie a început cu "o vânzare monumentală" de 3,4 milioane de uncii (100 tone) de aur - contracte futures cu livrare în iunie -, ducând preţul la 1.540 dolari uncia. Sursa menţionată precizează că, două ore mai târziu după această vânzare, care se pare că s-a derulat prin echipa Merrill Lynch, a urmat o vânzare de 10 milioane de uncii (300 de tone) în numai 30 de minute de tranzacţionare. Cele 400 de tone vândute reprezintă, potrivit Resource Investor, 15% din producţia anuală a minelor de aur.

Se redresază şi preţul cuprului

Preţul cuprului şi-a revenit, ieri, lăsând în urmă nivelul minim al ultimelor 18 luni, pe fondul achiziţiilor din China.

Potrivit "Newedge Group" SA, China îşi creşte stocurile de cupru începând din 12 aprilie, datorită preţurilor reduse.

Cotaţia cuprului cu livrare peste trei luni a urcat cu 1,1%, la London Metal Exchange, atingând 7.282 dolari tona. Luni, cotaţia metalului de bază a coborât la 7.085 dolari tona, cel mai redus nivel din 21 octombrie 2011 până în prezent. La Comex New York, preţul cuprului cu livrare în mai a crescut cu 0,3% la ora 10.26, ajungând la 3,2835 dolari livra.

Petrolul continuă să scadă

Cotaţiile petrolului nu s-au redresat, ieri, iar preţul ţiţeiului Brent a scăzut sub 100 de dolari/baril pentru prima oară după luna iulie 2012, pe fondul semnelor de încetinire a redresării economiei globale.

La ICE Futures Europe din Londra, preţul petrolului Brent cu livrare în luna iunie a scăzut cu 1,51 dolari (-1,4%), la 99,19 dolari/baril. La New York Mercantile Exchange, cotaţia petrolului West Texas Intermediate cu livrare în mai a coborât cu 0,8%, la 87,97 dolari barilul (nivelul minim al ultimelor patru luni), în condiţiile în care investitorii aşteaptă creşterea stocurilor de profil din SUA.

Conform estimărilor, stocurile de profil din SUA au sporit cu 1,2 milioane de barili, săptămâna trecută, la 390,1 milioane de barili.

Preţul argintului cu livrare în luna mai a crescut cu 0,6%, ieri, la ora 10.16, pe piaţa din New York, ajungând la 23,38 dolari uncia, iar cel al platinei spot - cu 3%, la 1.444,4 dolari/ uncie.

Fondul Monetar Internaţional şi-a redus estimarea privind creşterea economiei mondiale în 2013 cu 0,2 puncte procentuale, la 3,3%, solicitând totodată Europei o politică monetară agresivă, dat fiind că redresarea zonei euro este în urma restului lumii, anunţă Bloomberg.

Fondul şi-a modificat şi estimarea privind economia zonei euro, anticipând un declin de 0,3%, faţă de cel de 0,2%, preconizat în ianuarie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb