Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) îşi riscă imaginea dacă le ia atribuţiile de control comisarilor care s-au ocupat de sistemul financiar-bancar, este de părere avocatul Gheorghe Piperea.
Afirmaţia sa vine în contextul în care Guvernul a aprobat, la finalul săptămânii trecute, o Hotărâre prin care ANPC se reorganizează ca urmare a fuziunii sale cu Centrul Naţional pentru Încercarea şi Expertizarea Prdouselor (LAREX), iar consumatorii de produse bancare au comunicat că, prin această acţiune, comisarii care au controlat băncile în ultimii ani vor fi mutaţi la alte departamente.
După apariţia HG în Monitorul Oficial, Beatrice Aldea, vicepreşedinte al Asociaţiei Parakletos, a scris pe pagina sa de Facebook: "Direcţia control pe bănci a fost separată de restul domeniilor. Asta înseamnă mişcări în personal. Din informaţiile mele, domnul Paul Anghel (n.r. director general ANPC) nu va mai fi director pe control bănci, Sorin Manţu (n.r. comisar CJPC) ar putea fi eliminat foarte uşor de pe bănci şi marginalizat pe alimentare, de exemplu, departamentul unde Mihaela Lazea este şef serviciu se uneşte cu un alt departament, nebancarele. Aceste două departamente aveau doi şefi. Unul va pica. Iată cum dintr-o singură lovitură putem rămâne fără singurii oameni care au expertiză pe control bănci şi care au ajutat într-un fel sau altul de-a lungul anilor consumatorii de servicii financiare".
Surse apropiate situaţiei confirmă acest lucru, precizându-ne: "Acest lucru s-a vrut. Era singura variantă să îi scoată din sistem pe cei care făceau controlul pe bănci. Controlul rămâne control, dar pe cei care până acum au făcut aşa cum trebuie acest lucru îi îndepărtează. Pe Sorin Manţu probabil o să-l pună să facă analiză şi sinteză, pe Mihaela Lazea probabil că o vor numi în alt departament decât cel pe bănci, iar lui Paul Anghel i-au luat controlul pe serviciile financiar-bancare. A rămas director general, cu atribuţii pe controlul de produse alimentare şi nealimentare.
Un om care a demonstrat timp de câţiva ani că face control pe bănci aşa cum trebuie, este dat la o parte. În aceste condiţii, cum vrea Guvernul să fie verificate băncile?"
În opinia lui Gheorghe Piperea, acestea sunt concluziile la care au ajuns clienţii după lecturarea Hotărârii de Guvern. Avocatul ne-a declarat: "Înclin să cred că aceasta este direcţia. În opinia mea este o greşeală, pentru că cei trei vizaţi vor primi această lovitură cu frustrare şi vor face contestaţii. Ei sunt cei care şi-au luat în serios atribuţiile şi această organigramă ar părea că îi sancţionează, ceea ce nu este bine. Abia îşi căpătase o imagine mai bună ANPC, după sancţiunile aplicate celor două bănci şi după lansarea proiectului legislativ care prevede amenzi de până la 5% din cifra de afaceri, iar organigrama aceasta strică totul într-o secundă. Eu sper să nu se adeverească aceste lucruri, pentru că va fi foarte rău din punct de vedere al imaginii ANPC".
Marius Pârvu, preşedintele ANPC, nu a dorit să comenteze pe subiect, precizând că "reorganizarea este în atribuţiile preşedintelui, iar acesta o face împreună cu colegii din Guvern, aşa cum este nevoie".
Printre altele, HG aprobată la finalul săptămânii trecute subliniază: "Autoritatea preia pe baza protocolului de predare-preluare, încheiat în termen de 20 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, patrimoniul CNIEP LAREX (...), precum şi personalul şi posturile aferente CNIEP LAREX. Autoritatea preia toate drepturile şi îşi asumă toate obligaţiile corespunzătoare patrimoniului preluat de la CNIEP LAREX şi se subrogă în toate drepturile şi obligaţiile ce decurg din raporturile juridice ale instituţiei cu terţii". Numărul maxim de posturi aprobat este de 1.012, exclusiv demnitarii, din care pentru aparatul central 379, iar pentru comisariatele regionale pentru protecţia consumatorilor 633, mai arată documentul citat. În 19 ianuarie, împrumutaţii în franci elveţieni (CHF) au manifestat în faţa sediului central al ANPC, pentru a-şi arăta susţinerea faţă de comisarul Dumitru Sorin Manţu şi a altor persoane din cadrul Autorităţii, în contextul presiunilor exercitate ca urmare a emiterii celor două procese-verbale prin care Bancpost şi OTP Bank sunt obligate să restituie consumatorilor peste 500 de milioane de euro, amintesc reprezentanţii CREDERE. Cele 2 procese-verbale emise de ANPC au fost semnate de Dumitru Manţu, Paul Anghel şi Mihaela Lazea. Subliniem că Sorin Manţu acuză conducerile ANPC că ar fi sprijinit şi protejat băncile, în defavoarea consumatorilor, pagubele suferite de debitori fiind de ordinul sutelor de milioane de euro.
În acest context, CREDERE arată, într-un comunicat: "Analizând Hotărârea de Guvern împreună cu noua organigramă, şi ţinând cont şi de informaţiile furnizate de surse credibile, este lesne de înţeles că se urmăreşte scoaterea din schemă a celor 3 persoane care au sancţionat în mod drastic două bănci din România. Fie prin mutarea acestora pe alte departamente (care nu au legătură cu controalele pe bănci), fie prin retrogradarea din funcţie coroborat cu instituirea unor noi şefi care au capacitatea de a închide ochii. (...) Reorganizarea unei instituţii nu ar trebui să presupună niciodată eliminarea oamenilor profesionişti, verticali, corecţi. Din păcate, se pare că aceasta este una dintre metodele prin care se elimină oamenii incomozi din instituţiile de stat. Stăm şi ne întrebăm de ce este restructurată Direcţia de control şi supraveghere piaţă, în condiţiile în care obiectul Hotărârii de Guvern are în vedere fuziunea prin absorbţie dintre ANPC şi CNIEP LAREX.Pare a fi o răzbunare împotriva acelor persoane care au încercat să prezinte opiniei publice, pe bază de documente, toate neregulile săvârşite în ANPC. De altfel, în urmă cu o săptămână, comisarul Manţu arăta că preşedinţii ANPC din ultimii 13 ani au protejat interesele băncilor, în detrimentul consumatorilor, prejudiciul fiind estimat la sute de milioane de euro. Mihaela Lazea arăta că preşedinţii ANPC au împiedicat efectuarea controalelor pe creditele în CHF. Totodată, pe 15 ianuarie, 30 de angajaţi ANPC, printr-o scrisoare comună, îl acuză pe preşedintele ANPC, domnul Marius Pârvu, că «a făcut mai multe numiri în funcţie fără a ţine cont de competenţele profesionale».
Domnul comisar Manţu, în avertizarea publică lansată pe 16 ianuarie 2019, vorbea despre datoria sacră a funcţionarului public, aceea de a proteja interesele cetăţeanului de rând şi de a servi interesului public".
Consumatorii îşi exprimă speranţa că astfel de oameni, "verticali şi incoruptibili", cum sunt Manţu, Anghel şi Lazea, vor fi promovaţi ori păstraţi în funcţiile actuale, având în vedere expertiza acestora pe zona financiar-bancară. "Astfel de oameni reprezintă un exemplu pentru ANPC şi sunt cei de la care poate porni schimbarea de abordare în autoritate, aceea de a proteja cu adevărat consumatorul de rând", au conchis sursele citate, menţionând că persoane ca cei trei comisari pot reda încrederea în instituţiile statului. Amintim că, recent, ANPC a postat pe site-ul propriu un proiect de lege care vizează, printre altele, sancţionarea firmelor care încalcă legea protecţiei consumatorilor cu amenzi de până la 5% din cifra de afaceri.
1. Sa.vina Ganea&cerbulescu
(mesaj trimis de Morales în data de 23.01.2019, 14:31)
Sefa la noua aripa a anpc pe pb cu bancile sa.fie Ganea! Si.sa.vezi atunci ”viata” pt bancute!
PS.daca se poate reactiva si Cerbulescu ,s-ar reactiva binomul din 2010, cand cei 2 au nenorocit o gramada de debitori prin implementarea oug 50!
1.1. vertical? incoruptibil? nu au in dex aceste cuvint (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.01.2019, 15:46)
Da de unde stiti ca sunt verticali si incoruptibili ? Aveti cumva un aparat de masurat sau detectat? Sunt doar lupte interne si articole comandate, pacat ca ziaristi de calitate sunt din ce in ce mai putini. Daca nu le faceti si o statuie e doar vorbarie. Intr-un confict pentru cat mai multa putere sau influenta se folosesc toate armele, iar ziaristii din pacate sunt intr-o tabara sau alta si prezinta faptele fara obiectivitate.Vertical? Incoruptibil? nu au in dex aceste cuvinte niciunul dintre cei de care faceti vorbire (din ambele tabere)