PING-PONG CU CIFRE ÎNTRE INSTITUŢIILE STATULUI ASF o ţine una şi bună cu preţurile poliţelor RCA

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 7 martie 2016

Autoritatea spune că prima medie a crescut cu cel mult 61%, în perioada iunie 2015 - ianuarie 2016, pentru transportul de persoane, după ce datele Concurenţei arătau "creşteri impresionante de până la 256%" pentru aceeaşi perioadă şi acelaşi transport

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a revenit cu precizări după ce Consiliul Concurenţei a dat publicităţii unele date care arătau că preţurile poliţelor de răspundere civilă auto (RCA) pentru transportatori au înregistrat "creşteri impresionante, de până la 256%", din iunie 2015 până în ianuarie 2016, în cazul transportului rutier de călători. Datele Concurenţei au contrazis, la începutul lunii, cifrele ASF care prezentau o creştere cu până la 50% a poliţelor respective în perioada menţionată.

Astfel, oficialii ASF au spus vineri că diferenţele de primă publicate de Autoritate şi cele din raportul Consiliului Concurenţei au surse diferite şi, prin urmare, "cele două seturi de cifre pot fi considerate complementare şi nu contradictorii".

Reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere au precizat: "Referitor la cifrele vehiculate în media, în ultimele zile, privind evoluţia primelor RCA, şi care au ca sursă "Raportul investigaţiei privind sectorul asigurărilor auto din România" publicat recent de Consiliul Concurenţei, ASF subliniază că în document sunt prezentate variaţii de tarife individuale, cu ilustrarea unor valori extreme - maxime şi minime, în timp ce datele făcute publice anterior de către Autoritate scot în evidenţă evoluţia primelor medii la un nivel mai înalt de agregare, pe un întreg portofoliu de asigurări. Astfel, creşterile sau scăderile tarifelor de primă înregistrate în cazuri individuale pot diferi semnificativ de mediile înregistrate pe anumite segmente de clientelă.

Totodată, situaţia publicată de ASF (...) include valori ale primelor din contracte efectiv încheiate, în timp ce analiza Consiliului Concurenţei foloseşte valorile tarifelor standard notificate de asigurători (...) Prin urmare, diferenţele dintre tarifele de primă publicate de ASF şi cele din raportul Consiliului Concurenţei provin atât din sursa datelor, cât şi din abordarea după care a fost făcută selecţia, aşa încât cele două seturi de cifre pot fi considerate complementare şi nu contradictorii".

În plus, ASF a transmis că, la nivelul lunii ianuarie 2016, din raportările asigurătorilor a reieşit că prima medie pentru poliţe încheiate pe 12 luni, calculată cumulat pentru segmentele autoutilitare/autocamioane şi transport de persoane, înregistra o creştere de 42% faţă de nivelul lunii iunie 2015. Separat, pe segmentul autoutilitare/autocamioane, prima medie a urcat cu 46%, în timp ce pentru vehiculele destinate transportului de persoane creşterea a fost de 61%, potrivit reprezentanţilor ASF.

În plus, oficialii Autorităţii au mai spus vineri că, pentru limitarea creşterii tarifelor RCA la 50%, pe medie, comparativ cu tarifele valabile la 30 iunie 2015, ASF a eliminat din Norma 23/2014 privind RCA prevederea prin care reducerile comerciale pentru clienţi nu puteau depăşi un plafon de 10%.

"Ca urmare, asigurătorii au acum libertatea de a acorda orice discount de preţ consumatorilor cu un istoric de daunalitate bun, ceea ce se reflectă în tarife contractate semnificativ mai mici decât cotaţiile standard practicate de societăţile autorizate să vândă RCA" se arată într-un comunicat ASF privind "măsurile pentru normalizarea pieţei RCA".

Prin modificarea aceleiaşi Norme 23/2014, ASF le-a interzis asigurătorilor "să folosească indici de încărcare, coeficienţi de majorare şi/sau corecţie ori alte instrumente de ajustare a tarifelor care să nu fie fundamentate statistic şi actuarial, ca premisă de bază pentru menţinerea unei proporţionalităţi între tarifele practicate în perioade succesive şi evoluţia daunalităţii pe o anumită categorie de asiguraţi".

Ca răspuns la solicitările transportatorilor şi pentru evitarea unor distorsiuni în fundamentarea tarifelor RCA, oficialii Autorităţii au spus că au decis eliminarea componentei Carte Verde în cazul vehiculelor care, din cauza limitărilor tehnice sau juridice, nu pot circula în afara teritoriului României.

În ceea ce priveşte măsurile pe termen mediu privind piaţa RCA, ASF a anunţat că vrea să îmbunătăţească funcţionarea bazei de date CEDAM şi, în acest sens, pregăteşte un proiect pentru retehnologizarea şi modernizarea sistemelor informatice, unul dintre obiective să creeze o nouă bază de date care să cuprindă informaţii despre poliţele RCA şi istoricul de daunalitate pe vehicul sau şofer, prin interconectarea cu sistemele altor instituţii, precum DRPCIV sau CNADNR.

Majorarea preţului la poliţele RCA a stârnit anul trecut nemulţumirea transportatorilor, care au protestat cu miile în faţa Guvernului. Negocierile din luna decembrie 2015 dintre reprezentanţii ASF, cei ai transportatorilor şi companiile de asigurări au condus la semnarea unui protocol care prevede limitarea creşterii RCA la maximum 50%, luându-se ca termen de referinţă tarifele practicate în iunie 2015, aceasta fiind una dintre măsurile asupra căreia s-a convenit că trebuie să fie implementată imediat pe piaţa de asigurări.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb