Ping-pong cu doctoratul lui Victor Ponta

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 2 martie 2016

Ping-pong cu doctoratul lui Victor Ponta

Renunţarea la titlul de doctor nu este o chestiune atât de simplă pe cât îşi închipuia fostul premier Victor Ponta atunci când anunţa public, după un scandal celebru de plagiat, că nu mai doreşete să-i fie recunoscută teza de doctorat.

Universitatea din Bucureşti a retrimis, pentru a treia oară, dosarul lui Victor Ponta la Ministerul Educaţiei, cu solicitarea de retragere a titlului de doctor, a declarat pentru Mediafax profesorul universitar Marian Popescu, preşedintele Comisiei de Etică din cadrul acestei instituţii de învăţământ. Chestiunea este destul de încurcată în absenţa unui cadru clar care să prevadă cum se poate retrage, legal, un astfel de titlu. Anul acesta, Ministerul Educaţiei a pus în dezbatere publică o Hotărâre de Guvern şi o Ordonanţă de Urgenţă care reglementează cum se vor retrage titlurile de doctor, dar până acum acestea nu au fost adoptate. Conform celor două documente, acordarea şi retragerea titlurilor de doctor vor intra în atribuţiile instituţiei organizatoare, adică a universităţilor. Chiar dacă hotărârea şi ordonanţa vor intra în vigoare, titlurile de doctor acordate până acum, prin ordin de ministru, nu vor putea fi retrase de rector, ci tot de ministrul Educaţiei, printr-un alt ordin. Tocmai de aceea rectorii trebuie să trimită Ministerului Educaţiei decizia de retragere a titlului de doctor împreună cu dosarul realizat de către Comisia de Etică.

În decembrie 2015, Ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Adrian Curaj, a semnat ordinul aferent constituirii grupului de lucru pentru clarificarea cadrului instituţional şi normativ privind controlul calităţii tezelor de doctorat şi aspectele de etică a cercetării ştiinţifice: "Misiunea acestui grup de lucru este aceea de a recredibiliza funcţionarea sistemului de învăţământ superior din România, îndeosebi la nivelul studiilor universitare de doctorat, prin elaborarea unui set coerent de propuneri de amendare a actelor normative aplicabile.Totodată, în cadrul grupului de lucru, vor fi identificate orice alte soluţii de ordin administrativ în vederea implementării celor mai bune principii de etică în cercetarea ştiinţifică, necesare a fi adoptate acum sau în perspectivă strategică, în completarea măsurilor de modificare a reglementărilor în vigoare.Grupul de lucru este alcătuit, la iniţiativa ministrului, din persoane propuse de instituţiile de învăţământ superior respectiv Academia Română."

Conform noilor reglementări, care vor intra în vigoare cel mai probabil în această lună, în cazul în care, după acordarea titlului de doctor, se înregistrează sesizări cu privire la încălcarea eticii universitare, acestea sunt analizate, în termen de maxim 30 de zile, de Comisia de Etică a instituţiei de învăţământ sau a Academiei Române.

În 2003, fostul premier Victor Ponta a obţinut titlul de doctor în drept la Universitatea din Bucureşti cu teza "Curtea Penală Internaţională", coordonatorul lucrării fiind Adrian Năstase, atunci premier în funcţie. În 2012, săptămânalul britanic de ştiinţă "Nature" a publicat în ediţia online ştirea potrivit căreia Victor Ponta a fost acuzat de plagiat în legătură cu teza de doctorat. Lucrarea premierului a fost analizată de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, care a decis, în 29 iunie 2012, că premierul a plagiat în lucrarea sa de doctorat, fiind propusă atunci Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor. Pe 19 iulie 2012, Consiliul Naţional de Etică din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică a anunţat că titlul de doctor al lui Victor Ponta a fost obţinut în concordanţă cu legislaţia în vigoare în 2003 şi calificarea de plagiat în cadrul tezei sale de doctorat nu se poate susţine. Pe 20 iulie 2012, şi Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti a hotărât că Victor Ponta a plagiat, în teza de doctorat o treime din lucrare fiind copiată. În 2014, Victor Ponta a trimis o scrisoare către rectorul Universităţii din Bucureşti în care îl notifică asupra faptului că renunţă la titlul de doctor în drept acordat în 2003. Ponta preciza că acesta este un gest pe care trebuia să îl facă mai demult, încă din momentul apariţiei acuzaţiilor publice cu privire la teza sa de doctorat, dar că nu a făcut acest lucru deoarece s-a considerat de bună-credinţă în argumentele sale la momentul apariţiei contestării şi nu a vrut să amestece planul pur profesional cu cel politic.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Marian Popescu, Gabriel Liiceanu si multi alti asemenea lor sunt tortionarii contemporani, Visinestii zilelor noastre. Ca demersul despre dezvaluirea plagiatorilor sa fie credibile, in primul rand ar trebui periate doctoratele celor care beneficiaza de un spor la salariu de zeci de ani in baza unor doctorate plagiate. Apoi, profesorii indrumatori de doctorate plagiate, cei care au acordat aceste diplome ticaloase trebuie sa isi piarda dreptul de a mai acorda doctorate. Folosirea unor concepte de cinste, dreptate, merit de catre acesti tortionari in luptele lor politice murdare doar demonetizeaza aceste concepte golind de continut dreptatea. Liiceanu&Popescu, doi intelectuali de partid o sa ramana patetici mancatori de rahat pana cand vor vorbi public de sutele de doctorate si masterate plagiate, instrumente de a fura bani din bugetul de stat si din bugetul de pensii !. Sunt mii de doctorate care dau drept la sporuri de salarii in domeniul bugetar, si Popescu, de ani de zile, il vede doar pe Ponta.

    1. Draga EU,

      importanta intrebarea Ta. Permite mi te rog insa doar a o completa: Cate dintre acestea au avut onoarea de a representa nava amiral? Este un Capitan acela care poate fi caracterizat prin 

      SUPERFICIALITATE SI INDOLENTA? PE 02.03.2012 Romania a scris istorie. Desi in tratatele internationals se VA putea citi 02.02.2012. Un epigon a reusit si el o astfel de performanta prin eludarea datei de 07.03.2012 in 06.03.2012. I au cantat in struna domnii Georgescu, Chiritoiu, Chitoiu...SI dumneata vorbesti de tortionari. Inseamna ca si profesorul de fizica ghinionist care iti dadea nota 4 fiindca nu ti ai invatat lectia era un tortionar...Poate de aceea am reusit sa radem cand un gadilici ne face IMBECILI:-) Suntem invatati cu brutalitatea...

      .  

      Afara, inchise

      Urmand logica ta stramba, amestecam profesorul in discutie. Profesorul care iti da o nota, fiind platit pentru asta, avand in obiectul lui de activitate evaluarea elevilor, este OK, Bestea. Tortionar este o alta persoana, care nu are ca obiect de activitate evaluarea elevilor, si care incepe sa racnesca in scoala ca un anume elev trebuie exmatriculat (pedeapsa disproportionata isi are farmecul sau) pentru ca nu si-a invatat lectia la fizica. Complicand mai mult lucrurile, nimeni nu invatase in ziua aia lectia la fizica insa neavenitul urmareste un singur elev!. Cand o sa-i aud pe cei doi tortionari jegosi indignadu-se de alti "doctori" decat Ponta sau Oprea, am sa imi schimb bucuros parerea. Pana atunci, lucruile raman la fel

      povestea despre care ti am povestit a existat cu adevarat. Profesorul NE a scos la tabla si ne a intrebat despre legile termodinamicii. Premiantul clasei a scapat cu un 8 si alti colegi deja erau cu cate un 2 fericiti. Cand a venit randul meu la evaluate mi a spus:Domnul Bestea a stout Mai mult, ii dam 4. A fost unul din cele Mai frumoase moments ale liceului

    Astea ciordesc doctorate !!!

    - La noi OK !! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb